Vita:Kezdőlap/Archívum34

Az oldal más nyelven nem érhető el.
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Orániai Vilmos

A mai évfordulók közt szerepel, hogy "490 éve, 1533-ban született Orániai Vilmos, a németalföldi szabadságharc vezetője († 1584)." Nekem úgy tűnik, hogy Orániai Vilmos néven nem I. Vilmost, hanem száz évvel később élt dédunokáját, III. Vilmos angol királyt szoktuk emlegetni. Megerősítené ezt valaki, mielőtt a javítást elvégzem? --Malatinszky vita 2023. április 24., 18:20 (CEST)

Évfordulók: legyen-e mennyiségi korlát?

Az "Évfordulók" rovatban egy időben az volt a szokás, hogy maximum tíz évfordulót és négy képet válogatunk be. (Nem tudom, hogy ez csak szokás volt, vagy valakik valamikor megegyeztek benne.) Az utóbbi időben egyre inkább azt látom, hogy egyre több évforduló és kép jelenik meg a rovatban, ma például 18+5. Akarunk-e mennyiségi korlátot a rovatban? Ha igen, akkor milyen szempontok szerint (például személy fontossága, évforduló "kereksége", magyar vonatkozás, nők/férfiak aránya, egyéb) és hogyan súlyozzuk szempontokat? Hkoala 2023. április 25., 14:36 (CEST)

Nem szeretnék korlátot, mert az csak vitához vezet, hogy ki/mi a fontosabb. Időnként elképedve nézem, hogy milyen obskúrus események vannak bent, és milyen érdekesek maradtak ki. Más meg nyilván fordítva van vele, és jobban érdekli egy kora újkori holland zoológus halálozási évfordulója, mint pl. II. József országjárása. Enni nem kér, ingyen van, nem nyomja szét a kezdőlapot. A képekre lehet korlát technikai okból. Úgy láttam, öt még jól megjelenik, de ha nem, akkor visszavehetjük négyre. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2023. április 25., 14:39 (CEST)
Tényleg nem nyomja szét a kezdőlapot, de (asztali nézetben) nagy üresség van mellette a jobb oldali oszlopban. A kiemelt cikk ajánlója az újabb cikkeknél egyre hosszabb, az is befolyásolja a két oszlop egyensúlyát. Ha az a döntés születik, hogy az évfordulóknál nem kell korlát, akkor esetleg meg lehetne cserélni az Évfordulók és a Tudtad-e rovatok helyét. Hkoala 2023. április 25., 14:59 (CEST)
Én jobban szeretném, ha megmaradnánk a szokásos tíz évforduló + négy kép határnál, mert különben megbomlanak az arányok (olyan értelemben is, hogy most például az én képernyőmön űr tátong a kezdőlap jobb oldalának alján, de olyan szempontból is, hogy nem szeretném, ha tartalmilag túlsúlyban lennének az évfordulók).
Jó technikának tartom azt, hogy azokat az évfordulókat, amiket most épp nem jelenítünk meg, csak kikommenteljük, hogy esetleg öt év múlva könnyebb legyen más szempontok szerint válogatni. Nem érzem úgy, hogy ez túl sok vitát szülne, és szerintem eléggé jól működik az az elv, hogy aki csinálja a munkát, annak a szempontjai érvényesülnek. Mindenesetre ezt is meg lehet beszélni, mint minden mást.
Amikor én piszkálok egy évfordulós lapot, akkor szoktam figyelni a fontosságra (ebben nyilván van szubjektivitás), arra, hogy mihez kapcsolódik jó kép, és az évforduló kerekségére is. Általában nem szeretem a nagyon régi események nem különösebben kerek évfordulóit (pl. 2075 éve született Poncius Pilátus). Mióta megy ez az Nők az évfordulókban projekt, azóta azt is fontosnak tartom, hogy lehetőleg meglegyen a nők 50%-os aránya.
-- Malatinszky vita 2023. április 25., 15:14 (CEST)

Akkor cseréljük meg a dobozokat, vagy írjunk valamit jobb oldalra is. Vagy rajzoljunk oda valamit, mint a kémiafüzetbe. Onnan épp most kellett kivenni két inaktív közösségi lap linkjét. Nem érzem súlyos érvnek, hogy azért legyen valamiből kevés, mert másból sincs elég. Vannak olyan napok, amikor indokolatlanul fosztanánk meg az olvasót valamilyen érdekességtől a tízes korláttal. Miért akarjuk eldönteni helyette, hogy mi érdekelje? Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2023. április 25., 15:34 (CEST)

