Ferrari SF71H

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Ferrari SF71-H szócikkből átirányítva)
Ferrari SF71H
Gyártási adatok
VersenysorozatFormula–1
GyártóFerrari
ElőzőFerrari SF70H
KövetkezőFerrari SF90
Műszaki adatok
MotorFerrari 062 EVO 1.6 V6[1][2]
Váltónyolc előre és egy rükverc sebesség
Tömeg733 kg
ÜzemanyagShell V-Power
GumikPirelli P Zero (száraz)
Pirelli Cinturato (vizes)
Versenyeredmények
Csapat(ok)Scuderia Ferrari
Pilóták5. Németország Sebastian Vettel
7. Finnország Kimi Räikkönen
Első versenyAUS 2018-as ausztrál nagydíj
Utolsó versenyUAE 2018-as abu-dzabi nagydíj
Futott versenyek21
Győzelmek6
Dobogós helyezések24
Edzéselsőségek6
Leggyorsabb körök4

A Ferrari SF71H egy Formula–1-es autó, melyet a Scuderia Ferrari tervezett meg és gyártott le, hogy ezzel versenyezzen a 2018-as Formula–1 világbajnokságon. Az autót Sebastian Vettel és Kimi Räikkönen vezette,[3] első éles bevetése pedig a 2018-as Formula–1 ausztrál nagydíjon volt. Vettel által adott becenevén ez a modell a "Loria". A Santander, mint főszponzor visszavonulása miatt az autón jóval kevesebb lett a fehér szín, és hangsúlyosabb a vörös. Japántól kezdve a Phillip Morris International promóciójában a "Mission: Winnow" feliratok kerültek a főszponzor helyére.

Az SF71H volt a turbókorszak addigi legsikeresebb Ferrarija: hat győzelmet és 24 dobogós helyezést szereztek vele. Bár a szezon elején egyértelműen a mezőny legerősebb autója volt, később visszaesést produkáltak, és ez mindkét bajnoki cím elvesztéshez vezetett.

Kinézete és fejlesztések[szerkesztés]

Az SF71H-nak az elődjénél, az SF70H-nál hosszabb a kerekek közötti távolsága, és megújították a hűtési rendszert is. A Ferrari tovább fejlesztette azt a filozófiáját, hogy az ütközőzónát a terelőszárnyakon kívülre helyezze át.[4] Bár a cápauszony-motorborítást betiltották, egy ahhoz hasonló, de jóval apróbb megoldást szereltek fel. A Spanyol Nagydíjon debütált újítással a kötelezően alkalmazandó fejvédő keret ("glória") szélére rögzítették a visszapillantó tükröket és egy apró szárnyat, de ezt az FIA nem engedélyezte.

Szingapúrra új fejlesztéseket raktak fel, amelyek nagyon nem váltak be. A Ferrari látványosan visszaesett, és mivel az orosz és a japán nagydíjak következtek ezután, ezek jellegéből adódóan nem is tudták kiértékelni a hibákat. Az USA nagydíjára aztán minden újítást levettek és így a teljesítmény újra megnőtt - de ekkor már késő volt, mert a Mercedes három futam alatt behozhatatlan előnyre tett szert.[5]

A szezon[szerkesztés]

Már a kezdetekkor látszott, hogy a Ferrari ebben az évben még erősebb kihívója lesz a Mercedes csapatának, mint az előzőben volt. Már nemcsak futamgyőzelmekre voltak képesek, hanem különösebb nehézség nélkül elérték a pole pozíciót is. Az idénynyitó ausztrál versenyt Vettel megnyerte, Räikkönen pedig harmadik lett. Bahreinben Vettel ismét nyert, aki pole pozícióból indult, de Räikkönen kiesett. Kínában egy balszerencsés futamon Vettel csak a nyolcadik helyen végzett, egy Max Verstappennel történt ütközést követően. Ezután Kanadában Vettel ismét nyert, majd a Brit Nagydíjon is. Németországban aztán egy esős futamon banális hibát vétve a safety car mögött haladva Vettel az élről csúszott ki és állt a gumifalba. Ekkor egy kisebb teljesítménybeli visszaesés történt, majd a Belga Nagydíjon ismét győzött Vettel. Olaszországban Räikkönen hosszú idő után először indulhatott pole pozícióból, de a csapat eltaktikázta magát, így a győzelmet nem szerezte meg, csak második lett, Vettel pedig negyedik. Miután Vettel az évben több győzelmet nem aratott, sőt többször még a dobogóra sem fért fel, világbajnoki esélyei elszálltak, és csak második lett. A Ferrari viszont egészen a végsőkig harcban volt a konstruktőri címért, köszönhetően Räikkönen formájának. A finn parádés versenyzéssel megnyerte az USA nagydíjat, majd két harmadik helyezést ért el. Bár utolsó futamán, mely a Ferrarinál búcsúversenye volt, kiesett, még így is a világbajnoki harmadik helyet érte el.

Teljes Formula—1-es eredménysorozata[szerkesztés]

[6]

Év Csapat Motor Abroncs Versenyzők Nagydíj Pontok Helyezés
AUS BHR CHN AZE ESP MON CAN FRA AUT GBR GER HUN BEL ITA SIN RUS JPN USA MEX BRA ABU
2018 Scuderia Ferrari Ferrari 062 EVO 1.6 V6 t P
Finnország Kimi Räikkönen 3 Ki 3 2 Ki 4 6 3 2 3 3 3 Ki 2 5 4 5 1 3 3 Ki 571 2.
Németország Sebastian Vettel 1 1 8 4 4 2 1 5 3 1 Ki 2 1 4 3 3 6 4 2 6 2

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Ferrari F1 2018, ecco la SF71H, Arrivabene: «Un pezzo d’eccellenza del made in Italy» (italian nyelven). Corriere della Sera, 2018. február 22. (Hozzáférés: 2018. március 20.)
  2. Mitchell, Scott. „Pirelli to introduce new softest-compound pink-walled F1 tyre in '18”, autosport.com, Motorsport Network, 2017. november 12.. [2017. november 13-i dátummal az eredetiből archiválva] 
  3. 2018 F1 Entry List”, Fédération Internationale de l'Automobile, 2018. február 1.. [2018. február 1-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2018. április 16.) 
  4. Coch, Mat. „Ferrari reveals SF71H 2018 Formula 1 entry”, Speedcafe, 2018. február 23. (Hozzáférés: 2018. február 23.) 
  5. Vettel: Ferrari boosted by ditching recent upgrades” (Hozzáférés: 2018. november 26.) (angol nyelvű) 
  6. 2018 F1 Championship Standings”, https://www.f1-fansite.com