Roger nyúl a pácban

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Roger nyúl a pácban
(Who Framed Roger Rabbit)
1988-as amerikai vegyes technikájú film

Rendező Robert Zemeckis
Producer
Vezető producer
  • Steven Spielberg
  • Kathleen Kennedy
AlapműGary K. Wolf
Műfaj bűnügyi film, filmvígjáték
Forgatókönyvíró
Főszerepben
Hang
Zene Alan Silvestri
Operatőr Dean Cundey
Vágó Arthur Schmidt
Jelmeztervező Joanna Johnston
Díszlettervező
  • Roger Cain
  • Elliot Scott
Gyártás
Gyártó
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv
Forgatási helyszín
Játékidő 104 perc
Költségvetés 70 000 000 USD
Képarány 1,85:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
Díj(ak) 3 Oscar-díj
Korhatár
  • USA PG
  • Magyarország Korhatár nélkül megtekinthető
Bevétel
USA
156 452 370
USD
Világszerte
173 351 588
USD
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Roger nyúl a pácban témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Roger nyúl a pácban (eredeti cím: Who Framed Roger Rabbit) 1988-ban bemutatott amerikai vegyes technikájú film, amelyben valós és rajzolt díszletek, élő és rajzolt szereplők közösen szerepelnek. A játékfilm rendezője Robert Zemeckis, producerei Don Hahn, Kathleen Kennedy, Frank Marshall és Steven Spielberg. A forgatókönyvet Jeffrey Price és Peter S. Seaman írta, a zenéjét Alan Silvestri szerezte. A mozifilm Touchstone Pictures és az Amblin Entertainment gyártásában készült, a Buena Vista Pictures forgalmazásában jelent meg. Műfaját tekintve bűnügyi filmvígjáték. A cselekmény az 1940-es évek Hollywoodjában játszódik egy klasszikus film noir történetre fűzve, egyben parodizálva magát a műfajt.

Amerikában 1988. június 21-én, Magyarországon 1989. október 5-én mutatták be a mozikban. Hazánkban először a TV-1-en adták le 1994. december 17-én este, 20 óra 15 perces kezdettel.

A nagysikerű mozifilmet számos díjra jelölték, ezekből három Oscar-díjat elnyert a különböző effektek kategóriáiban. A vegyes technikájú filmek közül ez talán a legismertebb és legsikeresebb.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Roger nyúl Hollywood rajzfilmsztárja az utóbbi időkben csapnivalóan szerepel a filmjeiben. Az okok kiderítésre a szebb napokat látott, iszákos magánnyomozó, Eddie Valiant (Bob Hoskins) megbízást kap R.K. Maroontól (Alan Tilvern), a Maroon filmgyár igazgatójától, hogy figyelje meg Roger feleségét. Eddie nem szívesen vállalja a munkát, hiszen úgyszintén nyomozó bátyját, Teddy-t korábban egy firka ölte meg, viszont pénz szűkében nincs más választása.

Követi Jessicát egy illegális éjszakai bárba, ahol egy igencsak ledér előadást követően az öltözőben találja Marvin Acme-vel (Stubby Caye), a rajzolt figuráknak (vagyis a „firkáknak”) otthont adó Firkanegyed és az ACME vállalat igazgatójával. Itt döntő erejű fotó készül: az igazgató és szexi Jessica bizony "pirospecsenyézett". Ezt a képet másnap Maroon és Roger előtt be is mutatja, amitől az összetört szívű nyúl teljesen megkergül és elrohan.

Nem sokkal később Eddie hírt kap arról, hogy Marvint megölték a Firkanegyed mellett a saját gyárüzemében. A helyszínen feltűnik a Firkaőrség feje, Doom vizsgálóbíró is (Christopher Lloyd), aki egyértelműen Rogert vádolja a gyilkossággal. Mivel rajzfilmfiguráról van szó, ezért a kegyetlen külsejű Doom azt is bemutatja, hogy miként végzi majd ki a meggyanúsított filmsztár nyulat: méghozzá a "Löttyel", ami minden "firkát" elpusztít.