A Doñana-katasztrófa férfi vagy nő? Nem szeretem a patikamérleget (azzal együtt, hogy Csáky Krisztinát én tettem be a maiak közé). Engem tartalmilag sokkal jobban zavar, hogy túlságosan a születési és halálozási évfordulókra koncentrálunk, ezért igyekszem az utóbbi időben lehetőleg érdekes eseményeket is betenni. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2023. április 25., 15:37 (CEST)

Ana Gómez de Silva y Hurtado de Mendoza > Doña Ana > Doñana -- persze, hogy nő. -- Malatinszky vita 2023. április 25., 18:04 (CEST)

Nekem a régi max. tíz évforduló + négy kép felállás volt és maradt a szimpatikusabb (ha ilyen sok van, akkor legyen 12). A válogatás kizárólagos szempontjának tartottam és tartanám ma is a 25-tel vagy legfeljebb 10-zel osztható évfordulókat azzal a megszorítással, amit Malatinszky a régiekről ír (nem különösebben kerek…). Ezen belül támogatom a női évfordulók arányának, valamint a Bin által említett szül-hal helyett fontos események (ha vannak) arányának növelését is. Az olvasók kiszolgálását az „Évfordulók” esetében nem tartom lényeges szempontnak, sőt: jó, ha olyan személyekre / eseményekre – és a róluk szóló cikkeinkre – is felhívjuk a figyelmet, melyek nincsenek előtérben. – Vadaro vita 2023. április 25., 17:14 (CEST)

Szerintem is tíz évforduló meg a négy kép ez nem kellene, hogy rétestészta legyen. Andrew69. 2023. április 25., 18:19 (CEST)

Egyetértek, hogy 10 legyen. Ha nagyon sok fontosabb esemény van, akkor max 12, ha kevés akkor lehet 6-8 is. Az hogy "ne fosszuk meg az olvasót" szerintem nem érv, ilyen alapon talán hamarosan már 20, 30... elem is lesz, szerintem ez nem kalendárium kell legyen, hanem válogatás, amely minden alkalommal cserélődik. Whitepixels vita 2023. április 25., 21:28 (CEST)

Igazából fordítva ültünk a lóra, mert fogalmunk sincs, hogy mire kattintanak az olvasók, és melyik szócikk olvasottságát hogyan befolyásolja a kezdőlapos megjelenés. Tehát előbb statisztikának kellene lennie, utána döntésnek. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2023. április 26., 06:26 (CEST)

Az április 1. és 8. közötti évfordulós cikkek nézettségének növekedését itt lehet megnézni. A táblázat jelenleg az utolsó oszlop (látogatottság relatív növekedése) szerint van rendezve; elég jól látszik, hogy a relatív növekedés a kevéssé látogatott cikkek esetében látványos. A látogatottság abszolút növekedése szerint rendezve az látszik, hogy a leglátogatottabb cikkek eredményezik a legtöbb plusz kattintást. A 101 cikkből 38 magyar vonatkozású, ezekre külön is számoltam átlagot illetve mediánt, de nem látszik jelentős eltérés. Hkoala 2023. április 26., 13:14 (CEST)
Magyon szép munka, köszönöm! Ez több, mint amire gondoltam. :-) Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2023. április 26., 13:19 (CEST)

Egyben az ünnepekről is beszélhetünk, hiszen ha az az elv, hogy válogatást nyújtunk, és inkább kevés legyen, mint sok, akkor semmi okunk rá, hogy az összes létező vallási ünnepet és emléknapot minden alkalommal kitegyük válogatás nélkül. Ezek szintén aránytalanná teszik a listát, és pont ugyanannyival járulnak hozzá a néhány kollégát zavaró fehér terület növekedéséhez, mint az évfordulók. Ha kiveszünk egy vallási napot, akkor befér egy évforduló, és nem nőtt az üres hely. Mert az ugye elemi számtan, hogy nem a legalsó doboz tehet róla egyedül, hogy ő meddig ér, hanem az összes felette levővel együtt. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2023. április 30., 06:34 (CEST)

