Ukrán Fegyveres Erők

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ukrán Fegyveres Erők
Збройні сили України

Ország Ukrajna
DiszlokációKijev
Kultúra és történelem
Háborús részvételKelet-ukrajnai háború
Ukrán Fegyveres Erők
Збройні сили України weboldala

Ukrajna Fegyveres Erői (ukránul: Збройні сили України / Zbrojnyi szili Ukrajini) Ukrajna 1991-es függetlenné válása után alakultak meg. Az Ukrán Fegyveres Erőket három haderőnem és két önálló fegyvernem alkotja. A hadsereg haderőnemei a Szárazföldi Erők (Cухопутні війська / Szuhoputnyi vijszka), a Légierő (Повітряні сили / Povitrjanyi szili) és a Haditengerészet (Військово-Морські сили /Vijszkovo-Morszki szili). Önálló fegyvernemei a Különleges Műveleti Erők és a Légideszant-csapatok. A hadsereg legfelsőbb parancsnoka Ukrajna elnöke.

Története[szerkesztés]

Szovjetunió felbomlása és Ukrajna 1991-es függetlenné válása után az ország területén Európa egyik legnagyobb fegyveres ereje jött létre, amely szervezetében és fegyverzetében a szovjet hadsereg igényeinek felelt meg, atomfegyverrel és stratégiai hordozóeszközökkel rendelkezett. Az Ukrajna területén maradt haderő 780 ezer fős volt, 9293 harckocsival, körülbelül 11 ezer páncélozott szállító- és gyalogsági harcjárművel, 18240 tüzérségi eszközzel, körülbelül 2 ezer repülőgéppel és 800 db helikopterrel. Ukrajna Legfelsőbb Tanácsa (Verhovna Rada) 1991. szeptember 24-i határozata rendelkezett arról, hogy az egykori Szovjet Hadsereg Ukrajna területén található fegyveres alakulatai fölött átveszi a fennhatóságot, és egyúttal létrehozták Ukrajna Védelmi Minisztériumát. A független Ukrajna fegyveres erőinek létrehozása óta – különböző intenzitással – tart az a folyamat, amelynek célja egy modern, mozgékony és ütőképes haderő létrehozása az ország igényeinek megfelelően.

Az Ukrán Fegyveres Erők létrehozása utáni első években folyt a hadsereg működését szabályozó jogszabályok megalkotása, valamint a szervezeti átalakítás. A kezdeti idők átalakítását a szovjet örökségből adódó haditechnikai eszközpark és a nagy létszámú személyi állomány gyors leépítése jellemezte. Erre az időszakra esett Ukrajna csatlakozása az Európai hagyományos fegyveres erőkről szóló szerződéshez történt csatlakozása, valamint 1992-es csatlakozása a Taskenti Egyezményhez.

1992-re kialakult az ország fegyveres struktúráinak törvényi háttere. Az Ukrán Fegyveres Erők kialakításának egyik alapdokumentuma a Legfelsőbb Tanács által elfogadott "Ukrajna védelmének és az Ukrán Fegyveres Erők kialakításának koncepciója". Létrehozták a védelmi szféra ügyeit koordináló, az elnök mellett működő Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácsot, a Legfelsőbb Tanács elfogadta az "Ukrajna védelméről" és az "Ukrán Fegyveres Erőkről" szóló törvényeket.

Ukrajna lemondott nukleáris fegyvereiről, 1996. június 1. óta az ország területén nincs atomfegyver. Az 1240 db nukleáris robbanófeje a gázadósság egy részének elengedése fejében Ukrajna átadta Oroszországnak. A 43 db stratégiai bombázó egy részét (Tu–160) ugyancsak Oroszországnak adta el Ukrajna, nagyobb részüket (Tu–160 és Tu–95) pedig egy majdnem egy évtizedes folyamat során megsemmisítette. Ugyancsak felszámolták a stratégiai rakétacsapatok Ukrajna területén maradt 176 db interkontinentális ballisztikus rakétáját. Ukrajna 1994-ben csatlakozott az atomsorompó-egyezményhez is.

Az Ukrán Fegyveres Erők számos nemzetközi akcióba kapcsolódtak be. Az ukrán hadsereg első nemzetközi szerepvállalására a délszláv konfliktusban került sor. 2006-ban közel 20 000 ukrán katona szolgált különféle békefenntartó missziókban a világ 10 országában.

Az Ukrán Fegyveres Erők első éles harci alkalmazására 2004. április 6-án került sor Irakban, Al-Kut városában, ahol az ukrán békefenntartók többórás harcot vívtak a bázisukat támadó iraki gerillákkal.

Az Ukrán Fegyvere Erők több alakulata vesz rész harci cselekményekben a Luhanszki és a Donecki területen az orosz szakadárok ellen zajló Terroristaellenes Műveletben (ATO).

2014 októberéig a szovjet hagyományokon alapuló február 23. volt a fegyveres erők ünnepes. Petro Porosenko 2014. októberi elnöki rendelete[1] nyomán október 14-e a fegyveveres erők ünnepnapja (a haza védőjének napja).

Felépítése[szerkesztés]

Ukrán Szárazföldi Erők[szerkesztés]

Az Ukrán Szárazföldi Erők hadműveleti parancsnokságai elhelyezkedése Ukrajnában

Ukrajna szárazföldi hadereje szervezetileg az elnöknek és a vezérkarnak közvetlenül alárendelt egységekből, illetve négy hadműveleti parancsnokságból, áll.

A függetlenség elnyerése (1991. augusztus 24.) után három szovjet katonai körzet volt Ukrajna területén: Kijevi Katonai Körzet, az Odessza Katonai Körzet és a Kárpátok Katonai Körzet. A Szovjetunió összeomlása után a 13. összfegyvernemi hadsereg Ukrajna fennhatósága alá került, ahol 13. hadsereghadtest megnevezéssel az ukrán szárazföldi erők hadműveleti és taktikai egysége volt 2013-ig. 1993. július 1-jén hozták létre 6. gárdahadtestet az akkoriban az odesszai katonai körzethez tartozó 6. gárda harckocsihadsereg átszervezésével, az egység szintén 2013-ig létezett. 1998-ban történt az első jelentős átalakítás, a három Katonai Körzet helyén létrejött három új Műveleti Parancsnokság: Nyugati Műveleti Parancsnokság (Lviv), Déli Műveleti Parancsnokság (Odessza) – amelybe beépült a 6. gárdahadtest – és Északi Műveleti Parancsnokság (Csernyihiv) – amely a 13. hadseregtestre épült. 2006-ban elnöki rendelettel Ukrajna területét négy katonai szárazföldi zónára osztották: Nyugati Műveleti Parancsnokság (Lviv), Déli Műveleti Parancsnokság (Odessza), Északi területi közigazgatás (Csernihiv) és az Ukrán fegyveres erők haditengerészeti erői (Krím). 2013-ban újabb reform kezdődött, Ukrajna elnökének rendeletével a szárazföldi haderő két hadműveleti parancsnokság alá került: „Dél” hadműveleti parancsnokság (Dnyipropetrovszk) és "Északi" hadműveleti parancsnokság (Rivne) alá. 2015-ben, a Kelet-ukrajnai háborúval összefüggésben új önálló hadműveleti parancsnokság megalakításáról döntöttek. Megkezdődött a fegyveres erők új reformja, akkor Ukrajna területét négy katonai szárazföldi övezetre osztották fel, amely egy-egy hadtestet jelent.

