Vadkaland

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vadkaland
(The Wild)
Vadkaland poszter.png
A Vadkaland magyar nyelvű moziposztere
Rendező Steve "Spaz" Williams
Producer Clint Goldman
Beau Flynn
Forgatókönyvíró John J. Strauss
Főszerepben Kiefer Sutherland
James Belushi
Greg Cipes
Eddie Izzard
Janeane Garofalo
Richard Kind
William Shatner
Patrick Warburton
Christopher Edgerly
Bob Joles
Colin Hay
Don Cherry
Vágó Scott Balcerek
Steven L. Wagner
Gyártás
Gyártó Walt Disney Productions
C.O.R.E. Feature Animation
Hoytyboy Pictures
Contrafilm
Ország  Kanada
 Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Időtartam 79 perc
Költségvetés 80 millió dollár
Forgalmazás
Forgalmazó Amerikai Egyesült Államok Buena Vista International
Magyarország Fórum Hungary
Bemutató Amerikai Egyesült Államok 2006. április 14.
Magyarország 2006. április 13.
Bevétel 139 722 445 dollár
Külső hivatkozások
IMDb-adatlap

A Vadkaland (eredeti angol címe: The Wild) 2006-ban bemutatott[1] számítógép-animációs film. Rendezője Steve "Spaz" Williams.

Cselekménye[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A film kezdetén Sámson, egy hím oroszlán a fiának, Ryannek a vadonban átélt kalandjairól mesél, amiben vérszomjas gnúk szerepelnek. Ryan megpróbálja utánozni apja ordítását, de csak gyenge nyávogásra futja tőle. Ekkor kiderül, hogy egy állatkertben vannak, konkrétan a New York-i állatkertben.

Az éjszaka során az állatok egyfajta jégkorongmérkőzést szerveznek, amin Sámson is részt vesz, Ryannek azonban nincs kedve menni.

Ryan éjszaka véletlenül egy „zöld doboz”-ba bújik, amitől apja korábban óva intette. A „doboz” ugyanis egy konténer, ami Afrika felé tart, onnan szállít állatokat az Egyesült Államokba. Sámson a fia után rohan, majd a galambok elmondják neki, hogy a „zöld doboz”-t a kikötőbe viszik (ahol a Szabadság-szobor található). Sámson és a többiek egy szemeteskocsi konténerébe bújva kijutnak az állatkertből, és a csatornán keresztül két amerikai aligátor segítségével megérkeznek a teherkikötőbe. Még az utcán kóbor kutyák erednek a nyomukba és mindenki meglepetésére Sámson nem száll szembe velük, még csak nem is üvölt.

A következő napon Sámson és barátai (a zsiráf, a koala és egy kígyó) egy kisebb hajóval indulnak a nagy hajó nyomába, ami Ryant is magával vitte. Útközben, a levegőből érkezik Benny, a mókus, aki leesett a szemeteskocsiról, de kanadai ludakon utazva megtalálta a hajójukat. Nemsokára megérkeznek Afrikába.

Felfedezik, hogy az állatokat azért viszik el innen, mert egy hatalmas tűzhányó éppen kitörni készül és hatalmas füstöt áraszt. Sámson észreveszi a fiát, de elveszti szem elől a dzsungelben. Sámson megpróbálja az ösztöneit használni, hogy megtalálja a fiát, de kiderül, hogy soha nem volt még a vadonban. A csoport többi tagja vissza akar menni a hajóhoz, de inkább mégis Sámson után mennek, hogy segíthessenek neki.

Keresés közben egyes sziklák, ágak, vagy fatörzsek szivárványszínben pompáznak Sámson előtt és sokszor egy nyilat formázva mutatják neki az utat. Sámson azt gondolja, hogy az ösztöne így működik.

Nigelt, a koalát vad gnúcsorda rabolja el és magukkal viszik a vulkán alatti barlangjukba, ahol kiderül, hogy az uralkodójuknak tekintik, mert egyszer a levegőből egy játék koalafigura esett le és ijesztett el három kis oroszlánt, amik egy gnút, Kazart akarták megtámadni. Kazar a gnúk vezetője, aki azt akarja, hogy ragadozóvá váljanak. Ehhez egy oroszlánt kell megenniük.