Persze, az ünnepeket is meg lehet kurtítani, meg a kiemelt cikk is kaphatna rövidebb összefoglalót. Én rövidítettem már mind a két doboz tartalmát, és örülök, hogy rád is számíthatunk ebben.
Ezzel együtt a tíz évforduló kérdésében rajtad kívül minden egyes hozzászóló a tieddel ellentétes véleményen van, dacára annak, hogy megismertük és megértettük az érveidet. Talán most már ideje elengedni a témát. -- Malatinszky vita 2023. április 30., 15:43 (CEST)
Köszönöm, hogy felolvastad nekem, amit magamtól is látok. A jövőben is venni fogom a bátorságot, hogy továbbvigyem a témát, ha szükséges, ugyanis ez utóbbi hozzászólásom nem ugyanarról szólt, mint a korábbiak. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2023. május 1., 16:56 (CEST)

Washington a Tudtad-e? rovatban

A Tudtad-e? rovatban szerepel az az érdekesség, hogy

az Amerikai Egyesült Államokban van Washington megye, állam és város is, de a megye nem az államban, a város sem a megyében, sem az államban nincsen

Amint láthatjátok, a város szó itt a fővárosra linkel, míg a megye szó az Indiana állambeli Washington megyére. Valójában azonban az országban harmincnál is több Washington nevű város és mintegy 30 Washington megye van. Történetesen az iowai Washington az iowai Washington megyében van, ami rácáfol a fenti állításra.

Szerintem a legjobb lenne ezt az érdekességet eltávolítani a kezdőlapról. Vélemények?

--Malatinszky üzenőlapja  2023. május 15., 16:22 (CEST) (A hozzászóló azonosítóját és a megjegyzés időbélyegét egy másik szerkesztő pótolta. Lásd: Wikipédia:Aláírás)

Eurovíziós Dalfesztivál

Ahogy abban itt tavaly elég egyértelmű megegyezés történt, felesleges az év aktualitásai között szerepelnie az eseménynek, hiszen minden évben megrendezésre kerül. Nincs kiemelkedő jelentősége a korábbiakhoz képest és még ebben az évben sem. Kismenőkbaj van? 2023. május 15., 19:08 (CEST)

Ugyan a tavalyi megbeszélést nem láttam, de akkor az Oscar-díj átadó se kerül ki? Azt is minden évben megrendezik, és annak sincs kiemelkedő jelentősége a korábbiakhoz képest. (De én speciel az olimpiákat, vb-ket is ide sorolnám, vagy az évenkénti Forma-I-et. Szóval gyakorlatilag bármit, amit évente/pár évente így is-úgy is megrendeznek, és valaki mindig megnyeri.) - Tündi vita 2023. május 15., 19:41 (CEST)
A hírek közé kikerül, de nem az év aktualitásai közé. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2023. május 15., 20:07 (CEST)
A hírek közötti szereplését egyáltalán nem ellenzem, sőt ott kell lennie. Csak Az év aktualitásai között nem tartom szükségesnek. Kismenőkbaj van? 2023. május 15., 20:21 (CEST)

Tina Turner

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaVisszavontam. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2023. május 28., 08:59 (CEST)

Volt már szó róla (Vita:Kezdőlap/Archívum18#Gyászhír az aktualitások között és Vita:Kezdőlap/Archívum19#Ismét gyászhír az aktualitások között), hogy a kezdőlapi aktualitások közé csak kivételes esetben teszünk be gyászhíreket; egyébként is szerepelnek a "Halálozások" rovatban. Tina Turner kivételes esetnek számít? Szerintem nem. Hkoala 2023. május 25., 20:04 (CEST)

Szerintem sem. -- Malatinszky vita 2023. május 25., 20:51 (CEST)
Én is azt mondanám első körben hogy nem, de az esti híradóval rendelkező TVk tudtommal beszámoltak – viszonylag hosszasan – az énekes halálhíréről. (Igen, tudom hogy volt már szó arról hogy a Wikipédia és a TV adások tekintetében mekkora a korreláció, ez csak egy magyarázó megjegyzés szeretett volna lenni…) Mugli Visszajelzés 2023. május 26., 22:26 (CEST)
Szerintem sem. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2023. május 27., 13:36 (CEST)

Cannes

Ha lenne cikkünk a rendezőről, kitehetnénk a címlapra, hogy Buda Flóra Anna 27 című animációs filmje a legjobb rövidfilmnek járó Arany Pálmát nyerte a 2023-as cannes-i fesztiválon. Hkoala 2023. május 27., 21:34 (CEST)

Igen, ezt én is néztem, de nincs. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2023. május 28., 08:56 (CEST)

