Karácsonyi lidércnyomás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Karácsonyi lidércnyomás
(The Nightmare Before Christmas)
Rendező Henry Selick
Producer Tim Burton
Denise Di Novi
Danny Elfman
2006 reissue:'
Don Hahn
Forgatókönyvíró Sztori:
Tim Burton
Adaptálás:
Michael McDowell
Forgatókönyv:
Caroline Thompson
Főszerepben Danny Elfman
Chris Sarandon
Catherine O'Hara
William Hickey
Glen Shadix
Zene Danny Elfman
Operatőr Pete Kozachik
Vágó Stan Webb
Gyártás
Gyártó 1993-as kiadás:
Touchstone Pictures
Disney Digital 3-D:
Walt Disney Pictures
Ország  USA
Nyelv angol
Időtartam 76 perc
Forgalmazás
Forgalmazó Buena Vista International
Bemutató USA 1993. október 9.
USA 2006. október 27. (3-D)
Magyarország 1994. november 24. (1. szinkron, InterCom)
Magyarország 2007. december 22. (2. szinkron, m2)
Magyar adó m2 (2. szinkronos)
Bevétel 1993: 50 millió $
2006: 8,7 millió $
2007: 15,8 millió $
Külső hivatkozások
IMDb-adatlap
PORT.hu-adatlap

A Karácsonyi lidércnyomás (The Nightmare Before Christmas) Tim Burton híres rendező egyik leghíresebb és egyben kultikusnak számító animációs filmje. A filmet több éven át készítették stop motion bábtechnikával.

Cselekmény[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jack Skellington (magyarul: Csontváry Jack, Csontvázi Jack, a szinkronizált változatban Rosszcsont Jack) Halloween Town lakója, aki egyben a halloween-i ijesztgetések nagymestere és minden évben elnyeri a legjobb rémisztőnek járó díjat. Ám megunja ezt a címet és a vele járó feladatokat, és el akar tűnni egy kicsit. Erdőben sétálva rálel az ünnepek fáira, ahol is bemegy a karácsonyfa formájú ajtón. Ekkor egy érdekes városban találja magát, ahol csupa manók élnek és serénykednek, és ahol nincs rémisztgetés és félelem, hanem melegség és boldogság. Elhatározza, hogy átveszi a helyét ebben az évben Mikulásnak, akit itt Mikorártsnak neveznek (de szokás „Rémapó”-nak és „Víg Hullás”-nak is fordítani) , és elkezdődik a rémálommal teli Karácsony. Igaz, szegény Jack nem tudja hogy rosszat tesz, csak máshogy értelmezi a karácsony szellemét. A Mikulást elrabolja a Jack által felbérelt 3 rosszindulatú mókamester, nevezetesen Lock, Shock és Barrel (Ásó, Kapa, Nagyharang, szinkronosan Bikfic, Kópic és Nyálpic). Ők azonban, megszegve Jack kérését, főnöküknek, Oggie Boogie-nak (Ugi Bugi, a szinkronban Féregzsák) dobják le foglyukat, aki a város talán leggonoszabb szerzete, egy féktelen szerencsejátékos mumus. Mindenki gyártja a rémisztőbbnél rémisztőbb játékokat, és tervezik az elferdített karácsonyt, kivéve egyvalakit: Sally-t, a Jack után vágyódó rongybabát.

Jack nyakatekert ünnepe, hála a rémisztő ajándékoknak, amelyeket Halloween városának lakosai kreáltak, katasztrófába torkollik, és magát a hadsereget mozgósítják Jack, valamint a szánhúzó szellemkutyája, Zero (Zéró) ellen. Végül természetesen minden jóra fordul, és az Oogie Boogie telhetetlen gyomrának fenyegetéséből kimenekített „Mikorárts” elhozza Halloween városába is a karácsonyt, Jack és Sally pedig végre egymásra találnak.

A mozikban[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Először 1993-ban mutatták be, és hatalmas sikert aratott. Később elkészítették a 3D-s verziót is, amit 2006. és 2009. között minden év októberében műsorra tűztek az amerikai mozik.

DVD[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Magyarországon több kiadás került forgalomba. A legújabb, 2008. novemberében megjelent 2 lemezes kiadványhoz már nem csak felirat, hanem magyar szinkron is készült.

Jelölések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]