Cuboucsi Sójó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Cuboucsi Sójó
Shoyo Tsubouchi cropped.jpg
Élete
Született 1859. május 22.
Óta
Elhunyt 1935. február 28. (75 évesen)
Atami
Pályafutása
Jellemző műfaj(ok) regény, dráma
Kitüntetései Asahi Prize (1929)
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Cuboucsi Sójó témájú médiaállományokat.

Cuboucsi Sójó (坪内 逍遥HepburnTsubouchi Shōyō?Óta, 1859. május 22.Atami, 1935. február 28.) japán regény- és drámaíró, műfordító, esszéista.

Eredeti neve Cuboucsi Júzó, írói álneve Harunoja Oboro. A Nagoja melletti Óta faluban született, 1883-ban végezte el a Tokiói Császári Egyetemet, és a mai Vaszeda Egyetem elődjének professzora lett.

Esszéi, melyeket Sószecu sinzui (’A regény lényege’, 1885–86) című kötetében adott közre, nagy hatással voltak a modern japán regény és dráma fejlődésére (mesterének tekintette Futabatei Simei is), realizmuselmélete pedig Maszaoka Siki újfajta haiku-felfogására is hatott. Tószei soszei katagi (’Mai diákok portréi’, 1885–86) című regénye az első modern japán regények egyike. Filozófiai mélységű realista ábrázolásra buzdította a Meidzsi-kor íróit, arra, hogy „világosan tárják fel az emberi szív legapróbb rezdülését is”, s a viktoriánus regényírókat meg Shakespeare-t állította eléjük példaként.[1]

Kiri hitoha (’A császárfalevél’) című darabja Csikamacu Monzaemon és Shakespeare hatását tükrözi, és nagy befolyást gyakorolt a modern kabuki kialakulására. Közönségsikert aratott nyugati típusú drámája (sokak szerint mesterműve), a Sinkjoku Urasima (’Újmódi Urasima’, 1904), amely az egyik legismertebb japán népmesét dolgozza fel – Urasima, a halász 300 évet tölt a tengermélyi királynő palotájában, s amikor visszatér a falujába, egy egészen más világot talál.

Hatalmas teljesítménye a teljes Shakespeare-életmű lefordítása a klasszikus kabuki veretes nyelvére. Lefordította ezenkívül Walter Scott A lammermoori nász című regényét is.

Korabeli elismertségére jellemző, hogy 1912-ben elsőként kapta meg az akkoriban alapított legfontosabb irodalmi díjat, a Bungei szensót, olyan hírességeket ütve el tőle, mint Nacume Szószeki, Nagai Kafú és Tanizaki Dzsunicsiró.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Gy. Horváth: Japán kulturális lexikon.

Források[szerkesztés]