[

Töröljetek egy zárójelet, mert így nem lehet a szókikkhez jutni "tovább a szócikkhaz" MZ/X vita 2023. július 6., 13:45 (CEST)

Megnéztem a forrásszövegét és nem zárójelhibának tűnik, 2017 óta nem volt szerkesztés a sablonon. Azt viszont már nem tudom mi a baj, szóval valaki jobban hozzáértő kell ide. Kismenőkbaj van? 2023. július 6., 18:53 (CEST)
Javítottam. Az volt a gond, hogy Szalax, aki a cikkajánlót készítette, nem töltötte ki a {{Kezdőlapra került szócikkek listája/2023}} sablon megfelelő sorát; ezt most pótoltam. Hkoala 2023. július 6., 20:05 (CEST)

Logó

Sejtem, hogy valószínűleg későn ébredek, de megkérdezem, hogy a kezdőlapi logóban a „20 éves a szabad enciklopédia” mondatban miért nagybetű a névelő? Pasztilla 2023. szeptember 15., 19:49 (CEST)

Vegyük úgy, hogy nem mondat, hanem A szabad enciklopédia az alcím, a 20 éves meg grafikai elem. :) Amúgy jó kérdés. Az alaplogóban nem így van? Csak kidekorálták a földgömböt. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2023. szeptember 15., 20:27 (CEST)
Az alaplogóban csak A szabad enciklopédia szerepel a földgömb alatt, úgy nézem. Itt viszont óhatatlanul egy új mondattá áll össze a betoldással (nekem legalábbis így volt, amikor ránéztem), külön, önálló közlendőként nehéz értelmeznem a 20 éves feliratot. Pasztilla 2023. szeptember 15., 21:36 (CEST)
Visszakerült az eredeti, ott is így van. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2023. szeptember 17., 21:47 (CEST)
Gondolom, itt az óriásplakátokról ismerős
<MÁRKANÉV> + A + <kívánatos tulajdonságot kifejező melléknév, esetleg névmás> + <a termékre utaló főnév>
formula köszön vissza. Vö.:
SUZUKI A mi autónk.
MDF A nyugodt erő.
FILMBOX LIVE A megfizethető moziélmény.
Talán ha nem mondatként gondolsz rá, hanem ilyen bevett reklámformulaként, akkor kevésbé tűnik rossznak. Malatinszky vita 2023. szeptember 18., 00:36 (CEST)

Hearst-kastély

Úgy tudom, csak kiemelt szócikk lehet ott, ahol most a Hearst-kastély szerepel. A szócikk elveszetette ezen státuszát, sőt éppen most lett leszedve róla egy hibajelző sablon, "amíg a kezdőlapon szerepel" felkiáltással. Nem inkább a kezdőlapról kéne eltávolítani az elvárásoknak meg nem felelő szócikket? Vagy ez egy új eljárás? Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2023. szeptember 23., 06:49 (CEST)

Ha rápillantasz az ajánlóvitára, láthatod, hogy mi történt: A csütörtök déli ajánlóváltás előtt néhány nappal még nem volt kijelölve a következő cikk, így Szalax feltehetőleg kapkodva választotta ki ezt a cikket. A következő napokban többen is felvetették azt a problémát, amit most te is megneveztél, és mindenki -- végül Szalax is -- egyetértett abban, hogy másik cikk kéne, de senki sem cselekedett idejében, és így maradt a Hearst-kastély. Én a hátralévő másfél napra már nem piszkálnám ezt a cikkajánlót és inkább arra fókuszálnék, hogy a jövőben ne legyen ilyen baki. Mindjárt megpróbálok valami forrást is keresni, hogy legalább a hibasablont le lehessen venni a cikkről.
A jövőre nézve, ha van energiád segíteni, a legtöbbet az érné, ha a fenti cikkajánló-sablont kinyitnád és átfutnád a jelenleg jelölt öt cikket, majd a megfelelő ajánlóvitákon véleményt mondanál. Hasznos lenne az is, ha a még be nem töltött periódusokra tudnál javasolni valamit.
Köszönöm, hogy felvetetted a témát. -- Malatinszky vita 2023. szeptember 23., 14:20 (CEST)
Malatinszky, köszönöm a válaszodat! Ennyire mélyre nem merültem bele, és észrevenni is csak azért vettem észre, mert a szócikk egyik szerkesztési összefoglalójában az állt, hogy "sablon ki, míg kezdőlapon van a cikk". Ez ütötte meg a szememet. Nem foglalkoztam/om behatóbban a kezdőlapi szócikkekkel (legfeljebb az évfordulósokkal), ezért nem is voltam biztos abban, hogy jól emlékszem még azokra a szabályokra, amik a kezdőlapon szereplő szócikkekre vonatkoz(n)tak. Ezért vetettem fel a kérdést. Meg azért is, mert reggel még csak azt sem találtam, hogy hol kell/lehet egyáltalán cserélni. Nekem megfelel az is, ha marad még, az is ha cserélve lesz, mindössze azt nem akartam, hogy észrevétlen maradjon egy lehetséges anomália. Senkit, pláne Szalaxot nem hibáztatok az esetért.
Sajnos arra nincs energiám, hogy a kezdőlapi szócikkekkel foglalatoskodjam, de köszönöm a felajánlást. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2023. szeptember 23., 15:13 (CEST)