Visszatérvén irodájába Roger színésztársa Bébi Hermannal találkozik, aki kezeskedik barátjának ártatlansága mellett, s közben említést tesz egy állítólagos végrendeletről is, amit még maga Marvin Acme írt saját kezűleg, amiben rendelkezik a Firkanegyed sorsáról. Ezt követően maga Roger is előbújik az irodában, és kéri Eddie segítségét, mert szerinte őt ártatlanul vádolták meg az ACME vállalat igazgatójának megölésével. Bár a nyomozó kételkedik, mégis később védelme alá veszi a kétségbe esett nyulat és barátnőjének, Doloresnek (Joanna Cassidy) bárjának rejtekében bújtatja el. Az irodában ezt követően maga Jessica is feltűnik, aki megvallja, hogy R.K. Maroon kényszerítette a „pirospecsenyezésre”, hogy Marvin igazgatót megzsarolhassák a fotókkal.

Visszatérve a bárba megjelenik a Firkaőrség is, akik Rogert kutatják. Sikerül is előcsalniuk a hebehurgya nyulat, de ő és Eddie Benny a firkataxi segítségével kereket tudnak oldani. Egy moziban találnak menedéket. Itt a meggyötört nyomozó elmeséli Rogernek történetét, bátyja halálát és azt is elmondja, hogy azért utálja a firkákat, mert egyikük felel Teddy haláláért. Később ideér Dolores is, akivel együtt távoznak. Ám az éppen vetített filmhíradóban Eddie egy furcsaságra lesz figyelmes: az ismeretlen eredetű Lóhere Vállalat hirtelen felvásárolta a városi villamos hálózatot, most pedig épp a Maroon filmgyárat is. Éppen ezért a nyomozó magánál Maroon-nál folytatja tovább a kutatást.

Itt kivallatja az igazgatót: valóban az ő terve volt Marvin Acme befeketítése, de csupán azért, hogy a hőn szeretett firkáit biztonságban tudhassa az ACME cég felvásárlásával. Szóba hozza a végrendeletet is, amit maga Marvin írt, ám azonban váratlanul lelövik a filmgyárost. Kint az udvaron az őrt álló Rogert Jessica leütötte, begyömöszölte a csomagtartóba és magával vitte a Firkanegyedbe. Ide követi őket Eddie is, aki megannyi ismert rajzfilmfigurán át bukdácsolva végül sarokba szorítja a szexi firkanőt. Jessica elmondja a nyomozónak, hogy maga Doom vizsgálóbíró áll mind R.K. Maroon, mind Marvin Acme meggyilkolása mögött. Ugyanakkor a Marvin rábízta a végrendeletét és ezt át is nyújtja Eddie számára azonban a papíron nincsen semmi írás, csak rúzzsal írt szerelmes kriksz-kraksz Rogertől.

Ekkor elfogja őket Doom Firkaőrsége, majd az ACME gyárba hurcolják őket. Itt Doom leleplezi ördögi tervét: valójában az övé a Lóhere Vállalat, aminek célja egy többsávos autópálya építése a Firkanegyed helyén. A villamostársaság megvásárlása azért kellett, hogy a tömegközlekedést kiiktatva a Hollywood teljes lakosságát autókba kényszerítsék. Tervének szörnyű része az is, hogy egy átalakított masina és temérdek Lötty segítségével az egész Firkanegyedet eltöröljék a föld színéről, és elpusztítsanak minden kedves rajzfilmfigurát.