Bridget-et és Larryt szintén elfogják a gnúk.

Ryan egy fára menekül a gnúk elől, de azok megtámadják a fát, Ryan leesik. Sámson, aki szintén a fára mászott fel a fiával együtt, egy szakadékba esik. Előtte elmondta a fiának az igazat: ő sem a vadonban született, hanem egy cirkuszban, a történeteket csak kitalálta.

Sámson „ösztön”-éről kiderül, hogy kaméleonok csinálták az egészet, akik változtatni tudják a színüket, és segíteni akartak neki. A kaméleonok titkos ügynöknek nevezik magukat. A kaméleonok azt szeretnék, ha a gnúk újból normálisak legyenek.

Nigel mindent megpróbál, hogy Kazart és a többi gnút valahogyan lebeszélje róla, hogy megegyék a barátait. Megérkezik Sámson, a kaméleonok segítségével láthatatlannak álcázva, de a trükk nem sokáig tart. Kazar és Sámson összecsapnak. Kazar arra utasítja a többieket, hogy támadják meg az oroszlánt. Helyettese, Blag azonban azt mondja, hogy elegük van abból, hogy ragadozóvá akarjanak válni és otthagyják. Közben a barlang fala erősen remegni kezd, a vulkán kitörni készül. Sámson mindenkire ráüvölt, hogy meneküljenek ki.

A gnúk segítenek a hajót a vízre tolni és ők is visszaindulnak a többiekkel New Yorkba.

Szereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Főbb karakterek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Sámson (eredeti hangja Kiefer Sutherland, magyar hangja Szabó Sipos Barnabás): hím oroszlán. Bár mindenki csodálja, a történet során kiderül, hogy cirkuszi oroszlánként született és kalandjait csak kitalálta.
  • Benny, a mókus (eredeti hangja James Belushi, magyar hangja R. Kárpáti Péter): Sámson barátja, ő tudja egyedül Sámson titkát. Szerelmes a zsiráfba, Bridget-be, aki azonban látszólag nem törődik ezzel.
  • Kazar (eredeti hangja William Shatner, magyar hangja Kristóf Tibor): a gnúk vezetője, aki ragadozó szeretne lenni. Őrültsége a többi gnút is magával ragadja.
  • Nigel, a koala (eredeti hangja Eddie Izzard, magyar hangja Kerekes József): ismertté vált az állatkertben árusított játék koalák után, amit róla mintáztak. Ő azonban szeretne vadnak látszani.
  • Bridget, a zsiráf (eredeti hangja Janeane Garofalo, magyar hangja Urbán Andrea): ő az egyetlen nő a csoportban. Szeretne erősnek és függetlennek látszani, de titokban tetszik neki Benny udvarlása.
  • Larry, a kígyó (eredeti hangja Richard Kind, magyar hangja Csőre Gábor): igen jószívű és segítőkész, ám nem túl okos zöld anakonda.
  • Ryan, kis oroszlán (eredeti hangja Greg Cipes, magyar hangja Szűcs Balázs): Sámson fia. Véletlenül egy konténerbe bújik, amit Afrikába szállítanak.
  • Blag (eredeti hangja Patrick Warburton, magyar hangja Bognár Tamás): Kazar józanabbul gondolkodó helyettese, aki a végén szembefordul a vezetővel.

További szereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Fogadtatás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Vadkaland nagyon negatív kritikákat kapott. A filmkritikusok véleményét összegző Rotten Tomatoes 19%-ra értékelte 111 vélemény alapján.[2]

A Box Office Mojo szerint a film a nyitó hétvégéjén 9,5 millió dolláros bevételt ért el, ez azon a héten a 4. helyet jelentette.

A Vadkaland a DVD-eladások listáján kétszer is az első helyre került az Egyesült Államokban az Entertainment Weekly szerint. (először 2006. október 6.–12. között, majd október 13.–19. között).

Hasonlóságok a Madagaszkár című filmmel[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A kritikusok szóvá tették, hogy a film erősen emlékeztet a Madagaszkár című 2005-ös animációs filmre: New Yorki állatkert, hasonló szereplők (pl. oroszlán, zsiráf), valamint a történet maga, amiben állatkerti állatok visszakerülnek a vadonba.

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben a The Wild című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.