Force India VJM01

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Spyker F8-VII
Force India VJM01
[[Fájl:|250px]]
Gyártási adatok
VersenysorozatFormula–1
GyártóSpyker
Force India
ElőzőMidland M16
KövetkezőForce India VJM02
Műszaki adatok
VázszerkezetSzénszálas/alumínium kompozit anyagból készített, préselt méhsejt szerkezetű anyagból áll
Első felfüggesztésEltérő hosszúságú kompozit lengőkarok
Hátsó felfüggesztésMint az előző
MotorFerrari 056 2,4L V8 szívó
VáltóSpyker/Ferrari 7 fokozatú szekvenciális félautomata
ÜzemanyagShell
GumikBridgestone
Versenyeredmények
Csapat(ok)Etihad Aldar Spyker F1 Team
Force India F1 Team
Pilóták20. német Adrian Sutil
21. holland Christijan Albers
21. német Markus Winkelhock
21. Japán Jamamoto Szakon
21. olasz Giancarlo Fisichella
Első versenyAUS 2007-es Formula–1 ausztrál nagydíj
Utolsó versenyBRA 2008-as Formula–1 brazil nagydíj
Futott versenyek35
Győzelmek0
Dobogós helyezések0
Edzéselsőségek0
Leggyorsabb körök0

A Spyker F8-VII (később ismert, mint a Force India VJM01) egy Formula–1-es versenyautó, amelyet a Spyker F1 tervezett a 2007-es Formula–1 világbajnokságra. Az autó műszakilag tovább fejlesztett változata a Spyker F8-VIIB volt, ami az olasz nagydíjon debütált. A Force India a 2008-as Formula–1 világbajnokságra továbbfejlesztette az autót, mely a Force India VJM01 nevet viselte.

2007[szerkesztés]

Bemutató[szerkesztés]

2007. február 5-én Silverstone-ban mutatták be a narancssárga színekben pompázó Ferrari motorral szerelt modellt.[1] A versenyautó az igen kacifántos F8-VII nevet kapta, a Spyker sajátos névadási technikáján alapul. A Spykernél az autógyártásban minden modellcsaládot külön betűvel jelöltek. A 8-as szám a motor hengereinek számára utal, ahogy az utcai Spykernél a C8, vagy D12 esetében. A VII pedig a Spyker repülőgépgyártó történelméből ered, amikor minden gépen római számmal jelölték a gyártás évét, jelen esetben a 2007-et.

Tervezés[szerkesztés]

Albers az amerikai nagydíjon.

A csapatnak sikerült szerződtetnie a Toyota technikai igazgatójaként dolgozó Mike Gascoyne-t. Ezzel nemcsak egy ember tudását szerezték meg, hanem segítségével az Aerolab műhelyébe is bejuthattak a fejlesztések kapcsán, ezzel már két szélcsatornában tesztelhettek. Mivel Gascoyne csak az előző novemberben került a csapathoz, így az autó még James Key tervezési filozófiája szerint született. Az aerodinamikai mérnök ahol tudott, már segített, de javában dolgozott az autó javított változatán. A Midland M16-hoz hasonló filozófia szerint készült, de sok eltérés volt közöttük. Az újítások az aerodinamikai hatékonyság növelése mellett elsősorban a mechanikai változások miatt történtek, hiszen új volt a motor, és átalakították a váltót is, ezek viszont magukkal hozták a hűtők átalakítását, így persze a karosszéria is átalakult, főleg középen és hátul.[2]

Az olasz nagydíjon debütált a B-konstrukció, amely sokkal stabilabb volt fékezéskor és a kanyarokban is.[3] Összességében ez a konstrukció sem váltotta be a hozzáfűzött reményeket.

Szezon[szerkesztés]

A northamptonshire-i versenypályán kiderült, a csapat két versenyzője, Adrian Sutil és Christijan Albers mellé négy tesztpilótát is szerződtetett a Spyker. Albers már tavaly is a gárda tagja volt, ám német csapattársának ez lesz az első éve az autósportok csúcsán. Rajtuk kívül Markus Winkelhock, Fairuz Fauzy, Giedo van der Garde és Adrián Vallés kapott kisebb-nagyobb feladatot a csapatnál.

Adrian Sutil a belga nagydíjon.

Az esős európai nagydíjon Albers helyére Markus Winkelhock érkezett egy verseny erejéig, aki az első néhány körben vezette a versenyt a többi csapat rossz gumiválasztása miatt. Ő volt az egyetlen, akinek autóján esőgumik voltak, amikor a start után megérkezett az égi áldás. Miután mindenki a bokszba hajtott, Winkelhock az élen találta magát.[4] Az egyre romló viszonyok miatt a versenyt megszakították, így előnye azonnal semmivé foszlott. Az új startnál még ő állhatott a mezőny élére, a „nagymenők” azonban hamar levadászták, sőt 15 kör megtétele után a versenyt is feladta a hidraulika meghibásodása miatt. Ezzel F1-es pályafutása is véget ért, a következő futamon ugyanis már a tehetősebb szponzorokkal rendelkező Jamamoto Szakon vezette a narancssárga autót.