Kedves @Hungarikusz Firkász: és @Malatinszky:! Valóban kapkodtam, emiatt figyelmetlen voltam, később pedig már nem volt módom változtatni. Tanulság: jobban kell figyelni, bizonyos táblázatokat pedig karban kell tartani. Üdv  … szalax üzenő 2023. szeptember 23., 17:10 (CEST)

Képek a kezdőlapon

Sziasztok! Mivel az új lapformátum sokkal szűkebb a réginél, kérlek figyeljetek arra, hogy a kezdőlapra kirakott képek az ajánlókban ne legyenek nagy méretűek. Borzasztóan furán néz ki, amikor a szöveg három betű széles, mert a kép beletüremkedik az egész oszlopba. Az összes ajánlóra vonatkozik, az érdekességeket is beleértve. Szerintem hanyagolni kéne a 200px szélességet már. Egyszerűen lehetetlenül szűk az egész kezdőlap és a nagy képektől túlzsúfolt érzetet kelt. Xia Üzenő 2023. szeptember 25., 10:12 (CEST)

Új felület

Szerintem a korábbi felület valamivel jobb volt, mint a mostani. A kezdőlapról hiányzik a hozzáférés az idegen nyelvű felülethez. Jó lenne, ha ezt idővel majd pótolnák. Szerintem jó volt a szélen sorolni a többi Wikipédia elérhetőségét, így most lett egy plusz klikk közbeiktatva. Oldalt meg ugyanúgy ott van a sáv, csak jórészt üresen. Legalább azok a nyelvek megjelenhetnének, amelyek szócikkeit az adott felhasználó rendszeresen fel szokta keresni, illetve talán még azok, melyeken a szócikk kitüntetett minősítésű. - Andreas vita 2023. október 4., 08:27 (CEST)

Ez nem igazán ide tartozik. Itt volt és van szó róla: Wikipédia:Kocsmafal (egyéb)#A Vector 2022 felület alapértelmezettként két hét múlva?. A nyelvek felülre kerültek. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2023. október 4., 09:35 (CEST)

Szerintem meg igen. Egy rakás xar az új nézet és szerencsére vissza tudtam állítani és ne szórakozzon a nézettel senki. Ha valaki új nézetet szeretne az állítsa át és nézegesse. Nem tartom jó ötletnek, hogy mindenkinek kötelező ezt nézni itt is fül meg ott is és mi meg kattintgassunk ha vissza akarjuk kapni a régi nézetet. Andrew69. 2023. október 4., 13:42 (CEST)

Köszönöm a választ @Bináris, sikerült kikapcsolnom az új nézetet. Az angol Wikipédiában már láttam és a figyelőlistát hiányoltam ott is. Még ha nem is ide tartozna a téma, legalább aki az itteni vitalapon próbál megoldást találni a problémára az talál hozzá linket. – Andreas vita 2023. október 4., 21:26 (CEST)

másodperc

A másodperc meghatározása három évvel ezelőtt megváltozott. brochure. Szabd fordításban: "... értékének meghatározásához rögzítettük a cézium atomóra frekvenciájának számszerű értékét, amely az alapállapotú, gerjesztetlen cézium 133 atom két hiperfinom energiaszintje közötti átmenet frekvenciája 9 192 631 770, amelynek mértékegysége a Hz, amely így egyenlő egy másodperccel". MZ/X vita 2023. október 12., 12:32 (CEST)