Szárazföldi Erők Parancsnokság közvetlen alárendelt egységei[szerkesztés]

Az Ukrán Fegyveres Erők Szárazföldi Erők Parancsnokságának alárendelt alakulatok és egységek:

 • az elnöki gárda, a Hetman Bohdan Hmelnickij ezred (Kijev)
 • 96. hírszerző központ rádiósugárzást kibocsátó űrobjektumok megfigyelésére (Velykyi Dalnyk, Odesszai terület)
 • 148. hírszerzési parancsnoki központ (Kijev)
 • 169. mobil javítási műszaki bázis (Kanatove vasútállomásm, Vysoki Bairaky, Kirovohradi terület)
 • 1004. biztonsági és szolgálati zászlóalj (Kijev)
 • 3568. légvédelmi műszaki rakétabázis (Sztarokosztyantinyiv, Hmelnickiji terület)
 • egyéb egységek
 • A szárazföldi erők rakétacsapata és tüzérsége. A rakétacsapatok és tüzérség parancsnoka és a szárazföldi erők parancsnok-helyettese
  • 15. rakétatüzérségi Kijev ezred (Drohobics, Lviv terület)
  • 19. zaporozsja Szent Barbara rakéta-dandár (Hmelnickij, Hmelnickij terület)
  • 27. rakétatüzérségi Petro Kalnyshevsky[2] kis atamán dandár (Szumi, Szumii terület)
  • 43. tüzérségi Tarasz Trjaszilo[3] dandár (Divichki Pereyaslav, Kiyv terület)
  • 107. rakéta tüzérségi dandár (Kremencsuk, Poltavai terület)
 • A Szárazföldi Erők Parancsnokságának Hadsereg Repülési Igazgatósága
  • 8. hadsereg repülési parancsnoksága (Csernyihiv, Csernyihivi terület)
  • 11. hadsereg repülődandár (Чорнобаївка légitámaszpont Herszon közelében, Herszoni terület)
  • 12. hadsereg repülődandár Viktor Pavlenko vezérőrnagy[4] (Novyi Kalyniv, Lviv terület)
  • 16. hadsereg repülődandár (Brodi, Lviv terület)
  • 18. hadsereg repülődandár Igor Sikorsky (Poltava, Poltava terület)
  • 57. légibázis [a hadsereg repülésének karbantartására, javítására és ellátására] (Brody, Lviv terület)
 • Tartalék hadtest A tartalékos hadtesthez tartozó dandárok a Vezérkar Stratégiai Tartaléka.
  • 3. önálló harckocsidandár
  • 5. önálló harckocsidandár
  • 14. önálló harckocsidandár
  • 15. önálló gépesített dandár
  • 33. önálló gépesített dandár
  • 45. önálló tüzérdandár
  • 60. önálló gépesített ezred
  • 62. önálló gépesített dandár
  • 63. önálló gépesített dandár
  • 66. önálló gépesített dandár
 • Területi Védelmi Erők Parancsnoksága (TVEP)
  • A TVEP információs és távközlési központ (Kijev)
  • a TVEP-nek közvetlenül alárendelt támogató egységek

A négy területvédelmi igazgatóság a szárazföldi erők négy regionális parancsnoksága alatt működik. A területvédelmi dandár egy lövész zászlóaljból, és területenként (ukránul: область) létrehozott területvédelmi zászlóaljakból épül fel, néhány kiegészítő egységgel. 2022 januárjában az ukrán védelmi minisztérium tájékoztatást tett közzé a területi védelmi erők bővítésére vonatkozó terveiről. A Területvédelmi Erőknek el kell érnie a 25 dandárt a 25 régióban (egy terület – egy dandár, 24 terület van, plusz Kijev), legalább 150 zászlóaljból (egy zászlóalj rajononként [5]) felépülve. A létszám békeidőben tízezer, háborús mozgósítás esetén pedig több mint egyszázharmincezer főt jelenthet.[6]

Északi hadműveleti parancsnokság[szerkesztés]

Az Ukrán fegyveres erők északi hadműveleti parancsnoksága alá tartozó szárazföldi csapatok struktúrája a NATO egységesített katonai jelölésrendszerével 2017-ben.
Ukrán fegyveres erők, Északi hadműveleti parancsnokság, szárazföldi csapatok felépítése a NATO egységesített katonai jelölésrendszerével 2017-ben.

Az Észak hadműveleti parancsnokság (ÉHP) az Ukrán Fegyveres Erők Szárazföldi Erőinek operatív egysége Ukrajna északi részén hat régióban – Zsitomiri, Kijevi, Poltavai, Szumii, Cserkaszi és Csernyihivi területek (ukránul: область) – és Kijev városában. Az ÉHP központja Csernyihiv.[7]

Története[szerkesztés]

Ukrajna 1991. augusztus 24. elnyerte függetlenségét. A szovjet 1. hadsereghadtest (korábban 1. gárdahadsereg) Ukrajna területen állomásozott, a főhadiszállása Csernyihivben volt. Az 1990-es évek elején a hadsereg 1. hadsereggé alakult, majd 1996-ban átalakult Északi Műveleti és Területi Parancsnoksággá magába olvasztva a 8. hadsereghadtest egységeit és alakulatait. 1998. elején a parancsnokság ketté vált. Az Északi Műveleti Parancsnokság a területen végzett műveleteket irányította, az Északi Területi Parancsnokság más feladatot látott el. 2005. augusztusában az Északi Műveleti Parancsnokságból létrehozták az Északi Területi Igazgatóságot. Az igazgatóság feladata 2008-tól a területvédelem megszervezése, a sorkatonák és szerződéses katonák toborzása, valamint az infrastruktúra kezelése. 2012-ben feloszlatták a 30. Különálló híradóezredet, ez az operatív irányítási képességek elvesztéséhez vezetett[8]. 2013 novemberében az igazgatóságot az északi hadműveleti parancsnoksággá alakították át. A parancsnokság felszívta a feloszlatott 13. hadsereg (Rivne) egységeit. Az ÉHP alakulatai több nemzetközi küldetésben vettek részt, mint Irak[9], ex-Jugoszlávia[10], Libanon, Kongó, Libéria.[11][12][13]

Katonai egységek[szerkesztés]

Észak hadműveleti parancsnokság alá tartozó magasabb egységek. A NyHP részletes felépítését a jobbra fent található ábra kattintva lehet megtekinteni. Ez a táblázat 2022-es, az ábra a 2017-es állapotot mutatja.

