Zöldike

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Zöldike keresztnévről itt, a Zöldike (Coeloglossum viride) védett növényről itt, a népnyelven szintén zöldikének nevezett csokrosindáról itt olvashatsz.
Wikipédia:TaxoboxInfobox info icon.svg
Zöldike
Carduelis chloris -England-8.jpg
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Magyarországon védett
Eszmei érték: 25 000 Ft
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Verébalakúak (Passeriformes)
Alrend: Verébalkatúak (Passeri)
Család: Pintyfélék (Fringillidae)
Nem: Carduelis
Faj: C. chloris
Tudományos név
Carduelis chloris
Linnaeus, 1758
Szinonimák

Chloris chloris

Elterjedés
Rangemap-verdier.png
Hivatkozások
Wikispecies

A Wikifajok tartalmaz Zöldike témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Zöldike témájú médiaállományokat és Zöldike témájú kategóriát.

Carduelis chloris 8 (Marek Szczepanek).jpg

A zöldike (Carduelis chloris) a madarak osztályának a verébalakúak (Passeriformes) rendjébe és a pintyfélék (Fringillidae) családjába tartozó faj.

Egyes rendszertanok a Chloris nembe sorolják. Neve beszélő név, zöldes tollazatáról kapta.

Előfordulása[szerkesztés]

A hideg, északi részeket kivéve, egész Európában, Ázsia egy részén és Észak-Afrikában is fészkel. Életmódja elsősorban fákhoz köti, de nem csak erdőkben találkozhatunk vele. Az ember közelségét is jól viseli.

Betelepítették az Azori-szigetek, Ausztrália, Új-Zéland, Uruguay és Argentína területére. Sikertelenül próbálták meghonosítani az Egyesült Államok és Szent Ilona területén.

Alfajai[szerkesztés]

  • Carduelis chloris chloris – Európa nagy része, köztük a Kárpát-medence
  • Carduelis chloris aurantiiventris – Dél-Európa és Észak-Afrika, nagyobb és élénkebb színű
  • Carduelis chloris chlorotica – a Közel-Kelet, halványabb, sárgás
  • Carduelis chloris turkestanica – Közép-Ázsia és Oroszország, erőteljesen szürkés

Megjelenése[szerkesztés]

Jól látható a sárga faroktő

Hossza 15 centiméter, szárnyfesztávolsága 24–28 centiméter, testtömege 80–100 gramm. A magevőkre jellemző kúpos csőre halvány hússzínű. A kifejlett hím színe élénkzöld (erről kapta nevét is), a tojó színe tompább, szürkébb. Mindkét nemre jellemző az élénksárga szárnytükör és faroktő.

Életmódja[szerkesztés]

Erős csőrével a fák és növények magvait fogyasztja, mezőgazdasági területeken károkat okozhat – igaz, a hernyókat és ormányosbogarakat pusztítja. Állandó fajnak számít, bár telente alkalomadtán kóborol. Hangadása változatos, repülés közben pergő „tyü-tyü-tyü”, a költési időszakban pedig a madarászok által „zsírozás”-nak nevezett „dzöíí”.

Szaporodása[szerkesztés]

Zöldike

A zöldike különféle erdőkben és az emberi tevékenység fás területein (parkok, temetők, kertek) fészkel magányosan vagy csoportokban. A fára épített fészek fűszálakból, mohából, gyökérszálakból készül, és a szülők tollpihékkel bélelik. Az 5–6 tojásból 13–14 nap költés után kelnek ki a fiókák, akik 11–14 nap múlva bekövetkező kirepülésükig fészeklakók. Évente rendszerint két fészekalj nő fel, az első április-májusban, a második a június-júliusi időszakban.

Kárpát-medencei előfordulása[szerkesztés]

CarduelisChlorisBerry cropped.jpg

Egész Magyarországon gyakori, rendszeres fészkelő. Stabil állománya, mely becslések szerint 445–585 000 példányt foglal magában, a Duna és a déli országhatár mentén a legsűrűbb.

Védettsége[szerkesztés]

A széles körben elterjed faj a Természetvédelmi Világszövetség értékelése szerint jó kilátásokkal rendelkezik. Az európai állomány stabilnak mondható, ezért SPEC-kategóriája 4-es. A zöldike Magyarországon védettséget élvez, eszmei értéke 25 000 forint.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]