Tarzan (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tarzan
(Tarzan)
Rendező Chris Buck
Kevin Lima
Producer Chris Buck
Alapmű Tarzan, a dzsungel fia
Műfaj Tragikomédia
musicalfilm
Forgatókönyvíró Tab Murphy
Bob Tzudiker
Noni White
Főszerepben Tony Goldwyn
Minnie Driver
Rossie O'Donnell
Glenn Close
Brian Blessed
Lance Henriksen
Wayne Knight
Nigel Hawthorne
Zene Phil Collins
Vágó Gregory Perler
Gyártás
Gyártó Walt Disney Productions
Ország  Amerikai Egyesült Államok
Nyelv Angol
Időtartam 88 perc
Költségvetés 150 000 000 $
Képarány 1,66:1
Forgalmazás
Forgalmazó Amerikai Egyesült Államok Buena Vista Pictures
Magyarország InterCom
Bemutató Amerikai Egyesült Államok 1999. június 18.
Magyarország 1999. november 25.
Magyar adó RTL Klub
Korhatár Amerikai Egyesült Államok G
Magyarország Korhatár nélkül megtekinthető.
Bevétel 448 191 819 $
Kronológia
Következő Tarzan 2.
Kapcsolódó film Tarzan és Jane (2002)
Kapcsolódó sorozat Tarzan Legendája (2001)
További információk
Hivatalos oldal
IMDb-adatlap
PORT.hu-adatlap

A Tarzan (eredeti cím: Tarzan) színes, amerikai egész estés rajzfilm. A Walt Disney egyik leghíresebb 1999-es animációs filmje. A rajzfilm alapművét Edgar Rice Burroughs Tarzan, a majomember című kötete adta. Noha a film 1999 júniusában jelent meg, de még 2000-ben is javában vetítették a világ több mozijában; a vetítések során több bevételt hozott, mint a Disney előző két produkciója, a Mulan és a Herkules. A film költségvetése összesen 150 000 000 amerikai dollár, ami meghaladja a korábbi listavezetőt, a Pocahontast. A Tarzan volt az utolsó film, amely az úgynevezett Disney-reneszánszhoz tartozott, így a film bizonyos értelemben egy korszak végét jelentette.

Cselekmény[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az 1880-as évek közepén, valahol Afrika elhagyatott vizein egy hajó kigyullad. Az utolsó pillanatban megmenekül egy férfi, egy nő és a gyermekük. Egy csónaknak nevezett lélekvesztő segítségével partot érnek. Egy hatalmas, sziklán magasodó és a tenger fölé nyúló fára építenek egy faházat. Azonban a dzsungel veszélyes, és ez hamar meg is mutatja magát: a rettegett leopárd, Sabor, egy viharos délután betör a fakuckóba és megöli a szülőket. A kisgyermek magára maradt egy kiságyban; őt a leopárd nem bántotta. A közelben tanyázik egy gorilla csapat. A leopárd már itt is megmutatta erejét: a vezér hím fiát elragadta játék közben; nem lehetett megmenteni. Ezt követően a csapat odébbáll. A vonulás közben a vezér hím (Kerchak) párja (Kala) egy sírást vél hallani. Gyorsan elkezdi követni a hangot, majd megtalálja a faházat és benne a kisbabát. Amikor kiveszi a kiságyból, megjelenik Sabor és támadásra készül. Kala megragadja a gyermeket és gyorsan eliszkol onnan; a leopárd üldözőbe veszi őket, ám belegabalyodik egy tartókötélbe, így nem jut messzire. Kala visszatér a csapatba az új "szerzeménnyel". Párja Kerchak tiltakozása és vívódása ellenére, elhatározza, hogy sajátjaként neveli fel, és a Tarzan nevet adja neki.