H/T egység neve egység székhelye székhely terület (oblast)
T 134. biztonsági és szolgálati zászlóalj Csernyihiv Csernyihiv
T 226. szállító zászlóalj Berdicsiv Zsitomir
T 5. híradóezred Csernyihiv Csernyihiv
T 367. felderítő és távközlési zászlóalj Csernyihiv Csernyihivi
T 90. parancsnoki és hírszerzési zászlóalj Csernyihiv Csernyihiv
T ELINT Rádiófelderítési Központ Csernyihiv Csernyihiv
T 20. kíber hadászati zászlóalj Zsitomir Zsitomir
T 12. hadműveleti támogató [mérnök] ezred Novohrad-Volynskyi Zsitomir
T 50. javító és nagyjavító ezred Huiva Zsitomir
T 181. anyagellátó zászlóalj Novohrad-Volynskyi Zsitomir
H 1. harckocsidandár Honcharivske Csernyihiv
H 30. gépesített dandár Novohrad-Volynskyi Zsitomir
H 58. motorizált dandár Konotop Szumi
H 72. gépesített brigád Bila Cerkva Kijev
H 26. tüzérdandár Berdicsiv Zsitomir
H 1129. légvédelmi rakétaezred Bila Cerkva Kijev
H 54. felderítő zászlóalj Novohrad-Volynskyi Zsitomir

H = harci egység, T = harci támogató egység

Mindent terület (oblast) különálló önkéntes területvédelmi dandárral rendelkezik, amely rendre egy-egy lövész zászlóaljat jelent a további tartalékosokkal feltölthető egységek mellett.

Déli hadműveleti parancsnokság[szerkesztés]

Az Ukrán fegyveres erők déli hadműveleti parancsnoksága alá tartozó szárazföldi csapatok struktúrája a NATO egységesített katonai jelölésrendszerével 2017-ben.
Ukrán fegyveres erők, Déli hadműveleti parancsnokság, szárazföldi csapatok felépítése a NATO egységesített katonai jelölésrendszerével 2017-ben.

A Déli Hadműveleti Parancsnokság (DHP) az Ukrán Fegyveres Erők Szárazföldi Erőinek operatív egysége Ukrajna déli részén öt régióban – Vinnicjai, Kirovohradi, Mikolajivi, Odesszai és Herszoni területek (ukránul: область). A Krími Autonóm Köztársaság és Szevasztopol város szárazföldi területe, mint különálló katonai terület, a DHP felelősségi körébe tartozik, figyelembe véve a megszállt területekre vonatkozó törvényeket.[14] A DHP főhadiszállása Odessza.

Története[szerkesztés]

Az odesszai katonai körzet 1842 júliusában alapította I. Miklós orosz cár hadügyminisztere, Dmitrij Miljutyin. A II. Világháború során az Odesszai Katonai körzet haderejét többször átszervezve használta fel a Szovjet Hadsereg. Ukrajna 1991-es függetlenné válását követően a területen állomásozó szovjet egységek ukrán egységgé lettek. Az ukrán védelmi minisztérium 1997. július 1-jei irányelvének megfelelően 1998. január 3-tól az Odessza Katonai Körzetet Déli Műveleti Parancsnoksággá szervezték át, amelynek irányító szervei Odesszában voltak. A Déli Műveleti Parancsnokság felelősségi területe nyolc régió volt: Dnyipropetrovszki, Donyecki, Zaporizzsjai, Kirovohradi, Luhanszki, Mikolajivi, Odesszai és Herszoni területek. 2013-ban a 6. hadsereghadtest bázisán, amelynek irányító szervei Dnyipropetrovszkban voltak, létrehozták a Dél hadműveleti parancsnokságot. 2015-ben az újonnan létrehozott Kelet hadműveleti parancsnokság a dnyipropetrovszki irányító testületeknek volt alárendelve, amelyet később Mikolajivbe, majd Odesszába helyeztek át.

Katonai egységek[szerkesztés]

Észak hadműveleti parancsnokság alá tartozó magasabb egységek. A NyHP részletes felépítését a jobbra fent található ábra kattintva lehet megtekinteni. Ez a táblázat 2022-es, az ábra a 2017-es állapotot mutatja.

H/T egység neve egység székhelye székhely terület (oblast)
H 28. gépesített dandár Csornomorske Odessza
H 56. gépesített dandár Melitopol Zaporizzsja
H 57. gépesített dandár Kropivnickij Kirovohrad
H 59. gépesített dandár Haisyn Vinnicja
H 40. tüzérdandár Pervomajszk Mikolajiv
H 38. légvédelmi rakétaezred Nova Odesa Mikolajiv
T 7. hiradós ezred Odessza Odessza
T 16. műszaki ezred nem ismert nem ismert
T 145. karbantartó ezred nem ismert nem ismert
H 131. felderítő zászlóalj Hushchyntsi Vinnicja
T 183. logisztikai támogató zászlóalj Balta Odessza
T 225. szállító zászlóalj Balta Odessza
T 363. biztonsági zászlóalj Odessza Odessza
T 91. parancsnoki és hírszerző zászlóalj Krasznoszilka Odessza
T 64. információs központ zászlóalj Odessza Odessza
T regionális rádiófelderítő zászlóalj (REI) Központ Krasnosilka Odessza
T 23. kíber hadviselési század nem ismert nem ismert

H = harci egység, T = harci támogató egység

Mindent terület (oblast) különálló önkéntes területvédelmi dandárral rendelkezik, amely rendre egy-egy lövész zászlóaljat jelent a további tartalékosokkal feltölthető egységek mellett.

