Weygand Tibor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Weygand Tibor
Weygand Tibor (1929)
Weygand Tibor (1929)
Életrajzi adatok
Született 1905. november 27.
Alcsút
Elhunyt 1965. július 12. (59 évesen)
Budapest
Pályafutás
Hangszer énekhang
Tevékenység dalénekes
A Wikimédia Commons tartalmaz Weygand Tibor témájú médiaállományokat.

Weygand Tibor[1] (Alcsút, 1905. november 27.[2] – Budapest, 1965. július 12.) dalénekes, az 1930-40-es évek egyik legnépszerűbb előadója, számos egykori slágert elénekelt, az egyik első magyar hangosfilm-zeneszerző és énekes.

Élete[szerkesztés]

Weigand József és Czeiner Mária fia. Iskoláit Budapesten végezte. Fiatalon feltűnt kellemes tenorhangjával. A Zeneakadémia elvégzése után több vidéki – Miskolc, Debrecen, Pécs, Szeged – és fővárosi – Víg, Royal Orfeum, Komédia Orfeum, Király – színházban is fellépett. Barátja, Polgár Tibor révén a rádió is foglalkoztatta, eleinte füttyművészként, később énekesként is. A rádióban énekelt táncdalainak többsége sláger lett.

Ott volt a hangosfilmek bölcsőjénél. A nevető Budapest filmben két saját számát – Köszönöm, kicsikém; Ne haragudjon rám – énekelte. Számos filmben szerepelt ezután is, elsősorban énekes közreműködőként. A harmincas években vele készült a legtöbb hanglemez, a Columbia Gramofon Társaság is foglalkoztatta. Sikeresen szerepelt külföldön – London, Bécs valamint Franciaország és Németország több városában – is. A negyvenes évektől csökkent népszerűsége. Az új irányzatok nem kedveztek az ő stílusának. A háború után még feltűnt az ORI egy-egy műsorában, de a rádió és a hanglemezgyár már nem foglalkoztatta. Polgári foglalkozást választott, a Technoimpex tisztviselőjeként ment nyugdíjba. Két évtizedes pályafutása alatt közel 1500 dalt énekelt lemezre. Ennek ellenére neve – Kalmár Pálhoz hasonlóan – feledésbe merült, pedig ő volt az első énekes, akire a legnagyobb hatást tette az Európába is beszivárgó dzsessz. A szvingkorszak meghatározó énekese volt. Több mai együttes – például a Hot Jazz Band – feldolgozásaiban is felismerhető jellegzetes, a harmincas évek hangulatát, hangkulisszáját idéző énekstílusa.[3]

Legismertebb slágerei[szerkesztés]

Filmszerepek, közreműködések[szerkesztés]

 • Nevető Budapest – Az első hangos filmek egyike. Két saját szerzeményét: Köszönöm, kicsikém, Ne haragudjon rám is énekelte.
 • Meseautó
 • Budai cukrászda
 • Dunaparti randevú
 • A 111-es
 • Emmy
 • Magyar triangulum
 • Lovagias ügy
 • Karosszék
 • Nehéz kesztyűk

Hang és kép[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Német származása miatt kezdetben használta a "Wiegenaui" előnevet. Nevét többször írták színlapokon, stáblistákon, műsorfüzetekben Weigand-ként is
 2. Születése bejegyezve az alcsútdobozi polgári anyakönyv 55/1905 száma alatt.
 3. Hot Jazz Band - Szerelemhez nem kell szépség, youtube.com
 4. Weygand Tibor - Teve van egypúpú, youtube.com
 5. Weygand Tibor - Legyen a Horváth-kertben, Budán (HQ), youtube.com

További információk[szerkesztés]