A szorult helyzetben lévő Eddie taktikát vált: mivel a Firkaőrség menyétjei a tartós röhögésbe szó szerint belehalnak, ezért komédiás magánszámot ad elő. Ettől persze valóban halálra nevetik magukat a menyétek így Doom egyedül marad. A közben beindult gép úthengere elé kerül, de nem hal meg, hanem kilapul. Ekkor jön rá Eddie, hogy Doom is valójában firka. Mi több, a hangja alapján beazonosítja: ő ölte meg a bátyját. Végül a leleményes nyomozó ráereszti a gépezet tartályából a Löttyöt és a gonosz vizsgálóbíró ebben feloldódva leli végzetét.

Közben a masina áttörte a gyárépület falát és a Firkanegyedben kötött ki: sok ismert rajzfilmfigura jön át megtekinteni a kialakult csetepatét. Megérkezik a városi rendőrség is; nekik Eddie elmagyarázza a történteket. Ám a végrendeletről továbbra sincs semmi hír. Viszont az az üres papíron, amit a nyomozó kapott Jessicától Roger firkálmánya mellett kézzel írt írás is megjelenik: ez nem más, mint ACME speciális, eltűnő tintájával írt végakarata, melyben rögzíti, hogy halála esetén a firkáké a Firkanegyed örökös birtoklási joga.