Keleti hadműveleti parancsnokság[szerkesztés]

Az Ukrán fegyveres erők nyugati hadműveleti parancsnoksága alá tartozó szárazföldi csapatok struktúrája a NATO egységesített katonai jelölésrendszerével 2017-ben.
Ukrán fegyveres erők, Nyugati hadműveleti parancsnokság, szárazföldi csapatok felépítése a NATO egységesített katonai jelölésrendszerével 2017-ben.

A Keleti hadműveleti parancsnokság (KHP) az Ukrán Fegyveres Erők Szárazföldi Erőinek operatív egysége Ukrajna keleti részén öt régióban – Zaporizzsjai, Dnyipropetrovszki, Harkivi terület, Donecki terület és Luhanszki területek (ukránul: область). Az KHP központja Dnyipro.

Történelem[szerkesztés]

2015-ben, a Kelet-ukrajnai háborúval összefüggésben új önálló hadműveleti parancsnokság megalakításáról döntöttek. Megkezdődött a fegyveres erők új reformja, amelynek során létrejött a Keleti hadműveleti parancsnokság.

Katonai egységek[szerkesztés]

Keleti hadműveleti parancsnokság alá tartozó magasabb egységek. A KHP részletes felépítését a jobbra fent található ábra kattintva lehet megtekinteni. Ez a táblázat 2022-es, az ábra a 2017-es állapotot mutatja.

H/T egység neve egység székhelye székhely terület (oblast)
H 17. harckocsidandár Krivij Rih Dnyipropetrovszki terület
H 53. gépesített dandár Szjevjerodoneck Luhanszki terület
H 54. gépesített dandár Bahmut Donecki terület
H 92. gépesített dandár Kluhyno-Bashkyrivka Harkivi terület
H 93. gépesített dandár Cserkaszi Cserkaszi terület
H 55. tüzérdandár Zaporizzsja Zaporizzsjai terület
H 1039. légelhárító rakétaezred Hvardiiske Dnyipropetrovszki terület
T 121. híradóezred Cserkasz Cserkaszi terület
T 91. mérnökezred Ohtirka Szumi terület
T 532. karbantartó ezred Cserkaszi Cserkaszi terület
T 502. elektronikus hadviselés zászlóalj Cserkaszi Cserkaszi terület
H 74. felderítő zászlóalj Cserkaszi Cserkaszi terület
T 133. biztonsági és szolgálati zászlóalj Dnyipro Dnyipropetrovszki terület
T 188. parancsnoki és hírszerző zászlóalj Dnipro Dnyipropetrovszki terület
T 368. információs és hírszerző zászlóalj Dnyipro Dnyipropetrovszki terület
T 78. logisztikai támogató zászlóalj Krivij Rih Dnyipropetrovszki terület
T 227. szállítózászlóalj Krivij Rih Dnyipropetrovszki terület

H = harci egység, T = harci támogató egység

Mindent terület (oblast) különálló önkéntes területvédelmi dandárral rendelkezik, amely rendre egy-egy lövész zászlóaljat jelent a további tartalékosokkal feltölthető egységek mellett.

Nyugati hadműveleti parancsnokság[szerkesztés]

Az Ukrán fegyveres erők nyugati hadműveleti parancsnoksága alá tartozó szárazföldi csapatok struktúrája a NATO egységesített katonai jelölésrendszerével 2017-ben.
Ukrán fegyveres erők, Nyugati hadműveleti parancsnokság, szárazföldi csapatok felépítése a NATO egységesített katonai jelölésrendszerével 2017-ben.

A Nyugati hadműveleti parancsnokság (NyHP) az ukrán fegyveres erők szárazföldi erőinek hadműveleti egysége Ukrajna nyugati részén, nyolc régióban: Volinyi, Kárpátalja, Ivano-frankivszki, Lvivi, Rivne, Ternopili, Hmelnickiji és Csernyivci területek (ukránul: область). A NyHP Központja Rivne.

Az Ukrán Szárazföldi erőkben megtalálhatók a gépesített csapatok, a harckocsizó csapatok, a tüzérség és rakétatüzérség, a csapatrepülők, valamint a speciális rendeltetésű csapatok és egyéb kisegítő fegyvernemek.

Történelem[szerkesztés]

Ukrajna függetlenségének kikiáltása (1991. augusztus 24.)[15] előtt az ország a Szovjetunió tagköztársasága volt. Ukrajnát három katonai körzetre osztották: Kijev, Odessza és Kárpátalja (létrehozva 1945. július). 1998-ban a Kárpátalja Katonai Körzetre alapozva megalakult a Nyugati Műveleti Parancsnokság, amelynek irányító szervei Lvivben voltak[16]. A nyugati hadműveleti parancsnokság felelősségi területe Vinnica, Voliny, Kárpátalja, Ivano-Frankivszk, Lviv, Rivne, Ternopil, Hmelnickij és Csernyivci régiók területe volt. Többszöri átszervezést követően 2015. április 1-jén megalakult a Nyugati hadműveleti parancsnokság rivnei központtal, a lvivi nyugati hadműveleti parancsnoki irodát 2015. augusztusában megszüntették.

Katonai egységek[szerkesztés]

Nyugat hadműveleti parancsnokság alá tartozó magasabb egységek. A NyHP részletes felépítését a jobbra fent található ábra kattintva lehet megtekinteni. Ez a táblázat 2022-es, az ábra a 2017-es állapotot mutatja.

H/T egység neve díszlokáció székhely terület (oblast)
H 10. hegyi rohamdandár Kolomija Ivano-frankivszki terület
H 128. hegyi gyalogdandár Munkács Kárpátalja
H 130. felderítő zászlóalj Dubno Rivne
H 14. gépesített dandár Volodimir-Volinszkij Volin
T 146. felderítő parancsnoki központ Rivne Rivne
T 146. javító és nagyjavító ezred Zolocsiv Lviv
T 182. anyagellátó zászlóalj nem ismert nem ismert
T 201. kiber hadászati század nem ismert nem ismert
T 224. szállító zászlóalj Rivne Rivne
T 233. gyakorlótér Mala Lyubasha Rivne
H 24. gépesített dandár Javoriv Lviv
T 346. hírszerző és távközlési zászlóalj Rivne Rivne
H 39. légvédelmi rakétaezred Volodimir-Volinszkij Volini
T 394. biztonsági és szolgálati zászlóalj Rivne Rivne
H 44. tüzérdandár Ternopil Ternopil
T 55. híradó ezred Rivne Rivne
H 703. hadműveleti támogató [mérnöki] ezred Szambir Lviv
T regionális elektronikus hírszerzési központ Brodi Lviv

H = harci egység, T = harci támogató egység

Mindent terület (oblast) különálló önkéntes területvédelmi dandárral rendelkezik, amely rendre egy-egy lövész zászlóaljat jelent a további tartalékosokkal feltölthető egységek mellett.

