Igor Sikorsky

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Igor Sikorsky
Sikorsky, Igor.jpg
Született 1889. május 25.
Kijev, Orosz Birodalom
Elhunyt 1972. október 26. (83 évesen)
Easton, Connecticut
Állampolgársága
Nemzetisége lengyel eredetű orosz - amerikai
Házastársa Olga Fjodorovna Szimkovics, Elisabeth Semion
Gyermekei Tánya (Tania), Sergei, Nikolai, Igor, George
SzüleiIvan Sikorski
Foglalkozása repülőgép-konstruktőr
Iskolái Igor Szikorszki Kijevi Műszaki Egyetem (–1911)
Kitüntetései
 • Daniel Guggenheim Medal
 • John Fritz Medal
 • Szent Vlagyimir-rend 4. fokozata
 • National Aviation Hall of Fame
 • National Inventor Hall of Fame
 • Howard N. Potts Medal (1933)
 • FAI Gold Air Medal (1946)
 • John Scott Medal (1954)
 • ASME Medal (1963)
 • Nemzeti Tudományos Érem (1967)
Sírhely Amerikai Egyesült Államok
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Igor Sikorsky témájú médiaállományokat.

Igor Sikorsky, orosz neve: Igor Ivanovics Szikorszkij; oroszul: Игорь Иванович Сикорский, Kijev, Orosz Birodalom, 1889. május 25.Easton, Connecticut, USA 1972. október 26.) orosz származású amerikai helikopter- és repülőgép-tervező. Ő tervezte és építette a világ első többmotoros repülőgépét, a Russzkij Vityaz bombázót 1913-ban, valamint az első többmotoros utasszállító repülőgépet, az Ilja Muromecet 1914-ben. Ezután emigrált az Egyesült Államokba, és 1923-ban megalapította a Sikorsky Aircraft Corporationt és megépítette az első hidroplánt a Pan American Airways-nek 1930-ban. 1939-ben építette meg a Vought-Sikorsky VS-300-ast, ami az első repülni képes helikopter volt és a működési elvét a mai napig is alkalmazzák a helikoptergyártásban. A Sikorsky R-4-es volt az első sorozatban gyártott helikopter 1942-ben.

Ifjúsága[szerkesztés]

Igor 1889-ben született, ő volt a legfiatalabb az öt gyermek közül. Apja, Ivan Alekszejevics Szikorszkij lengyel származású orosz pszichológus professzor, anyja, Marija Sztyepanovna Szikorszkaja (született Tyemrjuk-Cserkaszova) orvos volt. Igor magántanuló volt, anyja ismertette meg Leonardo da Vinci műveivel és Jules Verne regényeivel. 1900-ban elkísérte apját Németországba, ahol megismerkedett a természettudományokkal. Hazatérése után 12 évesen megépítette az első gumiszalag meghajtású helikoptermodelljét.

1903-ban 14 évesen felvételt nyert a szentpétervári haditengerészeti iskolába, de később rájött, hogy mérnök szeretne lenni, ezért otthagyta az iskolát és 1906-ban Párizsba ment tanulni. 1907-ben tért vissza Oroszországba és beiratkozott a Kijevi Műszaki Egyetemre. A tanév végén, 1908-ban ismét elkísérte apját Németországba, ahol tudomást szerzett a Wright fivérek repülőgépéről és gróf Zeppelin léghajójáról.

Repülőgép-tervezőként[szerkesztés]

Sikorsky 1914-ben

Húga pénzügyi támogatásával 1909-ben visszatért Párizsba, hogy tanulmányozza a repüléstechnikát az École des Techniques Aéronautiques et de Construction Automobile (ETACA) mérnöki iskolában. Abban az időben Párizs volt a légiközlekedési világ központja. Sikorsky itt találkozott a repülés úttörőivel és nagyon sokat tanult tőlük. 1909 májusában visszatért hazájába és júliusban megépítette első igazi helikopterét, de a szerkezet képtelen volt a repülésre, ezért októberben szétszerelte.

Megépítette az S-5-ös kétüléses repülőgépét, aminek a tervezéséhez nem vett más európai gépeket alapul. Megszerezte a pilótaengedélyt a Fédération Aéronautique Internationale (FAI)-nál, amit az Oroszországi Aero Club állított ki neki 1911-ben. Az S-5-ös bemutatóján kényszerleszállást hajtott végre, mert a motorja leállt. Kiderült, hogy egy szúnyog került a benzinbe, ami a karburátorban elzárta a benzin útját. A következő terveiben szerepelt egy olyan gép építése, ami hibás motorral is képes biztonságban leszállni. A következő gép az S-6 volt, amibe már három ember fért bele és ezt választották meg a moszkvai légi kiállítás győztesének.