A firkák így örömittas ünneplésben törnek ki és vidám dal kíséretében térnek vissza otthonukba régi-új barátjukkal, Eddie-vel, az immáron ártatlannak bizonyított Rogerrel, bájos feleségével Jessicával és Dolores-szel is. A sort Cucu malac zárja, aki a film nézőitől elköszön, ahogyan azt tőle megszokhattuk.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Élőszereplő Színész Magyar hang Leírás
Eddie Valiant Bob Hoskins Szersén Gyula Magánnyomozó, aki nem rajong a firkákért a bátyja, Teddy halála miatt (aki a Firkanegyedben halt meg), de akcióba lép Roger nyúllal a Firkanegyed megmentésére.
Dolores Joanna Cassidy Andai Györgyi A vendéglős nő, Eddie Valiant barátnője.
Doom vizsgálóbíró Christopher Lloyd Papp János Vizsgálóbíró, aki valójában firka volt.
R.K. Maroon Alan Tilvern Tolnai Miklós A rajzfilmgyár tulajdonosa és igazgatója.
Marvin Acme Stubby Kaye Gera Zoltán A Firkanegyed ura, a trükk király, az ACME gyár tulajdonosa.
Santino hadnagy Richard LeParmentier Dörner György Rendőrfőnök, a helyszínelők vezetője.
Angelo Richard Ridings Dózsa László Beképzelt férfi a vendéglőben.
Raoul Joel Silver Kránitz Lajos A elégedetlen rendező, akinél Roger nyúl nem volt képes csillagokat látni.
Villamoskalauz James O’Conneell Somogyvári Pál Kalauz a villamoson, aki csekket nem fogad el.
Katona Lindsay Holiday Szerémi Zoltán Néger katona a vendéglőben.
Alacsony férfi Mike Edmonds Kassai Károly Apró ember a vendéglőben.
Augie Paul Springer Nem szólal meg Néma férfi a vendéglőben.
Filmvágó Morgan Deare Imre István A Maroon filmgyár vágója és stábtagja.
Eric Eric B. Sindon Postás, Eddie Valiant ismerőse.
Kölykök Danny Capri Minárovits Péter Három fiúgyerek, aki a villamos végén ül Eddie mellett.
Christopher Hollosy Simonyi Balázs
John-Paul Sipla Harsányi Bence
Helyszínelők Billy J. Mitchell Kisfalussy Bálint Az egyik ember a helyszínelők közül az ACME gyár íróasztalánál.
Joel Cutrara Kiss Gábor A másik ember a helyszínelők közül az ACME-féle páncélszekrénynél.
Szőke sztárjelölt Laura Frances Rák Kati Bébi Herman titkárnője.
Firkaszereplő Eredeti hang Magyar hang Leírás
Roger nyúl Charles Fleischer Usztics Mátyás A Maroon rajzfilmsztár szereplője, Eddie legjobb barátja.
Jessica Rabbit Kathleen Turner
Amy Irving (ének)
Császár Angela A szexis vörös hajú nő, Roger felesége.
Bébi Herman Lou Hirsch Petrik József A cigarettázó fiúbaba, Roger nyúl legjobb barátja.
A főmenyét David Lander Márton András A firkamenyétek alvezére.
Benny Charles Fleischer Gruber Hugó A taxis kocsi, Roger nyúl kocsija és barátja.
Ellenszenves menyét Zana József A firkamenyétek zöld öltönyös tagja.
Pszichopata menyét Lux Ádám A firkamenyétek mániákus tagja.
Féleszű menyét Fred Newman Kerekes József A firkamenyétek piros sapkás tagja.
Betty Boop Mae Questel Igó Éva Női rajzfilmfigura, aki a Tarka Firka Klubban dolgozik.
Gorilla Morgan Deare Farkas Antal A Tarka Firka Klub kidobója.
Tapsi Hapsi Mel Blanc Harkányi Endre Egy okos szürke nyúl a Warner Bros. stúdióból, aki Mickey egérrel ejtőernyőzik.
Dodó kacsa Verebély Iván Egy ügyes fekete kacsa a Warner Bros. stúdióból, aki Donald kacsával zongorázik a Tarka Firka Klubban.
Cucu malac Szombathy Gyula Egy tehetséges dadogó malac a Warner Bros. stúdióból a firkarendőrség közül, aki a film végén ismeri a saját szövegét.
Csőrike Földessy Margit Az ártatlan kinézetű sárga kanári a Warner Bros. stúdióból, aki a zászlórúdon számolgatja Eddie Valiant ujjain a kismalacról.
Szilveszter Koroknay Géza Az egér- és kanárifaló fekete macska a Warner Bros. stúdióból a firkák közül.
Mickey egér Wayne Allwine Egy nagyfülű egér a Walt Disney stúdióból, aki Tapsi Hapsival ejtőernyőzik.
Donald kacsa Tony Anselmo Rátonyi Róbert Egy hápogó beszédű kacsa a Walt Disney stúdióból, aki Dodó kacsával zongorázik a Tarka Firka Klubban.
Rissz-Rossz Sam Joe Alaskey Csikos Gábor Egy vörös bajuszos bandita a Warner Bros. stúdióból, aki kirepült a Firkanegyedből.
Droopy Richard Williams Szabó Ottó Egy rajzfilmbeli kutya az MGM stúdióból, aki a Firkanegyedbeli épületben liftkezelőként dolgozik.
Bébi Herman mamája April Winchell Szabó Éva Mellékszereplő a Roger nyúl és Bébi Herman című filmsorozat, Mi sül ki ebből? című epizódjában.
Víziló lány Mary T. Radford Básti Juli Egy táncos víziló hölgy a Fantázia című filmből.
Hiéna Léna June Foray Hacser Józsa Egy ocsmány nő a Firkanegyedben, akit Eddie Valiant összetévesztett Jessica Rabbittel.
Ziháló menyét Lux Ádám A firkamenyétek dohányzó tagja.
Fakopáncs Frici Cherry Davis Egy fakopáncs a Walter Lantz produkciótól a firkák közül.
Pinokkió Peter Westy Tahi József Egy fabábú a Walt Disney stúdióból a firkák közül.
Goofy Tony Pope Elekes Pál Egy bugyuta kutya a Walt Disney stúdióból a firkák közül.
Gonosz farkas Gyürki István A három kismalac ellensége a Walt Disney stúdióból a firkák közül.
Westerntöltények Pat Buttram Beregi Péter A firkanegyedbeli pisztolytöltények.
Jim Cummings Haraszin Tibor
Jim Gallant Komlós András
Brian Cummings saját hangján
n. a. Makay Sándor
Bemondó Ed Herlihy Bozai József Narráció a híradó alatt.
Goofy narrátora John McLeish (archív felvétel) Balázsi Gyula Narráció a Goofy című filmsorozat Goofy a testépítő című epizódjában.
Medve Ede n. a. Szoó György Egy bugyuta medve, a Walt Disney stúdióból.
További magyar hangok: Antal László, Dimulász Miklós, Imre István, Lux Ádám, Pataky Imre, Sáfár Anikó, Sinkovits-Vitay András, Szabó Sipos Barnabás, Zsolnai Júlia