Ilyen a 101. területvédelmi dandár is a Kárpátalja területen. Ezt a dandárt a 212. lövész zászlóalj (Ungvár), a 68. területvédelmi zászlóalj (Ungvár), a 69. területvédelmi zászlóalj (Rahó), a 70. területvédelmi zászlóalj (Munkács), a 71. területvédelmi zászlóalj (Técső), a 72. területvédelmi zászlóalj (Huszt) és a 73. területvédelmi zászlóalj (Beregszász) alkotja. A dandár alá rendelve működik a kémelhárítás, a logisztika, a kommunikáció és egy légvédelmi szakasz is.[17]

Harci egységek térképen (2017)[szerkesztés]

A fejezetben szereplő harci egységek – felderítő egységek kivételével – földrajzi elhelyezése az alábbi térképen látható. Az egységek parancsnokságát jelzi a pozíció.

Ukrán Fegyveres Erők (Ukrajna)
DHP
NHP
KHP
1. Tank
1. Tank
12. repülő
12. repülő
10. hegyivadász
10. hegyivadász
11. repülő
11. repülő
16. repülő
16. repülő
17. tank
17. tank
18. repülő
18. repülő
19. rakéta
19. rakéta
24. gépesített
24. gépesített
26. tüzér
26. tüzér
27. tüzér
27. tüzér
28. gépesített
28. gépesített
30. gépesített
30. gépesített
40. tüzér
40. tüzér
43. tüzér
43. tüzér
44. tüzér
44. tüzér
53. gépesített
53. gépesített
54. gépesített
54. gépesített
55. tüzér
55. tüzér
56. motorizált
56. motorizált
57. motorizált
57. motorizált
58. motorizált]
58. motorizált]
59. motorizált
59. motorizált
92. gépesített
92. gépesített
128. hegyivadász
128. hegyivadász
15. tüzérség
15. tüzérség
107. tüzérség
107. tüzérség
39. légvédelmi
39. légvédelmi
1039. légvédelmi
1039. légvédelmi
1129. légvédelmi
1129. légvédelmi
38. légvédelmi
38. légvédelmi
12. mérnöki
12. mérnöki
91. mérnöki
91. mérnöki
16. mérnöki
16. mérnöki
703. mérnöki
703. mérnöki
16. mérnöki
16. mérnöki
72. gépesített
72. gépesített
93. gépesített
93. gépesített
14. gépesített
14. gépesített

Ukrán Szárazföldi Erők Harci egységeinek elhelyezkedése (2017)

Tank Gépesített Gépkocsizó Hegyi vadász Tüzérség Rakétatüzérség Légi egység
Légvédelmi rakéta tüzérség Műszaki alakulat
a dőlt betűs egységek a Szárazföldi Erők Parancsnokság közvetlen alárendelt egységei

Ukrán Légierő[szerkesztés]

Ukrán Haditengerészet[szerkesztés]

Az ukrán haditengerészeti erők egységei[szerkesztés]

Hadihajók és csónakok, amelyek 2021. június 20-án az ukrán haditengerészet részét képezték:

Fénykép Hadrendi jelzés Név Típus Vízre bocsátás Ukrán haditengerészet állományába került Megjegyzés

Sea Breeze - 2016 ukrán-amerikai képzés

F-130
Hetyman Szahajdacsnij [18] fregatt
Project 1135[19] 1992. 03. 29. 1993. 04. 2. A mikolajivi hajógyárban javítás alatt álló hajót elsüllyesztették, a hajó részlegesen víz alá merült.[20]
(-) Ramsey aknászhajó Aknászhajó 1999 (átadás alatt)
(-) Blyth aknászhajó Aknászhajó 2000 (átadás alatt)
(-) Szimferopol közepes felderítő hajó Laguna osztály 2020 (tesztelés alatt) Nincs szolgálatba állítva,
Yuri Olefirenko (U401).jpg L401
Jurij Olefirenko[21] közepes partraszállító hajó
773. Projekt 1970. 12. 31. 1996. 1. 10. A hajó az Ocsakivi Haditengerészeti Bázison állomásozik.
Pryluky (ship, 1980) 08.jpg U153
Priluki hordszárnyas rakétás gyorsnaszád
206MP projekt[22] 1980. 12. 12. 1996. 1. 10. Felújítás alatt[23]
Boat U170 Skadovsk 2012 G1.jpg P170 Szkadovszk őrhajó[24] 1400M projekt[25] 1990 1992. 4. 15. Honi kikötője a Nyugati Haditengerészeti Bázis Odesszában.
Keret nélküli P-241 Hol Prisztany kis hadihajó[26] Az R-1415 projekt [27] 1975 1997 1997. 8. 1-ig a Szovjetunió haditengerészetében szolgált RK–No. 59 néven.
P-171 АК-03 Project 376[28] 1972 1998
P-172 Rivne őrhajó[24]
AK-01[29]
Project 376[28] 1972 1998. 10. 7.
P-173 AK-02[30] Project 376[28] 1973 1998. 10. 7. Az AKA-02 hajót 1971-ben építették a Szosznovszkij Hajógyárban 1652-es sorozatszámmal a Szovjetunió Fekete-tengeri Flotta számára. 2019-től az Ukrán Fegyveres Erők Haditengerészetének 24. Folyami Hajók Hadosztályának része volt, székhelye Ochakiv.
2016. június másodikán az odesszai öböl térségében végzett tesztek során először hajózott együtt két páncélozott tüzérségi hajó, amelyeket az Ukrán Fegyveres Erők haditengerészet részére építettek. Az út során a taktikai hajó-csoport viharos körülmények között tesztelte a rendszereit és az együttműködést. A tervek szerint a közeljövőben a kisméretű páncélozott tüzérségi hajók is az ukrán haditengerészet részei lesznek. P174
Akkerman őrhajó[24]
58155 Hjurza-M[31] 2015. 11. 11. 2016. 12. 6. A hajó a 2022-es orosz invázió során Mariupol védelmében vett részt, ahol sérülést szenvedett és az orosz erők elfoglalták. Később az orosz Fekete-tengeri Flottánál szolgálatba állították.[32]
P175 Bergyanszk őrhajó[24] 58155 Hjurza-M[31] 2015. 11. 11. 2016. 12. 6. A hajót 2018. augusztus 25-én a Keresi-szorosban történt tengeri incidens során az orosz erők elfoglalták, majd 2019. augusztus 18-án visszaadták Ukrajnának. A hajó Odesszában, a Nyugati Haditengerészeti Bázison állomásozik.
P176 Nyikopol őrhajó[24] 58155 Hjurza-M[31] 2018. 6. 20. 2018. 7. 1. A hajót 2018. augusztus 25-én a Keresi-szorosban történt tengeri incidens során az orosz erők elfoglalták, majd 2019. augusztus 18-án visszaadták Ukrajnának. A hajó Odesszában, a Nyugati Haditengerészeti Bázison állomásozik.
P177 Kremencsuk[33] őrhajó[24] 58155 Hjurza-M projekt[31] 2017. 6. 30. 2018. 7. 1.[34] 2018-tól az azoki flottillában szolgált, honi kikötője Bergyanszkban volt. A 2022-es orosz támadást követően a hajó részt vett Mariupol védelmében, ahol orosz ellenőrzés alá került.
P178 Lubny[33] őrhajó[24] 58155 Hjurza-M[31] 2017. 6. 29 2018. 7. 1.[34] 2018 szeptemberétől pedig átcsoportosították Bergyanszkba, az Azovi Haditengerészeti Bázisra. A hajó Mariupolnál találatot kapott és elsüllyedt.
P179 Vishorod[33] őrhajó[24] 58155 Hjurza-M[31] 2017. 6. 20. 2018. 7. 1.[34] A hajó a 2022-es orosz támadás során orosz ellenőrzés alá került.
P180 Kosztopil őrhajó[24] 58155 Hjurza-M[31] 2019. 4. 4. 2020. 9. 5.[35] A hajó Odesszában, a Nyugati Haditengerészeti Bázison állomásozik.
P190 Szlavjanszk Island osztályú őrhajó [36] 1988. 4. 29. 2019. 11. 13. Az USA-ban épült, USCGC Cushing néven a Az Egyesült Államok Parti Őrségében szolgált, amíg át nem adták Ukrajnának. 2022. március 3-án egy orosz repülőgépe H–31 levegő-föld rakétával elsüllyesztette. A személyzet egy részét sikerült kimenteni.
P-191 Starobilsk Island osztályú őrhajó [36] 1988. 8. 7. 2019. 11. 13. Az USA-ban épült, USCGC Drummond néven a Az Egyesült Államok Parti Őrségében szolgált, amíg át nem adták Ukrajnának.
középen P192 Szumi Island osztályú őrhajó [36] 1986. 4. 12 2021. 11. 29 Az USA-ban épült, USCGC Ocracoke néven a Az Egyesült Államok Parti Őrségében szolgált, amíg át nem adták Ukrajnának.