Ezért van a szócikkben magyar forrás, mert az nem egy szerkesztő szabad fordítása. Amúgy teljesen megegyezik ezzel, csak a Hz mértékegység helyett a "periódus" szót használja. JSoos vita 2023. október 12., 12:58 (CEST)
Meg aztán a frekvencia a másodpercenkénti rezgések száma, egysége Hz, dimenziója ennélfogva 1/s. Nem ez egyenló tehát egy másodperccel, hanem a reciproka. Az említett rezgés egy periódusának időtartama körülbelül 108,78277570777 pikoszekundum, ennek a 9192631770-szerese az SI-meghatározás szerinti másodperc. – Garamond vita 2023. október 12., 14:11 (CEST)
A mérésügyi törvény magyar nyelvű változatát érvénytelenítették. Jelenleg csak a BIPM angol és francia változata érvényes. A lényegi változás, ami miatt szóltam, hogy a másodperc meghatározása jelenleg kétlépcsős. Először definiálnak egy általános fizikai állandót (a cézium atomóra frekvenciája), majd, ha ez megvan, ebből származtatják a másodpercet. A kezdőlapon az előző; egylépcsős meghatározás szerepel. MZ/X vita 2023. október 14., 14:59 (CEST)

Szerintem ez fából vaskarika. Egyrészt az alapegységek szócikkben is le van írva (SI-alapegység#Idő (t): másodperc (s)), hogy a változtatás nem jelent értelmezési különbséget, másrészt megkérdőjelezi az egész alapegység fogalmát, ahogy ezt az Amper esetében is kiforgatták, (mivel már a Coulomból származik, és nem az elemi töltésből). Ha a változtatással együtt azt mondanák, hogy az alapegység a herz és abból származik a secundum, akkor lenne értelme szerintem ezen lovagolni. JSoos vita 2023. október 14., 16:42 (CEST)

Jézus születésének előestéje

A Tudtad-e? rovatból megtudjatjuk, hogy „a keresztények december 24-ét tartják Jézus születése előestéjének”. Túl azon, hogy ebben a rovatban inkább olyan információkat kéne szerepeltetni, amik az olvasók többsége előtt nem ismertek, érdemes lenne arra is odafigyelni, hogy a valamivel több mint negyedmilliárd ortodox keresztény számára a karácsony nem ma-holnap van, hanem majd két hét múlva lesz, mert ők a julián naptár szerint tartják az egyházi ünnepeket. Külön ironikus, hogy ezt a tudnivalót egy olyan Jézus-ikon illusztrálja, amely az ortodox keresztény Szent Katalin-kolostorban van. Talán érdekesebb lett volna azt kiírni a kezdőlapra, hogy „Tudtad-e, hogy keresztények százmilliói nem ma ünneplik a karácsonyt, hanem január 6-án?”

Ha már szóba jött az ünnep, boldog karácsonyt kívánok minden szerkesztőtársnak, akár ma ünnepel, akár később, de még akkor is, ha egyáltalán nem ünnepel.

--Malatinszky vita 2023. december 24., 15:24 (CET)

Nagyon is helyénvaló észrevétel. És a javasolt alteratív kérdés is találó. Újságírói vagy pedagógiai vénára utal.
Viszont azon elgondolkoztam, hogy ettől még, hogy a konkrét esetben magunkba szállunk, a tudakozódó vagy tájékoztató információk ott maradnak az archívumban. A Google meg szépen hozza például, hogy „Tudtad-e, hogy… …az Elektronikus Mérőkészülékek Gyára nem volt azonos az EMG-vel?” (Kezdőlapi érdekességek, 2011.)
Erre azért emlékszem élénken, mert nem áll meg az állítás. Létezett egy üzem, aminek a nevét valóban rövidíthették volna EMG alakban. De annak idején nem tették, mert angol tulajdonosa lévén mindig az EIC rövidítést használták (EIC Elektromos Mérőműszerek Gyára). A kérdést jegyző néhai Tambó kollégánkkal folytattunk (sör mellett) egy egyeztetést a kérdésről, aminek alapján hallgatólagosan elfogadta az álláspontomat, bár deklaráltan nem. Én nem forszíroztam. (Az érintettségem mindebben onnan ered, hogy az első munkahelyem az Elektronikus Mérőkészülékek Gyára volt, a Kerepesi útnak a nagyiccei hév-megállónál lévő szakaszánál. Érdekes véletlen folytán az EIC is ezen az úton volt, csak sokkal beljebb, a Francia útnál.)
Az ortodox karácsonyra való utalás annál inkább célszerű lett volna, mert hír volt a napokban, hogy az ukrán ortodox egyház (a háborús helyzetből adódó elhatárolódási szándékból) hivatalosan propagálja, az ott máskülönben hagyománnyal nem bíró, nyugati stílusú karácsonyozási időpontot. – Garamond vita 2023. december 26., 13:28 (CET)

A címlapra való-e a miniszterelnök melegsége?

