Kikucsi Kan

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Kikucsi Kan
Kan Kikuchi smoking.jpg
Élete
Született 1888. december 26.
Takamacu
Elhunyt 1948. március 6. (59 évesen)
Tokió, Japán
Pályafutása
Jellemző műfaj(ok) próza, dráma
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Kikucsi Kan témájú médiaállományokat.

Kikucsi Kan (japánul: 菊池 寛, Hepburn-átírással: Kikuchi Kan) (Takamacu, 1888. december 26.1948. március 6.) japán próza- és drámaíró.

Élete[szerkesztés]

Valódi neve Kikucsi Hirosi. A Kagava prefektúrabeli Takamacuban született elszegényedett szamuráj-tudós családba. Különféle ingyenes iskolák után (a tokiói Első Országos Felsőbb Iskolában ismerkedett meg későbbi híres pályatársával, Akutagava Rjúnoszukéval) a Kiotói Egyetemen szerzett diplomát 1916-ban angol irodalomból. 1923-ban saját folyóiratot alapított, részben a marxista írók erőszakos térfoglalása miatt: a Bungei Sundzsú népszerűsége azóta is töretlen, ez ítéli oda a Kikucsi által barátja emlékére alapított Akutagava-díjat és a szintén általa alapított Naoki-díjat – egyik a szépirodalmi, másik a populáris irodalmi eredmények elismerésére szolgál. Kikucsi Kan hozta létre ezenkívül a japán Írószövetséget és a róla elnevezett Kikucsi Kan-díjat is.

Művészete[szerkesztés]

1920-ban egy oszakai és egy tokiói lap is folytatásokban közölte monumentális regényét, a Sindzsu fudzsin-t („Gyöngy asszony”), érzelmes és igen népszerű prózai művei első darabját. Ugyanebben az évben mutatta be egy nagy tokiói színház 1917-ben írott színművét, a Csicsi kaeru-t („Apa hazatér”). Ezzel és más darabjaival a japán polgári dráma megteremtőjévé vált. Színpadi művein Bernard Shaw hatása érződik, de sok rokon vonást mutatnak Molnár Ferenc munkásságával is. Magyarul „Aki menti az öngyilkost” című 1916-os novellája jelent meg a Modern japán elbeszélők antológiában (Európa, 1967).

Források[szerkesztés]