A képen még az Amerikai Parti Őrség szolgálatában áll, ukrán festésű képet nem találtam.

P193 Fasztyiv Sziget osztályú járőrhajó [36] 1989. 4. 21 2021. 11. 29 Az USA-ban épült, USCGC Washington néven a Az Egyesült Államok Parti Őrségében szolgált, amíg át nem adták Ukrajnának.
keret nélküli L-451 Malin rohamnaszád[37] 58503 Kenrtavr-LK 2018. 9. 14.
L-452 Stanyiszlav rohamnaszád 58503 Kentavr-LK 2018. 9. 20.[38]
L-434 Szvatovo partraszállító hajó 1176. projekt [39] 1979 1992. 4. 15.
U360 Henyicseszk Aknászhajó 1985. 7. 10. 1997. 8. 1.

Lásd még:

Katonai szolgálat és hadkiegészítési rendszer[szerkesztés]

Az Ukrán Fegyveres Erők diszlokációja

Ukrajna haderejének néhány összefoglaló adata[szerkesztés]

 • Katonai költségvetés: 921 millió amerikai dollár (2005)
 • Teljes személyi állomány: 245 000 (2004-ben), ebből 56 000 polgári alkalmazott
 • Tartalék: kb 1 000 000 fő.
 • Mozgósítható lakosság: 12 196 319 (2003, becslés)

Szárazföldi erő: 217544 fő (2021)[szerkesztés]

Ukrán BTR-80-as

Fegyverzet[szerkesztés]

Tüzérségi lövegek:

 • 3705 db:
  • vontatott: 1143 db (122 mm-es, 152 mm-es)
  • önjáró: 1298 db (122 mm-es, 152 mm-es, 203 mm-es)
  • 588 db rakéta-sorozatvető (122 mm-es, 152 mm-es, 222 mm-es, 300 mm-es)
  • 600 db aknavető (120 mm-es, 160 mm-es)
  • 74 db önjáró aknavető (240 mm-es)

Hadműveleti-harcászati rakéta:

Légvédelmi rakéták:

Harci helikopter: 205 db (Mi–24)

Támogató helikopter: 348 db (Mi–6, Mi–8).

A 2022-es orosz invázió idején sok eszköz megsemmisült, a pontos veszteség még nem ismert.

Légierő, légvédelem: 96 000 fő (2004)[szerkesztés]

Az Ukrán Légierő 499 db harci repülőgéppel rendelkezik (nincs harci helikopter).

Állomány:

- 2 repülőhadtest (5. és 14.):

 • 1 több feladatú gyors reagálású repülőcsoport (35.)
 • 1 kiképző törzs

- közvetlen támogató/vadászbombázó:

- vadászbombázó:

- vadászrepülő:

 • 7 ezred: 217 db MiG–29 (ebből 199 db harckész, 16 db raktáron, 2 db kiképző)
 • 60 db Szu–27

- felderítő:

- szállító:

- támogató helikopter:

- légvédelmi rakéta: 825 db indító SZ–75 Dvina, SZ–125 Nyeva–M, SA-5, SA-10, SA-12A.

Haditengerészet[szerkesztés]

A személyi állomány létszáma 2007-ben 15 470 fő volt.

Az Ukrán Haditengerészet lobogója

Hajóállomány:

Haditengerészeti Légierő[szerkesztés]

Repülőgépek:

 • 16 db repülőgép

Helikopterek:

 • 13 db harci helikopter

Tengerészgyalogság[szerkesztés]

Az Ukrán Haditengerészet tengerészgyalogságát 1 dandár alkotja.

Haditengerészeti bázisok[szerkesztés]

1997. május 31-én Ukrajna és Oroszország kormánya megegyezett a fekete-tengeri flotta státusáról és csoportosításáról, előreláthatólag 20 évre. Az egyezmény értelmében a két ország haditengerészete közösen használja többek között a szevasztopoli bázist.

