Wikipédia:Kocsmafal (jogi)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(WP:KF-JO szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kocsmafal – jogi ügyek és csűrcsavarok szekciója

A jogi szekcióban lehet megvitatni a szerzői jogi, adatvédelmi stb. problémákat. A már megoldódott problémákról szóló szakasz elejére az áttekinthetőség érdekében illeszd be a {{megoldva|~~~~}} sablont.

  • Új témát mindig a lap alján kezdj! Vagy használd a következő linket: Új szakasz nyitása!
  • Ne felejtsd el aláírni a hozzászólásodat (a ~~~~ jelek begépelésével vagy a szerkesztőablak fölötti aláírás gomb használatával)!
Tippek a Kocsmafal hatékonyabb használatára
  • Ha egy jó ötletednek nem akad pillanatnyilag megvalósítója, de többen helyeslik, vedd fel a később megvalósítandó Jó ötletek tárházába, nehogy elsüllyedjen a kegyetlenül falánk archívumban!
  • Ha azonnali válaszra van szükséged, és/vagy élőben szeretnél értekezni a többi szerkesztővel, lépj be a Wikipédia IRC-csatornájára!
  • Ha személyes segítőtársat szeretnél, akivel megbeszélheted szerkesztési problémáidat, akkor ide kattintva kérhetsz mentort magadnak.
  • Ha nem tudod eldönteni, hogy valamely speciális probléma/feladat kire tartozik, nézz körül a különleges szerkesztői jogokkal felruházott Wikipédia-munkatársak feladatkörét ismertető lapon!
  • Ha valamilyen enciklopédikus információ után kutattál a cikkekben, de nem találtad meg, fordulj a Tudakozóhoz.

2005. 12. 20. · 2006. 04. 15. · 2006. 09. 08. · 2006. 12. 25. · 2007. 03. 16. · 2007. 06. 09. · 2007. 07. 03. · 2008. 02. 26. · 2008. 08. 01. · 2008. 10 22. · 2008. 12. 24. · 2009. 02. 23. · 13 · 14 · 15 · 16 · 17 · 18 · 19 · 20 · 21 · 22 · 23 · 24 · 25 · 26 · 27 · 28 · 29 · 30 · 31 · 32 · 33 · 34 · 35

Személyiségi jogokat sértő szócikk[szerkesztés]

Érdeklődnék, mi a módja, ha ismerősöm megkér, hogy a róla szóló szócikkből töröljem vagy töröltessem a személyiségi jogait sértő, illetve valótlan információkat. – Tévémaci vita 2019. augusztus 12., 19:29 (CEST)

Olvastad a vitalapodat? Ott a válasz. Wikizoli vita 2019. augusztus 12., 20:47 (CEST)

Hogy egy kicsit barátságosabb választ is kapjál: valószínűleg az lenne a legokosabb, ha leírnád, kinek a szócikkéről van szó, milyen információkat akarsz törölni, és mivel indoklod, hogy a kérdéses állítások személyiségijog-sértőek, illetve valótlanok. Ha az érvelésed helytálló, el fogjuk végezni a törléseket.

A szerkesztéseid történetét nézve úgy tűnik, Vitray Tamás cikkéről van szó, és azokat az információkat akarod törölni, amelyek Vitray zsidóságával kapcsolatosak, illetve azzal, hogy Vitray a Kádár-rendszerben szokásos kitüntetést kapott. Tapasztalatom szerint ezzel nem leszel sikeres: a Wikipédián elterjedt felfogás szerint zsidónak lenni nem ciki, és az sem szégyen, hogy aki a Kádár-rendszerben dolgozott jól azt a Kádár-rendszer tüntette ki, de még ha szégyen lenne is, a releváns, forrásokkal alátámasztott tényeket nem szoktuk törölni. Ha valami persze valótlan abban a cikkben, akkor, mint mondtam, el fogjuk távolítani. Malatinszky vita 2019. augusztus 12., 21:33 (CEST)

@Tévémaci: Az a teendőd, hogy ellenőrzöd a cikkben lévő forrásokat, mivel csak olyan infó szerepelhet a cikkben, ami forrásolva van. Ezek legyenek megbízható források, tehát ne bulvároldalak és pletykalapok legyenek. Az ilyen infókat, vagy a forrás nélkülieket törölheted a cikkből, a megbízható forrással rendelkezőket nem. misibacsi*üzenet 2019. augusztus 12., 21:35 (CEST)

Itt pedig részletesen olvashatsz arról, mi számít megbízhatónak: Wikipédia:Mi számít megbízható forrásnak? Apród vita 2019. augusztus 12., 21:40 (CEST)

Jogi szempontból irreleváns, mit tartanak cikinek a Wikipédia szerkesztői. A cikk forrása egy könyvismertető Vitray Tamás Kiképzés című könyvéről, amely más források szerint önéletrajzi (itt csak az derül ki, hogy van egy könyv, ami akár regény is lehetne). Ez a könyvismertető közvetetten utal zsidóságára. Ez így elég harmatos, de ha valakinek van ilyen könyv a keze ügyében, és közvetlenül azzal tudja forrásolni a cikket, az megnyugtatóbb lenne. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2019. augusztus 12., 22:15 (CEST)