A japán nagydíjon a sportfelügyelők a versenyt követően kivizsgálták Vitantonio Liuzzi manőverét, aki sárga zászló hatálya alatt előzte meg az 55. körben spykeres versenytársát, Adrian Sutilt. A Scuderia Toro Rosso versenyzője, aki csapata első pontját szerezte volna az idei szezonban, mindezek tudatában 25 másodperces időbüntetést kapott, így a nyolcadik helyet Adrian Sutil örökölte.[5] Ez volt a csapat egyetlen pontszerzése az idényben.

2008[szerkesztés]

Bemutató[szerkesztés]

Vijay Mallya 2007 végén felvásárolta a Spykert és átkeresztelte Force India névre. A csapata 2008. február 7-én mutatta be Mumbai városában a VJM01-es kódszámmal ellátott modelljét, amely a tavalyi szezon utolsó öt állomásán is használt Spyker F8-VIIB specifikációjú versenygép továbbfejlesztett változata volt.[6]

Tervezés[szerkesztés]

Giancarlo Fisichella a monacói nagydíjon.

Az autóban költségcsökkentési okokból eben az évben is Ferrari V8-as motorját használták. Ez a kocsi tavaly lényeges előrelépéseket mutatott, miután optimalizálták a mechanikai és aerodinamikai csomagot. A fejlesztésekre a brit bázison és szélcsatornában került sor. Számtalan újításon esett át, a karosszériára új elemek kerültek föl. A hátsó felfüggesztés átalakítását követően újratervezték a váltót, amelynek négy futamot kellett kibírnia, és a motorbeépítésnél is változtattak a jobb hűtés érdekében.[7] A szezon közepén a versenygép egy teljesen új aerodinamikai csomagot kapott, mely többek között magában foglalt egy új motorborítást, ami a Red Bull-féle "cápauszonyra" hasonlított, valamint új első lengéscsillapítót is kapott a fejlesztések során az autó.[8] Új kasztnit, oldallemezeket, diffúzort, első szárnyat, és motorborítást is kapott a szezon során az autó.

Szezon[szerkesztés]

Az idei szezonban új versenyzők is kerültek a gárdához, az előző évben a Spykernél bemutatkozó Adrian Sutil csapattársa ugyanis a Renault-val kétszer konstruktőri világbajnoki címet nyerő Giancarlo Fisichella lett, míg a teszt- és tartalékversenyzői feladatokat a Toro Rossótól érkező Vitantonio Liuzzi látta el.[9]

Adrian Sutil a malajziai nagydíjon.

A szezonnyitó ausztrál nagydíjon mindkét versenyző kiesett, Sutil egy látványos baleset miatt, amelyben nem sérült meg. Malajziában Sutil ismét kiesett, míg Fisichella tizenkettedik lett. Ezt a teljesítményét megismételte a következő, bahreini nagydíjon, ahol – először az évben – Sutil is célba ért, a 19. helyen. Spanyolországban azonban nem tudta megismételni ezt az eredményét, már az első körben megpördült és kiesett, Sebastian Vettelt is magával rántva. Fisichella közel került a pontszerzéshez a versenyen, sokáig a büntetése miatt mögötte autózó Nick Heidfeldet is maga mögött tartotta, végül a 10. lett. Mint utóbb kiderült, ez volt önmaga és a csapat legjobb eredménye 2008-ban. A török nagydíjon már az első körben ütközött Nakadzsimával, és kiesett. Sutil a 16. helyen ért célba.

A monacói nagydíjon a 200. rajtját ünneplő Fisichella csak az utolsó, Sutil pedig a 18. helyről indulhatott, bár a szombat délelőtti, esős szabadedzésen már megmutatta, hogy vizes pályán jó eredményre képes. A versenyen esett, Sutil pedig hiba nélkül autózott. Hét körrel a vége előtt már a 4. helyen haladt, amikor a mögötte jövő Räikkönen nem tudott lefékezni a kikötői sikán előtt, és hátulról beleütközött. Még be tudott hajtani a boxba, de ott feladni kényszerült a versenyt, a csapat és saját maga óriási csalódására. A versenybírók szokványos versenybalesetnek minősítették az esetet, és nem büntették meg Räikkönent, aki elismerte a hibáját és elnézést kért Sutiltól.[10] Ugyanakkor őt is figyelmeztették a verseny után a bírók, mert még a 13. körben, sárga zászlónál előzött.[11] Fisichella váltóhiba miatt esett ki, így Force India pont nélkül távozott Monacóból.