A 2022-es orosz invázió idején sok eszköz megsemmisült, pontos számuk még nem ismert.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. [http://www.president.ua/documents/18252.html{{Halott link|url=http://www.president.ua/documents/18252.html |date=2018-11 }} Ukrajna elnökének 806/2014. sz. rendelete]
 2. Petro Ivanovics Kalnisevszkij (1690-1803) politikus és katonai vezető, aki a Zaporozsjei Szics utolsó atamánja volt. A posztot 1762-ben, illetve 1765–1775 között töltötte be.
 3. 1629 végén a Rzeczpospolita hadserege, a Svédország elleni háborút követően, Ukrajna területén maradt. A lengyel katonák rablótámadásai, a pravoszlávok egyre fokozódó üldözése és az ellentétek kiéleződése a lajstromozott (lengyel barát) és lajstromon kívül maradt kozákok között felkeléshez vezettek. A felkelés élén Tarasz Fedorovics (Trjaszilo) állt. Március közepén Tarasz Fedorovics tízezer kozákja élén kivonult a szicsből. Cserkaszi felé vették az irányt, hogy kézre kerítsék Csornijt. A kozákok elfoglalták Korszunyt, Kanevet és Perejaszlavot. Tarasz Fedorovics kiáltványt intézett az ukránokhoz, amelyben felszólította őket, hogy csatlakozzanak a felkeléshez, harcoljanak együtt a pravoszláv egyház felszabadításáért és a lengyel iga lerázásáért. A döntő ütközetre Perejaszlav alatt került sor Trjaszilo kozákjai és Sztanyiszlav Konyecpolszkij korona-hetman lengyel büntetőosztaga között, amely több mint három hétig tartott. A csata legvéresebb napja 1630. május 15-e volt, amit Tarasz éjszakájának nevezett el elbeszélő költeményében Sevcsenko. Ezen az éjszakán egy kis kozák különítmény észrevétlenül belopakodott a lengyel táborba, megközelítette Konyecpolszkij sátrát és megsemmisítette a védelmére kirendelt arany századot, amely 150 előkelő nemesi családból származó ifjúból állt. Konyecpolszkij kénytelen volt tárgyalóasztalhoz ülni a felkelőkkel. 1630. május 29-én született meg a perejaszlavi megállapodás. A felkelők amnesztiában részesültek, továbbra is érvényben maradt a kurukivi egyezmény, a lajstromozott kozákok számát viszont hatról nyolcezer főre emelték. Tarasz Fedorovics szégyenletesnek ítélte meg a szerződés egyes pontjait, ezért nem is írta alá.
 4. Viktor Pavlenko (1886. november 10. – 1932.) Pavlenko 1909-ben fejezte be a csuhuvi kadét gyalogsági iskolát és a Szevasztopol melletti Kacsában a repülőiskolát. Az első világháború alatt (1914-1917) az Orosz Birodalmi Hadsereg légiközlekedési alezredeseként Pavlenko a Mogiljovi Legfelsőbb Főparancsnoki Főparancsnokság (Stavka) légbiztonságáért volt felelős.
 5. A 2020-as közigazgatási reform után 136 rajon lett beleértve az oroszok által elfoglalt krími félszigetet is.
 6. Злата Новосельська: Розгортання системи територіальної оборони відбудеться у три етапи - Міноборони (ukrán nyelven). [pravdatutnews.com Pravdatutnews], 2022. január 18. (Hozzáférés: 2022. április 4.)
 7. Символіка оперативного командування «Північ» СВ ЗСУ (ukrán nyelven). Ukrainian Military Pages, 2016. november 14. (Hozzáférés: 2022. április 3.)
 8. Григорій Мазур: Полк зв'язку в Чернігові --ліквідовують! (ukrán nyelven). Сіверщина. (Hozzáférés: 2022. április 3.)
 9. Egy ukrán békefenntartó Irakban - I. rész. katpol blog, 2008. március 23. (Hozzáférés: 2022. április 3.)
 10. Ukrán békefenntartók a boszniai háborúban. Történetek a Balkánról, 2020. szeptember 6. (Hozzáférés: 2022. április 3.)
 11. Про військово-адміністративний поділ території України (ukrán nyelven). Верховна Рада України Законодавство України, 2006. február 2. (Hozzáférés: 2022. április 3.)
 12. Юрій Ніколов: Військова зрада Януковича (ukrán nyelven). Антикор. (Hozzáférés: 2022. április 3.)
 13. 16 ЛЮТОГО 2015 РОКУ ОПЕРАТИВНЕ КОМАНДУВАННЯ “ПІВНІЧ” СУХОПУТНИХ ВІЙСЬК ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ РОЗПОЧАЛО ЛІТОПИС СВОЄЇ ВЛАСНОЇ СТОРІНКИ У ІСТОРІЇ УКРАЇНСЬКОГО ВІЙСЬКА. (ukrán nyelven). Північ. [2022. április 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. április 3.)
 14. Про затвердження військово-адміністративного поділу території України (ukrán nyelven). Верховна Рада України, 2016. február 5. (Hozzáférés: 2022. április 4.)
 15. 30 éve lett független Ukrajna. Euronews, 2021. augusztus 24. (Hozzáférés: 2022. április 3.)
 16. Про військово-адміністративний поділ території України (ukrán nyelven), 2006. június 2. (Hozzáférés: 2022. április 3.)
 17. Kárpátalján is felálltak az önkéntes területvédelmi egységek. Kárpári Igaz Szó, 2022. január 31. (Hozzáférés: 2022. április 3.)
 18. Petro Konasevics-Szahajdacsnij (1557?–1622) egy Szambor környéki ukrán pravoszláv slachtics családjában látta meg a napvilágot. Tanulmá- nyait az osztrohi akadémián végezte, majd Zaporizzsjába ment. Tehetsége, megfontoltsága, műveltsége folytán hamarosan nagy tekintélyre tett szert társai körében, akik a katonai vezetés tagjává is megválasztották. 1614–1616 és 1620–1622 között a lajstromozott kozákok hetmanja volt. Pragmatikus, kompromisszum kereső, szilárd fegyelmet tartó hetman hírében állt. Több győzelemmel végződő hadjáratot vezetett az Oszmán Birodalom és a Krími Kánság ellen. Védelmezte a pravoszláv egyházat és támogatta az egyházi testvériségeket.