Milei.vencel kiegészítette a kezdőlap aktualitásait azzal, hogy Attal Franciaország első nyíltan meleg miniszterelnöke. Én ezt visszavontam két érvet felhozva, majd Milei.vencel visszaírta érvelés nélkül azzal az alig burkolt indoklással, hogy ő azt ír bele, amit akar, semmi közöm hozzá.

Úgyhogy szeretném megvitatni, mi való a kezdőlapra. Egyrészt terjedelemben sem szoktuk túlírni a híreket. Azért vannak ott, hogy rákattintson az olvasó a cikkre, és nem azért, hogy mindent a kezdőlapról tudjon meg, amit leírtak ezzel kapcsolatban.

Másrészt ha kiírjuk a címlapra, hú, itt egy meleg miniszterelnök, azzal túl dimenzionáljuk a kérdést, és indokolatlan fontosságot generálunk neki. A szexuális orientációjának semmi köze ahhoz, hogy ő a miniszterelnök vagy hogy milyen miniszterelnök lesz, mert az politika. Öröm, hogy végre valahol szét tudják választani a kettőt, és nem azzal kezdik az alkalmasságot, hogy buzi-e vagy. Ebben a választásban nem volt szempont, hogy meleg, a döntés következményeit nem fogja befolyásolni, hogy ő meleg. Éppen ezért szerintem csámcsogás odaírni, mintha ujjal mutogatnánk, hogy nézd, ott egy meleg! A cikkben lehet helye, de a kezdőlap rövidhírei között nem. (Mindez független attól, hogy az érvelésre indulatos beszólással válaszolni meglehetősen udvariatlan dolog.) Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2024. január 11., 05:58 (CET)

Maximálisan egyetértek fentiekkel. Bőven elég annyi, hogy: Január 9-én Gabriel Attal lett Franciaország miniszterelnöke. A többi információ elérhető a Attal szócikkében. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2024. január 11., 06:23 (CET)

Ez persze legitim érvelés. Velejéig rossznak tartom viszont azt, hogy huszonhét perccel azután, hogy Bináris felvetette a témát a vitalapon, te fogod magad és visszavonod Milei Vencel szerkesztését. Milyen üzenetet küldesz ezzel azoknak, akik a vitába esetleg csak egy-két óra elteltével (mondjuk napkelte után) kapcsolódnak be? „Ne is fáradjatok az érveléssel, HuFi már eldöntötte a kérdést”? A Wikipédiának, mint kollaborációra épülő projektnek alapvető eleme, hogy a vitás kérdéseket megbeszéljük (ahogy azt Bináris nagyon helyesen kezdeményezte, miután látta, hogy Milei Vencel vitatja az ő rövidítését), nem pedig izomból próbáljuk megoldani. Malatinszky vita 2024. január 11., 07:56 (CET)
Vitatkozzatok csak rajta. Nem is tudom, hogy képzeltem azt, hogy beleavatkozok. De hála az égnek közben rájöttem, hogy egyrészt túl rövid az élet, hogy ezen vitatkozzak, másrészt meg nem is érdekel annyira. Elmondhatnám a lépésem indokát, de minek, te már úgyis levontad a saját konzekvenciádat. Persze azt, hogy Vencel izomból visszavonta Bináris szerkesztését, és még csak meg sem próbálta megbeszélni, meg sem említetted, nem baj, jó is a kettős mérce. De azért úgy tenni, mintha az én szerkesztésem felsőbb hatalmú lenne, mint bárki másé, nem kicsit túllő a célon. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2024. január 11., 08:19 (CET)

Én a terjedelemmel kapcsolatos aggályokat nem osztom. Ha megnézitek a rovat Milei Vencel-féle változatát, a francia kormányfőről szóló szöveg még mindig rövidebb, mint a dán királynő abdikációjáról vagy a karabahi helyzetről szóló hírecske.