Érdekességek[szerkesztés]

A film legfőbb érdekessége a vegyes, élő és rajzolt szereplőgárdán kívül az, hogy a világhírű amerikai rajzfilmhősök szinte mindegyike felbukkan hosszabb-rövidebb ideig a vásznon, Walt Disney Mickey egere éppúgy, mint a Warner Bros. stúdióhoz tartozó Tapsi Hapsi, és még nagyon sokan mások. Az alaphelyzet pedig a klasszikus whiskey-gőzös, cigarettafüstös negyvenes években játszódik, részben a klasszikus rajzfilmhősök akkori aranykora, részben a történet bűnügyi témája miatt, ami így egy ízig-vérig film noir történetként pereg, ironikusan felvonultatva a műfaj összes jellegzetes „kliséjét”, a magányos, kiégett magánnyomozótól, a szexi ’végzet asszonyán’ át, a nagy bűnügy leleplezéséig. Közben pedig a vicces rajzolt figurák szórakoztatják a nézőket. A magyar változat élvezeti értékét a nagyszerű színészek kiváló szinkronja emeli magasra. Magyarországon a mozibemutató után csak VHS-en jelent meg a film, DVD, Blu-ray megjelenésről egyelőre nincs hír.

A produkció előkészítése egyébként több évig tartott. A Disney még 1981-ben vette meg Gary K. Wolf "Ki cenzúrázta Roger nyulat?" című amerikai novelláját, amely a film alaptörténetét adta. A rendező Robert Zemeckist már 1982-ben alkalmazták a cégnél, de korábbi két filmjének kudarca után egyelőre nem mertek neki lehetőséget adni. Csak 1985-ben a Disney-nél történt igazgatóváltás után került a projekt ismét górcső alá. Bevették a produkcióba az Amblin Entertainmentet, aminek élén Steven Spielberg állt. Ők eredetileg 50 millió dollárt célirányoztak elő a film büdzséjéhez, de a Disney ezt túl soknak vélte, így csak 30 milliós gyártási összköltséget szavaztak meg. Spielbergnek köszönhető, hogy sikeresen tárgyalhattak a Warner Brothers által jogbirtokolt karakterek, úgymint Tapsi Hapsi, Dodó kacsa, Cucu malac stb., közös filmvásznon történő megjelentetéséről - megfelelő részesedés ellenében, ugyanakkor magában a gyártásban már nem vettek részt. Szerették volna más ismert rajzfilmhősök megjelenítését is, úgy mint például Popeye, Tom és Jerry, Casper, de több filmstúdió megtagadta az együttműködést.

Végeredményben maga a film így is történelmi jelentőségűnek számít, hiszen eddig ez az egyetlen olyan film, ahol egyszerre ennyi rajzfilmfigura feltűnik, akik ráadásul külön-külön filmstúdiókat képviselnek. Zemeckis 2009-ben bejelentette, hogy gondolkozik a film folytatásán, azonban ezidáig nem történt ilyen irányban semmilyen lépés.[1]

A magyar változat egy évvel a film megjelenése után 1989-ben jelent meg Magyarországon. A Magyar Szinkron- és Videovállalat műtermeiben készült szinkronnál ügyeltek arra, hogy az egyes rajzfilmkarakterek a már megszokott magyar hangjukon szólaljanak meg.

Televíziós megjelenések[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Robert Zemeckis gondolkodik a Roger nyúl folytatásán. (Hozzáférés: 2009. szeptember 30.)

További információk[szerkesztés]