Mivel Malatinszkynak ezt a szerkesztési összefoglalót sikerült úgy megfogalmaznia, mintha én csak az életrajzi táblázatot állítottam volna vissza, jelzem, hogy ez nem így van, hanem ahogyan fentebb leírta: forrásolt adatok lettek indoklás nélkül törölve (számomra a nagy mennyiségű törlés mellé biggyesztett „javítások” nem megfelelő törlési indok, és ebből nem derül ki, hogy törlőnek mi a szándéka). Ami a származási táblát illeti, egyike voltam azoknak, akik úgy gondolták, nem kellenek (esetlegesen károsak is lehetnek, sajnos most hirtelenjében nem találom azon cikkeket, ahonnan anno ki is szedtem ezeket, majd mások által visszakerültek, volt ahol előbb a cikk vitalapjára beillesztve), de több – Ki tud keresni zsidó anyakönyvekben? - Saját kutatás-e az anyakönyvi adatok közlése, Hogyan használhatók fel anyakönyvi bejegyzések a források adatainak illusztrálására, WP:SAJÁT vs. nem első közlés (lehet, hogy Peyerk tud még ezeken kívül is) – megbeszélés után az lett a végeredmény, hogy igenis kellenek ezek a származási táblák, és igenis így teljesen megfelelnek. Csak ennyit akartam elmondani, mielőtt az derülne ki, hogy én vagyok az, aki nem megfelelően forrásolt állításokhoz ragaszkodik. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2019. augusztus 13., 00:22 (CEST)

Sajnos a saját szerkesztéseim között – egyelőre – csak egyet találtam, ahol részt vettem az ilyenek kiszedésben, mégpedig ezt de Csigabi szerkesztéseinek ezen szelete jól prezentálja az ügyet, és támasztja alá, hogy erős kísérlet volt ezek eltávolítására. Plusz hát a kocsmafali megbeszélések. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2019. augusztus 13., 00:49 (CEST)

Nem tudom, így kell-e válaszolni, de nem találtam más módját (arra se jöttem még rá, hogyan lehet valakinek az ún. vitalapján üzenni). Elnézést, ha így nem szabályos. Szóval: az általam javítani, illetve eltávolítani kívánt részek minden forrást nélkülöztek, és ugyan milyen érdek fűződhet hozzá, hogy Vitray Tamásról az legyen az első információ, hogy izraelita (sic)? Petőfi Sándorról az lenne az első gondolat, hogy szerb? Ráadásul az izraelita vallást jelent, és sehol nem mondta, hogy vallásos zsidó családban nőtt volna fel. Hogy kerül egyáltalán egy családfa egy ilyen oldalra? Honnan származik az ezzel kapcsolatos információ és ki adott felhatalmazást a közzétételére? – Tévémaci vita 2019. augusztus 13., 12:33 (CEST)

Tévémaci, szerintem elkerülte a figyelmedet, amit írtam. Elő kellene venni azt a könyvet, megnézni, hogy önéletrajzi-e és benne van-e a kérdéses információ. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2019. augusztus 13., 12:51 (CEST)

Megvan nekem, ismerem elég jól. A kiképzés a wiki oldal szerint kalandosnak nevezett gyerekkoráról szól. A megfogalmazáshoz külön gratulálok az ismeretlen szerzőnek, mióta számít kalandnak a vészkorszakban a nyilasok elől bújkálni? A kérdés marad ugyanaz: miért lényeges információ Vitray Tamásról, hogy izraelita, ami egyébként is vallást és nem származást jelent? Zsidó, ha már egyszer, de a minimális jóízlést is sérti, hogy ez lenne a magyar televíziózás legnagyobb alakjáról a legelső tudnivaló. – Tévémaci vita 2019. augusztus 13., 13:08 (CEST)

Izraelita, polgári családban született. Ez pont olyan mint ez: Református vallású földműves családban született. Sok ilyen van a Wikipédiában, és nincs benne semmi sértő. Ha, szerinted félreérthető, akkor javítsd ki: izraelita vallásúra. (Ilyen pl. ez Incze Sándor.) Wikizoli vita 2019. augusztus 13., 14:09 (CEST)

Azt írod, nem tudod, hogyan kell valakinek a vitalapjára írni. Az erre vonatkozó kérdésedet megválaszoltam itt: Wikipédia:Kocsmafal (kezdőknek)#vitalap. Wikizoli vita 2019. augusztus 13., 14:12 (CEST)

De hiszen nem izraelita vallású, arra semmiképpen sem javítanám. Összehasonlításul: a Szepesi Györgyről szóló cikk sem írja, hogy "izraelita", bár zsidó származása rögtön kiderül belőle. Az már kevésbé, hogy Galambos nem az álneve, hanem a fedőneve volt, ezen a néven jelentett. Nem mintha hiányolnám az életrajzának ezt az elemét. Ismétlem: ha Vitray Tamásról az első mondat az, hogy "izraelita", az csak annyit árul el, hogy a szerző gondosan le akarta zsidózni. Tudtommal ez a Wikipédia és nem a Metapedia, és nem antiszemiták írják. Vitray és Szepesi lehet ugyan zsidó származású, az eredeti nevük is lehet más, mint amin ismertté váltak, de ezzel kezdeni a róluk szóló információkat minimum indokolatlan és ízléstelen. – Tévémaci vita 2019. augusztus 13., 15:18 (CEST)

Nagyon egyszerű: írd át a cikket úgy, hogy jól legyen megfogalmazva és jó helyen legyen, és tedd be forrásnak az eredeti könyvet a most bent lévő könyvismertető helyett, ennyi az egész. Ha jól értem, te sem eltávolítani akarod, hanem átírni, azt pedig megteheted. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2019. augusztus 13., 15:26 (CEST)