Nehezebb kérdés az, hogy tartalmilag való-e egy ilyen kezdőlapi aktualitásba az, hogy Attal meleg. Azt hiszem, valamennyien egyetértünk abban, hogy melegnek lenni nem ciki, és ezt a tény elhallgatni nem akarjuk. Ugyanakkor igaza van Binárisnak abban, hogy Attal szexuális orientációja vélhetőleg nem volt szempont a megválasztásában és nem lesz szempont a kormányfői döntéseiben sem. Nem ritka viszont, hogy amikor egy háttérbe szorított társadalmi csoport első képviselője prominens szerepbe kerül, megemlítjük róla ezt a fajta úttörő szerepet. Ezt tettük például az első olasz női kormányfőnél vagy a legfiatalabb osztrák kancellárnál. Én szívem szerint attól tenném függővé az említést, hogy a kérdéses személy társadalmi szerepválalásában mennyire dominál a fenti úttörő szerep. Ha Attal programbeszédében, nyilvános szereplésein gyakran beszél arról, hogy a melegsége mennyire meghatározza a politikáját és a pályafutását, akkor az irányultsága említésre méltó. Ha meg ez a dolog nem játszik lényeges szerepet nála, akkor nem. --Malatinszky vita 2024. január 11., 07:46 (CET)

Hmm. Véleményem a következő. Egyik oldalról minden olyan hírcsatorna, amit követek, pontosan ezekkel a szavakkal hozza le a futósávos hírt, amik itt MV által a cikkbe kerültek. Másik oldalról, a "nyíltan meleg" betűsorral külön figyelmet generálunk egy olyan jellemzőjére Attalnak, amely szerint ő más.

Az első oldallal az a probléma, hogy vajon ki fogja számon tartani a világ minden országában az első meleg/fekete/sárga/tolószékes stb. miniszterelnök megjelenését, és erről híven számot adni? Ma már azért számos országnak van meleg vezetője, legyen az elnök vagy miniszterelnök, férfi vagy nő. Ha ez nem ciki, akkor lassan-lassan kikophatna a bulvárlapok szenzációhajszolás-ízű szalagcímeiből. Vagy ha onnan nem is fog, de legalább a komoly médiából. Attól tartok, hogy sajnos onnan sem fog. De akkor legalább egy enciklopédiából...

A második oldallal viszont sokkal nagyobb a baj. Ha egy ilyen mondatban felhívjuk a figyelmet valakinek egy bizonyos másságára, azzal mindenképpen sokkal nagyobb hangsúlyt, fontosságot biztosítunk ennek a másságnak, mint kellene. Számomra pl. fontosabb információ volt, hogy a csávó 34 éves. Biztos, hogy ez sem volt feltétel, viszont a munkásságát vajon mennyire fogja meghatározni? Az életkordeficit vajon mennyire teszi őt kevésbé bölccsé, elhamarkodottá? És ha bejön, amitől tartok, az hogyan fog hatni Franciaország, Frankofónia, az EU, a NATO stb. jövőjére? (Zárójelben megjegyzem, hogy szerintem az irányultsága is befolyásolni fogja valamelyest egyes döntései meghozatalában, pl. kormányzati személyügyek.)

Szumma: én nem adnék ennek az információnak a szükségesnél nagyobb teret, tehát nem szerepeltetném a nyitólapon. Már csak azért se, mert ha valaki nem meleget választanak meg, azt sem szerepeltetjük, így mi legalább hozzájárulhatnánk a kérdés közbeszédben való helyének megszilárdításához. – Burumbátor Súgd ide! 2024. január 11., 10:20 (CET)

Egyetértve azzal, hogy ennek nem szabadna nagyobb hangsúlyt adni, én nem hagynám figyelmen kívül, hogy Mo.-n a téma a kormánypropaganda része, ezért van politikai vetülete, igaz nem Altal politikájában hanem a magyarokéban. JSoos vita 2024. január 11., 11:06 (CET)

Egyelőre akkor az érvek alapján kiveszem, amíg komoly érv nem kerül elő, hogy idevaló. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2024. január 12., 06:53 (CET)

Helyeslem, hogy a magánéletre vonatkozó hivatkozásokat távolítsuk el. A Wikipédia nem bulvárlap. MZ/X vita 2024. január 12., 18:13 (CET)
Helyeslem, hogy a magánéletre vonatkozó információkat távolítsuk el a címlapról. – Vadaro vita 2024. január 12., 18:25 (CET)
 támogatom, nem oda való. Alfa-ketosav vita 2024. január 12., 18:28 (CET)