Pár év múlva Kerchak még mindig nem hajlandó befogadni a kis jövevényt; ennek ellenére Tarzan hamar összebarátkozik Terk-kel, a gorillával és Tantorral, a kissé félős elefánttal, akik aztán gyerekkori barátai lesznek. Különböző zűrös kalandokba keverednek együtt és végül Tarzanból felnőtt lesz. Sabor egyszer csak rálel a gorillákra; Tarzan szembeszáll vele és győz. A nagy leopárd immáron halott. Ezt követően nem sokkal, kutatók egy csoportja száll partra, mindenféle vizsgálatokat végezve. A csapat tagja Jane is: egy fiatal lány, aki azonnal belelopja magát Tarzan szívébe. Egyszer Jane sétálni indul az erdőbe, majd letelepszik és elkezd rajzolni egy kis páviánt. A majom a rajzot ellopja, de a lány utána ered, amíg szembe nem kerül a pávián falkával; menekülőre fogja, de főhősünk megmenti. Mivel Tarzan nem igen találkozott emberrel, ezért a saját módján megpróbál ismerkedni a lánnyal, s lenyűgözi, hogy egy hozzá hasonló lényre talált; egész jól eltöltik az időt egymással, majd Tarzan visszaviszi Janet a táborba.

Később Jane bemutatja újdonsült barátját a táborban: a tábor vezetőének (Jane apjának) nagyon tetszik, azonban a fővadásznak (Claytonnak) egy cseppet sem. Itt Tarzan megismerkedik az emberi világgal: az olvasással, a két lábon járással, az írással és még számos dologgal. Janenek és apjának azonban rövidesen vissza kell térnie Angliába, így Tarzan, hogy a lányt maradásra bírja, megmutatja nekik a gorillákat, melyeknek tanulmányozása miatt utazott a csoport eredetileg Afrikába. Ám Kerchak el akarja kergetni az embereket a körükből, így Tarzan, hogy megvédje Janet, rátámad a vezér hímre, amiért ő családja elárulásával vádolja. Ezt követően Kala elviszi Tarzant arra a helyre, ahol egykor megtalálta őt, és elárulja, hogy fogadott gyerek. Így Tarzan, magára öltve apja régi ruháját, a távozás mellett dönt, Jannel és a többiekkel felszáll az Angliába induló hajóra. Clayton azonban fogságba ejti őket, és barátaival elindul, hogy elkaphassa a gorillákat, amikért Angliában szép pénzt remél. Tarzant barátai Terk és Tantor kiszabadítják, majd mindannyian elindulnak segíteni a gorillákon. Sikerül kiszabadítaniuk őket, Clayton arra készül, hogy lelője Tarzant, ám Kerchak megvédi őt saját testével, ami az életébe kerül. Tarzan ez követően szemtől-szemben megverekszik Claytonnal a fákon mászva, ám a vadász beleakad az indákba, amik végül megfojtják. A haldokló Kerchak utolsó erejével Tarzant fiának kiáltja ki, és arra kéri, hogy vigyázzon helyette a gorillákra. A film végén Jane és apja visszaindulnak Angliába, ám Jane nem tud elszakadni a fiútól, így végül mégis Tarzannal marad.

Eltérések a film és a könyv között[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A könyvben Tarzan fő ellensége Kercsak, a vezérmajom. Ki nem állhatja Tarzant, csak Kala védi meg. Tarzan szüleit is ő ölte meg. Szabor, a könyvben nem leopárd, hanem oroszlán és nem lényeges szereplő. Végül Tarzan legyőzi Kercsakot. A könyvben Kala meghal, miután lelövi őt egy vadász. A szülők háza a tengerparton van, akik egy hajólázadás miatt kerültek oda. A fiatal Tarzan gyakran visszajár oda, és magától megtanul olvasni, meg sok más mindent. Első találkozása a fehér emberrel egy francia hadnagy, aki nagyon jó barátja lesz. Ő jön rá, hogy Tarzan valójában Lord Geystoke örököse. A filmmel ellentétben, nem Jane marad Tarzannal, hanem Tarzan tér vissza Jane-el a civilizációba, de végül mégsem lesznek egymáséi. Clayton, aki a könyvben nem vadász, hanem angol nemes, veszi feleségül Jane-t, így Tarzan ellenségévé válik, de Tarzan végül úgy dönt, nem áll Jane boldogsága útjába, és visszatér a dzsungelbe.

Szereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Tarzan: A majomember, aki Afrikában él.
 • Jane Porter: Porter professzor lánya, aki Tarzan mentette meg a páviánoktól.
 • Clayton: A gorilla vadász
 • Archimedes Q. Porter professzor: Jane Porter apja
 • Kala: Gorilla anyuka, aki örökbe fogadta Tarzant.
 • Kerchak: A gorillák vezére, Kala férje, aki konok, mert utálja az embereket.
 • Terk: A gorilla lány, Tarzan barátja.
 • Tantor: Az elefánt, Tarzan és a gorillák barátja.
 • Sabor: A vérszomjas leopárd, a gorillák ellensége

Szinkronhangok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szereplő Eredeti hang Magyar hang
Tarzan Tony Goldwyn Reisenbüchler Sándor
Jane Porter Minnie Driver Kiss Eszter
Clayton, a gorillavadász Brian Blessed Papp János
Archimedes Q. Porter professzor Nigel Hawthorne Dobránszky Zoltán
Kala Glenn Close Menszátor Magdolna
Kerchak Lance Henriksen Vass Gábor
Terk Rosie O'Donnell Kocsis Mariann
Tantor Wayne Knight Kerekes József
Tarzan fiatalon Alex D. Linz Kováts Dániel
Terk fiatalon Rosie O'Donnell Csere Ágnes
Tantor fiatalon Taylor Dempsey Baradlay Viktor
Terk anyja TBA Illyés Mari
Tantor anyja TBA Halász Aranka
További magyar hangok
F. Nagy Erika, Fabó Györgyi, Holl János, Markovics Tamás, Minárovits Péter, Némedi Mari, Rékai Nándor, Rudas István, Szokol Péter, Tardy Balázs, Varga Tamás, Vizy György, Zágoni Zsolt

Filmzene[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Magyar Angol
Dal Előadó Dal Előadó
Két vágy Ákos "Two Worlds" Phil Collins
Szívem vigyázz rád Menszátor Magdolna
Ákos
"You'll Be in My Heart" Glenn Close
Phil Collins
Gyermekember Ákos "Son of Man" Phil Collins
Duu-váp-si-duu (eredeti nyelven) "Trashin' the Camp" Rosie O'Donnell
Phil Collins
Idegen érzés Ákos "Strangers Like Me" Phil Collins
Két vágy (Finálé) Ákos "Two Worlds" (Finale) Phil Collins

Zene[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A filmnek közel 10 betétdala van, melyek mindegyikét Phil Collins énekelte. Ezek közül 5 olyannyira jól sikerült, hogy az énekes még a mai napig is játssza koncertjein, illetve a rádiókban is hallhatóak. A betétdalok mindegyike 1999-ben jelent meg egy különálló lemezen.

A Tarzan volt az első Disney film, amelyben a dalok, nem egy bizonyos szereplő által hangzanak el, hanem egy külső énekes énekli. Épp ezért Phil Collins-nak, nagy kihívást jelentett a dalok megírása, mert azoknak úgy kellett hatniuk, hogy kövessék a film ritmusát, és egy adott szereplő gondolatát is tükrözzék. Collins különböző változatokban énekelte a dalokat, a legtöbbször független énekesként halljuk őt, egy-egy számban azonban, ő maga bújik a szereplő bőrébe (ilyen például a Stranfers Like Me, amely Tarzan érzéseit, gondolatait mondja el). A You'll Be in My Heart című számot, Collins elmondása szerint, a kislányának énekelt altatódal ihlette. A Son of Man című dalt, amely Tarzan felcseperedését mutatja be, a zeneszerző több, mint egy hónapon keresztül írta meg.

Phil Collins, nemcsak angolul, de franciául, spanyolul, olaszul és németül is felénekelte a dalokat a filmben, amelyhez hasonlót az énekes szintén nem csinált még a Tarzan munkálatai előtt.

A betétdalok mindegyikét Ákos énekelte magyarul. A film japán, norvég, brazil, portugál, malajziai, és svéd változatában szintén őt hallhatjuk, mint énekest.

A legismertebb betétdalok, zárójelben a magyar címekkel:

Díjak, jelölések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Feldolgozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • A filmnek készültek folytatásai: Tarzan legendája (2001), Tarzan és Jane (2002) valamint Tarzan 2 (2005). Ezek közül azonban már egyik sem került a mozik vásznára.
 • 2006. március 24. és 2007. július 8. között futott a Broadwayn az azonos nevet viselő musical. Az előadások mindegyike telt házas volt.
 • A film megjelent VHS-n és DVD-n egyaránt.

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]