Sólyom Janka

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sólyom Janka
Született Schlom Janka
1902. január 14.
Budapest magyar
Elhunyt 1972. március 15. (70 évesen)
Budapest
Állampolgársága magyar
Nemzetisége magyar
Házastársa Teleki József
SzüleiSchlom Dezső
Zuckermann Fanni
Foglalkozása sanzonénekes
Sírhelye Farkasréti temető (22/1-1-41/42)
A Wikimédia Commons tartalmaz Sólyom Janka témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Sólyom Janka (Budapest, 1902. január 14. – Budapest, 1972. március 15.[1]) magyar színésznő,[2] megzenésített költemények előadója, sanzonénekes.

Életpályája[szerkesztés]

Schlom Dezső és Zuckermann Fanni leánya. Nevét már 1919-ben megtaláljuk énekesnőként a szegedi színház névlistáján.[3] Pályáját hivatalosan színésznőként kezdte a debreceni Csokonai Színházban 1921-ben. Ebben az időben nagy elismertsége volt az igényes dalok előadásának, Sólyom Janka Medgyaszay Vilmát választotta példaképül. Kabarékban lépett fel, kezdetben az Apolló Színházban, többnyire a Buday Dénes által megzenésített költeményekkel. Fellépett filmszínházak kulturális műsorain, ezek közül a Corvinról[4][* 1] tudunk (A legszebb éjszaka, Utazás Délolaszországban).[5] 1925-ben az akkor irodalmi kávéházként működő New York kávéházban is fellépett.[6] A sanzon műfajának jellegzetessége az élő előadás, a művész alkotó jelenléte, ezért előadásairól nagyon kevés hangfelvétel készült,[7] filmfelvételről pedig egyáltalán nem tudunk.

1950-ben férjhez ment, asszonyneveként széki gróf Teleki Józsefné formában szerepelt. Ebben az időszakban (1955-1966) a Vidám Színpad színésze volt.

Sírja a Farkasréti temetőben található.[8][9]

Kapcsolata József Attilával[szerkesztés]

"... azt kívánom,
hogy se múlton
se díványon elmerengve
ne időzz,
ez a nyitja
mindeneknek,
ezt tanítja
míg remegnek
szempillái
a dizőz,
kit te ismersz,
bár nem is mersz
lenni, mint ő,
oly szabad ..."

Az oktató mama oktatása,
nővéréhez írt levelében[* 2]

Sólyom Janka a Bristol bárban rendezett irodalmi esteken lépett fel a harmincas években, főként a Buday Dénes által megzenésített költeményeket adta elő. Ezeknek a műsoroknak a jellegzetessége, hogy egy pisszenést sem lehetett hallani, sem a közönség, sem a pincérek részéről.[* 3]

József Attilával Balatonszárszón ismerkedett meg, ott nyaralt József Etelka. Sólyom Janka Siófokon nyaralt és meglátogatta őket. Az ismeretséget többszöri levélváltás követte.[10] József Attila számára izgalmassá vált, hogy költeményeit megzenésítve hallhassa. Így történt, hogy 1936-ban a művésznő Klotild utcai[* 4] lakásában megbeszélésre ültek össze Buday Dénessel és József Attilával. József Attila életének végén sok nő közeledett hozzá.[11]

Még 1936 telén és 1937-ben is találkoztak, erről részleteket nem tudunk. Ám az tény, hogy József Attila Mama című versét Sólyom Janka elénekelte. A költő nem ült le a közönség soraiba, a félrehúzott függöny mögül figyelte az előadást.

József Attilát több költeményéhez is inspirálta, ilyen Az oktató mama oktatása és a Balatonszárszó.

Hangfelvétel[szerkesztés]

Nádor MihályRobert Burns: John Anderson, szívem John (részlet)

Megjegyzések[szerkesztés]

 1. Színházi Élet 1922. 48. sz. (36-38. old.) Megnyílt a Corvin Színház., Színház-avatás. A Corvin mozgó nyitására írta: Forró Pál, Az új kultúrpalota (Sas Ede) (Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, Folyóirattár)
 2. Attila anyjaként tekintett a nővérére
 3. A sanzon műfajához hozzátartozik a nagy hatású szünet. A néma csend megzavarása megtörné az előadás varázsát.
 4. Jelenleg Stollár Béla utca

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Sólyom Janka halotti bejegyzése a Budapest II. kerületi polgári halotti akv. 379/1972. folyószáma alatt. (Hozzáférés: 2019. október 4.)
 2. Lexikon  Életrajzi adatai a Színháztörténeti lexikonban
 3. Névsor  Szegedi színésznőként 1919-ben
 4. Mozi  A várostörténeti gyűjteményben látható a Corvin képe
 5. Lloyd  A mozielőadások reklámozására előadóművészeket kértek fel
 6. Newyork  Irodalmi estek a New York kávéházban
 7. https://www.youtube.com/watch?v=ZNqciFmLFzM Archiválva 2014. június 27-i dátummal a Wayback Machine-ben Buday Dénes és Babay József egyik dala
 8. Sírja  Sírhelyek listája a Farkasréti temetőben
 9. Adat  Budapesti Negyed, EPA adatbázis
 10. Epizód  A költő és az énekesnő kapcsolatát az irodalomtörténész (Lengyel) Kristóf Károly és Szabolcsi Miklós munkái alapján ismerteti
 11. Rejtély  József Attila rejtélyes kapcsolata a nőkkel

Források[szerkesztés]