Manfred von Richthofen

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Manfred Albrecht von Richthofen
Manfred von Richthofen.jpg
Beceneve A vörös báró
Született 1892. május 2.
Flag of the German Empire.svg Breslau
Meghalt 1918. április 21. (25 évesen)
Nemzetisége Német Birodalom Német
Fegyvernem Lovasság
Légierő (Deutsche Luftstreitkräfte)
Szolgálati ideje 19111918
Rendfokozata rittmeister (százados)
Egysége Jagdstaffel 11
Jagdgeschwader 1
Csatái Első világháború
Kitüntetései Pour le Mérite Érdemrend Blue Max.jpg
Rokonai Lothar von Richthofen

Manfred Albrecht von Richthofen báró, rövidebb nevén Manfred von Richthofen (1892. május 2.1918. április 21. ) német vadászpilóta, közismertebb nevén „a vörös báró”. Az első világháború legeredményesebb vadászpilótája volt, 80 igazolt légi győzelemmel.

Családja és fiatalkora[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Richthofen család már Manfred megszületése előtt is igen nagy tiszteletben állt, és nagy birtokokkal rendelkezett Breslau, és Striegau környékén, Sziléziában.[1] A család élénk mezőgazdasági tevékenységet folytatott, csupán Manfred nagyapjának generációja kezdett el katonáskodással foglalkozni, s a nagyapa egyik testvéréből hamarosan tábornok lett. Ilyen katonai múlttal hamarosan a legtöbb Richthofen (Pl.: Lothar és Manfred) is a katonai pályára lépett.[1]

A sziléziai Kleinburgban [2] született Breslau közelében, porosz nemesi családban. A család legidősebb fiúgyermekeként neki kellett tovább öregbítenie ősei hírnevét és gazdagságát. 9 éves korában a család Schweidnitz közelébe költözött. 1911-ben a Ulanen-Regiment Kaiser Alexanders des III. von Russland teljesített lovaskatonai szolgálatot. Az első világháború kitörését követően mind a nyugati mind a keleti fronton teljesített lovaskatonai szolgálatot.1915 májusának végén repülő tanfolyamra küldték, melyet 1916-ban fejezett be, hiszen a lovas harcmodor idejét múlta, és nem tudott tevékenyen részt venni az állóháborúban.

A Német Birodalom szolgálatában[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Lovastisztként[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Levegőben[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ezt követően kezdődött el gyorsan felfelé ívelő karrierje, mely világhírt szerzett neki. 80 légi győzelmével csúcstartó lett, és a repülőerők szervezésén is sokat dolgozott. Nemsokára megkapta az egyik legnagyobb német kitüntetést a Pour le Mérite érdemrendet. Tűzpiros Fokker Dreideckerét - háromfedeles Fokker - (melyről a „vörös báró” nevet is kapta) 1918. április 21-én légi harc közben lőtték le, egyes tudósítások szerint egy kanadai pilóta, más források alapján ausztrál egységek légvédelmi tüze. Napjainkban ez utóbbit tartják a legvalószínűbbnek. A feljegyzésekből lehet tudni, hogy lezuhanása után nem halt meg egyből, és utolsó szavai, amit folyamatosan mormolgatott: Kaputt, Kaputt.

Légi győzelmei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Manfred von Richthofen élete során rengeteg, 80 igazolt és több igazolatlan légi győzelmet aratott, amellyel magasan a háború legjobb pilótája lett. Elsőt 1916. szeptember 17-én szerezte meg, Albatros D.II-es repülőgépével. Az utána következő német pilótákat több mint 10 légi győzelemmel múlta fölül. Legtöbb győzelmét 1917 áprilisában aratta, szám szerint húszat, ez 1/4-e légi győzelmeinek.

Halála[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1918. április 21-én vesztette életét egy légi csata közben. Két legyőzője lehetséges, Roy Brown pilóta repülőgépről, vagy Cedric Popkin ausztrál géppuskás a földről adta le a végzetes lövést. Utóbbit tartják valószínűbbnek.

Népszerűsége[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Manfred Albrecht Freiherr von Richthofen nemesi családba született ennek köszönhetően nevében a nemesi származást jelző Freiherr szó Bárót-t jelent. Richthofen a Vörös jelzőt pedig tűzpiros Fokker Dreideckeréről kapta. A világháború alatt több elnevezést is szerzett magának, legismertebb azonban a vörös báró. Elnevezései:

  • Német nyelvterületen: „Roter Kampfflieger” azaz a „ Vörös (harci)Pilóta”
  • Francia nyelvterületen: „le Baron Rouge”,( Vörös Báró ) ”le Diable Rouge„ (” Vörös Ördög„) és „Le Petit Rouge” („Kis Vörös”)
  • Angol nyelvterületen: „Red Knight” („Vörös Lovag”) vagy „Red Baron” („Vörös Báró”)

Ellenség mivolta ellenére von Richthofen olyan nagy elismerésnek örvendett a szövetségesek körében, hogy teljes katonai pompával temették el Amiens mellett annak a falunak a temetőjében, melynek közelében lelőtték. A hírneve olyan hatalmas volt, hogy (gyilkosa) Roy Brown százados így ír róla: Úgy éreztem, hogy valami jogtalant cselekedtem, semmiféle örömöt nem tudok érezni, hogy Richthofen az én fegyveremtől esett el. Szívesen visszahívnám az életbe! A háború befejezése után hamvait a wiesbadeni Südfriedhof temetőben helyezték örök nyugalomra. Sokak számára a legendás Vörös Báró a jelképe annak a korszaknak, amikor a légi harc egy amatőr sportból a modern hadviselés jelentős részévé vált.

Emlékezete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Richthofen temetése

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. ^ a b Richthofen életrajza a Rixchthofen.com-on (angol nyelven). (Hozzáférés: 2011. június 6.)
  2. Kleinburg ma Borek néven Wroclaw része

Egyéb információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Manfred von Richthofen témájú médiaállományokat.