 19. A Krivak osztály, a szovjet Project 1135 Буревестник (Viharmadár, NATO: "Krivak") osztályú fregatt– és járőrhajó–sorozata. Az első egység 1970-ben készült a Szovjetunióban.
 20. Фрегат України “Гетьман Сагайдачний” виведений з ладу (ukrán nyelven), 2022. április 8. (Hozzáférés: 2022. április 5.) „A haditengerészet zászlóshajóját, a Hetman Szahajdacsnijt Mikolajivban fegyvermentesítették és a elsüllyesztették, hogy ne kerüljön orosz kézre… „Ez a háború első napján, február 24-én történt. A hajó harcképtelen volt, kiszerelt fegyverekkel, és a kikötőben volt javítás alatt. A győzelem után ki fogjuk emelni” – mondta Olekszij Honcsarenko képviselő.”
 21. Jurij Boriszovics Olefirenko (született: 1965. április 27., Krynychuvate, Kirovohradi terület, Ukrán SZSZK, Szovjetunió – 2015. január 16., Mariupol) szovjet és ukrán katona, a fegyveres erők első osztályú kapitánya. A 73. ukrán haditengerészeti központ parancsnoka. Részt vett a A Szovjetunió afganisztáni háborújában, a NATO afganisztáni missziójában (2008-2009) és a kelet-ukrajnai háborúban. Megkapta a Bohdan Hmelnickij Lovagrend kitüntette.
 22. A Szovjetunió Haditengerészetében és az Ukrán Haditengerészetben a 206M projekt torpedónaszádjának módosításaival készült rakétahaj torpedónaszád. "Віхрь" kód, Matka osztály.
 23. З катеру «Прилуки» демонтували пускові «Термітів», 2018. december 15. (Hozzáférés: 2022. április 5.) „A 206MP projekt Pryluky rakétahajóján (P153) leszerelték a Termit hajóelhárító rakéták KT-97M indítókonténereit. Korábban arról számoltak be, hogy ezeket a munkálatokat a dokkjavítás során kell elvégezni, és a jövőben a hajótest kielégítő műszaki állapota esetén ki kell cserélni az ukrán „Neptune” hajóelhárító rakéták indítószerkezetére.”
 24. a b c d e f g h i A tüzérségi járőrhajó a nagy sebességű kis hadihajók osztálya, amelynek fő fegyvere a tüzérségi rendszer (cső, sugárhajtás stb.). Az ilyen hajók felszerelt fegyverek száma és kalibere a harci céltól függ. A tengeri csatában az ellenség feletti győzelmet tüzérségi tűzzel éri el. A tengeri és folyami tüzérségi járőrhajó kis felszínű hajó. A part menti tengeri, folyami és tavi területeken járőrözve az élő erő és ellenséges felszerelés megsemmisítésére tervezték. A tüzérségi járőrhajó általában 57-76mm-es univerzális tüzérségi berendezésekkel és nagy kaliberű géppuskákkal szerelik fel.
 25. A Zhuk osztályú járőrhajó, más néven Project 1400M (Гриф, később Гриф-М), kisebb, 40 tonnánál kisebb vízkiszorítású határőrhajó, amelyet 1969 és 1991 között a Szovjetunióban, majd Ukrajnában építettek. A hazai vizeken kikötői járőrként használták őket, kiválóak voltak erre a feladatra, köszönhetően a tömeggyártásra alkalmas olcsó kialakításnak: egyetlen egyszerű radaregységgel és kézi célzású géppuskákkal készültek.
 26. Ukránul: катер, ami az ukrán wiki szerint angolul cutter. A kutter viszont vitorlás hajó a magyar szóhasználat szerint. Amerikában a part menti vizeken járőröző hajókat nevezik Coast Guard Cutter.
 27. "Flamingo" kód, NATO: TANYA-osztály
 28. a b c A 376-os projekt hajói ukrán kódneve: "Сєвєр", azaz "Észak", NATO-besorolás szerint "Yaroslavet" – a projekt első hajója neve után.
 29. U-172 АК-01 (ukrán nyelven). (Hozzáférés: 2022. április 6.)
 30. U-173 АК-02 (ukrán nyelven). (Hozzáférés: 2022. április 6.)
 31. a b c d e f g A Krím Oroszország általi 2014-es annektálása után az ukrán haditengerészet fejlesztési koncepciója alapján tervezett járőrhajó osztály, a szúnyogflotta egyik alkotóeleme. A mikolajivi "Hajóépítési Kutatási és Tervező Központ" az 58150 projekt ("Gyurza") keretében fejlesztette ki a kis páncélozott tüzérségi járőrhajók új típusát – az elődjénél valamivel nagyobb méretekkel, erősebb hajtóművel és fejlettebb fegyverekkel. A hajók 2015 végén álltak az ukrán haditengerészet szolgálatába. 2017-ben bejelentették, hogy ezeket a járőrhajókat az Azovi-tengeren szeretnék használni. 2018 szeptemberétől az első hajókat az Azovi haditengerészeti támaszpontra telepítették át.
 32. Росіяни вели до складу Чорноморського флоту український МБАК “Аккерман”. (Hozzáférés: 2022. augusztus 22.)
 33. a b c Нові бронекатери ВМСУ отримали назви "Вишгород", "Кременчук", "Лубни" і "Нікополь" (ukrán nyelven). lb.ua, 2017. december 5. (Hozzáférés: 2022. április 6.)
 34. a b c Катера, флаги и новые назначения в штабе ВМСУ: на Морвокзале прошли праздничные мероприятия ко Дню флота Украины (ukrán nyelven). dumskaya.net, 2018. július 1. (Hozzáférés: 2022. április 6.)
 35. Артилерійський катер “Костопіль” поповнив ряди ВМС України (ukrán nyelven). Ukrainform, 2020. szeptember 5. (Hozzáférés: 2022. április 6.)
 36. a b c d A szigetosztályú járőrhajók az amerikai parti őrség nagysebességű járőrhajóinak osztálya, amelyeket parti vizeken végzett járőrözésre, valamint kutatási és mentési műveletekre terveztek.
 37. В Одессе украинский военный флот пополнился двумя новыми боевыми единицами (ukrán nyelven), 2018. november 19. (Hozzáférés: 2022. április 6.)
 38. Второй украинский катер Кентавр спустили на воду (ukrán nyelven), 2018. szeptember 20. (Hozzáférés: 2022. április 6.)
 39. Partraszállító hajóosztály a Szovjet, később az Orosz Haditengerészet tervezése és kivitelezésében. Nato kódneve: Ond–atra, orosz: Акула–osztály.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]