A két Force India a 2008-as kanadai nagydíjon

A kanadai nagydíjon Sutil és Fisichella is technikai probléma miatt esett ki. Sutil égő autóját (a túlhevült fékek kigyulladtak) nem tudták kivontatni a pályáról, ezért be kellett küldeni a biztonsági autót. Franciaországban csak a rajtbüntetést kapott Rosberget és Barrichellót tudták megelőzni az időmérő edzésen. Ezúttal legalább mindketten befejezték a futamot, Fisichella 18., Sutil 19. lett.[12] A brit nagydíjon azonban mindketten kiestek. A Németországban Sutil a 15., Fisichella pedig a 16. helyet szerezte meg. A magyar nagydíjon ismét nem sikerült jó eredményt elérniük, Sutil kiesett, csapattársa 15. lett. Valenciában is hasonló volt a helyzet, Fisichella egy helyet tudott csak javítani. Az esős belga futamon mindkét versenyző célba ért, Sutil 2008-as legjobbjaként egy 13. helyet könyvelhetett el. Olaszországban Fisichella a mezőny egyetlen kiesője volt, Sutil 19. lett. Utóbbi számára ezután zsinórban három kiesés következett, Fisichella kétszer ért célba ez idő alatt.

A szezonzáró brazil nagydíjon a 16. és a 18. helyet szerezték meg a Force Indiák, így pont nélkül, a 10. helyen zárta a csapat a 2008-as évet. Adrian Sutil Monacóban, Giancarlo Fisichella Brazíliában járt közel a pontszerzéshez, utóbbi néhány körön keresztül a 3. helyen állt, de végül csak 18. lett. A Force India megelőzte ugyan a négy verseny után visszalépő Super Agurit, de gyakorlatilag a mezőny leggyengébb csapata volt az idényben.[13]

Eredmények[szerkesztés]

(Táblázat értelmezése)
(Félkövér: pole-pozícióból indult; dőlt: leggyorsabb kört futott)

Év Csapat Kasztni Motor Gumi Versenyzők 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 Pont Helyezés
2007 Spyker F8-VII

F8-VIIB

Ferrari V8 B AUS MAL BHR ESP MON CAN USA FRA GBR EUR HUN TUR ITA BEL JPN CHN BRA 1 10.
Sutil 17 Ki 15 13 Ki Ki 14 17 Ki Ki 17 21 19B 14B 8B KiB KiB
Albers Ki Ki 14 14 19 Ki 15 Ki 15
Winkelhock Ki
Jamamoto Ki 20 20B 17B 12B 17B KiB
2008 Force India VJM01 Ferrari V8 B AUS MAL BHR ESP TUR MON CAN FRA GBR GER HUN EUR BEL ITA SIN JPN CHN BRA 0 10.
Sutil Ki Ki 19 Ki 16 Ki Ki 19 Ki 16 Ki Ki 13 19 Ki Ki Ki 16
Fisichella Ki 12 12 10 Ki Ki Ki 18 Ki 14 15 14 17 Ki 14 Ki 17 18

Megjegyzés:

  • B B-spec. autót használtak.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Spyker: F8-VII, 2010. január 20. (Hozzáférés: 2015. október 29.)
  2. Narancsszínű Ferrari, 2007. február 6. (Hozzáférés: 2015. október 29.)
  3. A B Spyker sem az igazi. (Hozzáférés: 2015. október 29.)[halott link]
  4. Egy futam és más semmi: Forma-1-es versenyző voltam! (2. rész), 2015. január 12. [2016. március 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. október 29.)
  5. Liuzzit megbüntették, Sutil pontszerző, 2007. szeptember 30. [2016. március 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. október 29.)
  6. Gascoyne sokat vár a Force India új autójától, 2008. február 26. [2016. március 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. október 29.)
  7. Pályán a VJM01. (Hozzáférés: 2015. október 29.)[halott link]
  8. A Force India radikális újításokat tesztel a héten, 2008. június 23. [2016. augusztus 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. október 29.)
  9. A Force India 2008-as autója pályára gördült Barcelonában, 2008. február 25. [2016. március 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. október 29.)
  10. Räikkönen elnézést kért Sutiltól”, Autosport.com, 2008. május 25. (angol nyelvű) 
  11. Sutilt figyelmeztették a versenybírók”, Autosport.com, 2008. május 25. (angol nyelvű) 
  12. Beer, Matt: Massa vezette kettős győzelem a francia nagydíjon (angol nyelven). Autosport.com, 2008. június 22.
  13. Pont nélkül, csalódottan: nem volt jó éve a Force Indiának. nso.hu, 2008. november 10.

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Spyker F8-VII
A Wikimédia Commons tartalmaz Force India VJM01 témájú médiaállományokat.
Commons:Category:Force India VJM01
A Wikimédia Commons tartalmaz Force India VJM01 témájú médiaállományokat.