Ugrás a tartalomhoz

Kalmár Pál

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kalmár Pál
Életrajzi adatok
Született1900. szeptember 5.
Mezőtúr
Elhunyt1988. november 21. (88 évesen)
Budapest
SírhelyFarkasréti temető
GyermekeiKalmár János
Pályafutás
Hangszerénekhang
Tevékenységdalénekes
A Wikimédia Commons tartalmaz Kalmár Pál témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Kalmár Pál Tivadar Dániel (Mezőtúr, 1900. szeptember 5.[1]Budapest, 1988. november 21.) magyar dalénekes, az 1930-as és 1940-es évek egyik legnépszerűbb énekese. A világsikert elért Seress Rezső-sláger, a Szomorú vasárnap első két felvételének előadója.

Fia Kalmár János olimpiai bronzérmes vívó.[2]

Élete[szerkesztés]

Édesapja, Kalmár Ákos Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében volt járásbíró,[1] édesanyja, Nagy Aranka a történelmi Czebe család leszármazottja. A gimnázium első két osztályát a podolini piarista gimnáziumban (1910–1912) és Debrecenben végezte. Mivel a katonai pályát ambicionálta, Nagyváradon a Magyar Királyi Honvéd Hadapródiskolában is tanult. 19 éves korában jelentkezett a Vígszínház fiatal énekeseket kereső felhívására. Stefanidesz Károly kolozsvári színigazgató javaslatára énekelni tanult. Tanárai Anthes György, Hilgermann Laura és Makai Mihály voltak. 1923 és 1925 között az Országos Színészegyesület Színészképző Iskolájának hallgatója volt. Az Operettszínház segédszínésznek, később a kaposvári és a pécsi társulat bonvivánként szerződtette.

A harmincas évek elejétől fellépett a Rákóczi és Kazinczy utca sarkán álló 1100 vendéget befogadni tudó Ostende kávéházban. Itt fedezte fel a Columbia Gramafon Társaság képviselője és 1932-től szerződtették. Ekkor indult nemzetközi karrierje. Rendszeresen vendégszerepelt Londonban,[3] Párizsban, Berlinben és Bukarestben is. A kor legnagyobb slágereit énekelte lemezre, gyakran szerepelt a rádióban is. Az egyetlen film, amelyben hangját hallhatjuk, az 1935-ben készült Szent Péter esernyője, melyben Básti Lajos énekhangjaként két dalt is énekel. 1936-tól a német ODEON cég jelentette meg lemezeit. A lemezfelvételek idejére a háború alatt a harctérről is szabadságolták.

A háború után kényszerű okokból – Weygand Tiborhoz hasonlóan – pályafutása megszakadt. A Budapesti Szerelőipari Vállalatnál helyezkedett el mint hegesztő és köszörűs. Munkájáért még sztahanovista kitüntetést is kapott. 1954-től énekelhetett ismét. Állandó fellépőhelye a krisztinavárosi Márványmenyasszony étterem lett. Lemezfelvételt már nem készítettek vele, a rádióban tartósan „indexre” került. 1968-ban egy operáció miatt elveszítette hangját, többé már nem énekelhetett.

A „Tangókirályként” is aposztrofált énekessel több mint ezer[4] lemezfelvétel készült. 1989-ben a Hanglemezgyártó Vállalat kiadott egy húsz számot tartalmazó válogatás lemezt. A szerkesztésben még közreműködött, de a megjelenést már nem érhette meg.[5]

Érdekesség: Telefonszáma az 1930-as, '40-es években: 1-452-92.[6]

Legismertebb slágerei[szerkesztés]

1954-től ismét énekelhetett. A helyszín a Márványmenyasszony étterem volt

Diszkográfia[szerkesztés]

 • Kemény Egon:[9]
  • Kemény Egon – Kellér Dezső: Álmaimban (1939, slowfoxtrott) Kalmár Pál, Odeon tánczenekar
  • Kemény Egon – Ilniczky László: Nem megyek többé magához (1940, tangó dal) Kalmár Pál, Odeon tánczenekar
  • Kemény Egon – Rákosi János: Kár volt, belátom (1940, dalkeringő) Kalmár Pál, Odeon tánczenekar

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. a b Kalmár Pál. familysearch. (Hozzáférés: 2023. február 11.) Kalmár Pál Tivadar Dániel
 2. Most már hálás vagyok, hogy elüldöztek
 3. többek között 1937-ben a Rajkó zenekarral aratott nagy sikert
 4. Saly Noémi: A tangókirály - Kalmár Pál regényes élete. [2016. április 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. április 15.)
 5. QUALITON - LPM 10247. Szerkesztő: Sághi István
 6. Juhász István: Kincses Magyar Filmtár 1931-1944 függeléke
 7. Az egyetlen világsikert elérő sláger első előadója volt. Először Martiny Lajos zongora-, majd Bécsben zenekari kísérettel rögzítették a számot
 8. A dal a Toprini nász című filmben hangzik el Jávor Pál előadásában. Kalmár Pál az, aki a hanglemezfelvételen elénekelte
 9. Válogatás az Országos Széchényi Könyvtár Kemény Egon-gramofonfelvételeiből 1927-1947) Szerenád Média Kft., 2021.

Források[szerkesztés]

 • Saly Noémi: A tangókirály. Kalmár Pál regényes élete. Budapest, 2012, 9S Műhely
 • Emlékszik még kislány? A Rózsavölgyi és Társa (Athenaeum Kiadó) kiadása. Szerkesztette: Várhelyi Márton. (1999-RÉTCD01)
 • Magyar életrajzi lexikon I. (A–K). Főszerk. Kenyeres Ágnes. Budapest: Akadémiai. 1967.  

További információk[szerkesztés]

 • Zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap