Kitahara Hakusú

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kitahara Hakusú
Kitahara Hakushu.jpg
Élete
Született 1885. január 25.
Janagava
Elhunyt 1942. november 2. (57 évesen)
Tokió
Sírhely Tama Cemetery
Pályafutása
Jellemző műfaj(ok) vers
Kitüntetései Order of the Sacred Treasure, 4th class
A Wikimédia Commons tartalmaz Kitahara Hakusú témájú médiaállományokat.

Kitahara Hakusú (japánul: 北原 白秋, Hepburn-átírással: Kitahara Hakushū) (Janagava, 1885. január 25.Tokió, 1942. november 2.) japán költő.

Valódi neve Kitahara Rjúkicsi. A Fukuoka prefektúrabeli Janagavában született, szakefőző családba. A tokiói Vaszeda Egyetemen hallgatott angol irodalmat, de diplomát nem szerzett. 1908-ban több költővel és festővel megalapította a Pan no kai-t (Pán Társaság), amely zenész és színész tagjaival együtt hamarosan a kor legjelentősebb értelmiségi körévé vált. 1909-ben publikálta első verseskötetét Dzsasúmon („Eretnekek”) címmel. Gazdag képvilágú, virtuóz ritmikájú modern költeményei Joszano Akiko Midaregami („Kócos haj”) című kötetével együtt a modern japán költészet valóságos kútforrásai lettek. 1911-es második kötete, az Omoide („Emlékek”) a gyermekkor, a gyermeki világ máig briliánsnak ható megidézése.

1912-ben két hét börtönre ítélték házasságtörésért, ennek nyomán született első tankakötete, a Kiri no hana („A császárfa virága”), s ez az incidens fordította a vallás felé: Sindzsu só („Válogatott gyöngyök”, 1914) és Hakkin no koma („Platina búgócsiga”, 1914) című köteteiben gyakoriak az egysoros, buddhista imákra hasonlító költemények. A korai klasszikus versformák iránti érdeklődését tükrözi a Kaihjó to kumo („Pecsétek és felhők”, 1929) című gyűjteménye, amelyben a Kodzsiki versbetétformáival kísérletezik. Sok gyerekverset is írt.

Majdnem 200 kötetes életművének java ma is népszerű, szülőhelyén, Janagavában évenkénti fesztivállal ünneplik: novemberben pódiumokat állítanak fel a vízparton, s rajongói éjjel-nappal szavalják verseit a járókelőknek.

Források[szerkesztés]

  • Japan: An Illustrated Encyclopedia I–II. Ed. Alan Campbell, David S. Noble. Tokyo: Kodansha. 1993. ISBN 4-06-931098-3
  • Kato, Shuichi: A History of Japanese Literature I–III., III. kötet, Kodansha, Tokyo, 1983, ISBN 0870115693

További információk[szerkesztés]