Russzkij Vityaz

1912 elején Sikorsky – az éppen akkor megszervezett – repülési osztály szerkesztője lett az Orosz-balti Vagongyárnál (Russzko-Baltyijszkij Vagonnij Zavod vagy R-BVZ), Szentpétervárott. Itt építette meg az első négy hajtóműves repülőgépet, az S-21 Russzkij Vityazt és ő volt a tesztpilótája az első felszálláskor, 1913. május 13-án. Elismerésként megkapta a tiszteletbeli mérnöki diplomát a szentpétervári Műszaki Főiskolán. Ezt a gépet továbbfejlesztette és megszületett az S-22 Ilja Muromec, ami a világ első négyhajtóműves bombázója volt.

Az első világháború után Sikorsky látta, hogy kevés lehetősége van repülőgép-tervezőként a meggyengült Oroszországban, ezért 1919. március 30-án az Egyesült Államokba emigrált.

Élet Amerikában[szerkesztés]

Az Egyesült Államokban Sikorsky először tanárként és előadóként dolgozott, ugyanakkor kereste a lehetőségeket a légi közlekedési ágazatban is. 1932-ben csatlakozott a Rhode Island-i egyetemhez, ahol a Repülési Mérnöki programban dolgozott egészen 1948-ig. Emellett a Bridgeporti egyetemen is tartott előadásokat.

1923-ban megalapította a Sikorsky Manufacturing Companyt, aminek a székhelye New Yorkban volt. Sikorsky legfőbb támogatói között volt Sergey Rachmaninov zeneszerző, aki 5000 dollárral (2007-es árfolyamon 61 000 dollár) támogatta. Bár a prototípus megsérült az első próbarepülés során, sikerült meggyőznie újabb 2500 dollár befektetésére. Megépítette az S–29-est, ami az egyik első utasszállító repülőgép volt Amerikában: kapacitása 14 személy, végsebessége 115 km/h volt.

1928-ban Sikorsky megkapta az amerikai állampolgárságot, és cégét átköltöztette Stratfordba, Connecticut államba 1929-ben. Még ebben az évben a United Technologies Corporation részévé vált. A cég repülő hajókat (hidroplán) kezdett gyártani, mint például az S–42 "Clipper", amit a Pan American használt a transz-atlanti járatain.

Közben Sikorsky folytatta a függőleges repüléssel kapcsolatos tervezéseit is. 1929. február 14-én szabadalmi kérvényt nyújtott be, amelyben egy nagy rotor biztosította a lebegést, két kisebb pedig a tolóerőt. 1931. június 27-én újabb szabadalmat nyújtott be, amit 1935. március 19-én meg is kapott, és ez alapján építette meg a Vought–Sikorsky VS–300-as helikoptert, aminek az első felszállása 1939. szeptember 14-én történt meg. A VS-300-as alapjaiból építette meg az R–4-est, ami az első sorozatban gyártott helikopter volt. Bebizonyosodott, hogy ez a működési elv tökéletes, ezért a ma gyártott helikoptereknél is ezt alkalmazzák.

Házassága és gyermekei[szerkesztés]

Sikorsky kétszer házasodott, első felesége Olga Fjodorovna Szimkovna volt. Egy lányuk született, aki a szülei válása után anyjával maradt a Szovjetunióban, Igor pedig emigrált. 1923-ban Sikorsky testvérei is kivándoroltak Amerikába és magukkal vitték apjához a hatéves Tányát is. Második házasságát Elisabeth Semionnal kötötte, 1924-ben, New Yorkban, négy fiuk született: Sergei, Nikolai, Igor és George.

Tania (Tánya) Sikorsky (19182008) Sikorsky legidősebb gyermeke és egyetlen lánya. Tanulmányait az USA-ban végezte, a Yale Egyetemen doktorált. Ő volt a Bridgeporti Egyetem szociológus professzora 20 éven keresztül.

Sergei Sikorsky (1925–), a legidősebb fiú az Egyesült Államok parti őrségénél szolgált és diplomát szerzett a Firenzei Egyetemen. 1951-ben csatlakozott a United Technologies-hez, később ő lett a különleges projektek alelnöke a Sikorsky Aircraft-nál az 1992-es nyugdíjazásáig.

Halála és emlékezete[szerkesztés]

Igor Sikorsky 1972. október 26-án hunyt el eastoni otthonában, Connecticutban. A stratfordi Keresztelő Szent János görögkatolikus temetőben nyugszik. Hidat neveztek el róla a Merritt Parkwayen, New York államban. A Sikorsky Aircraft Corporation a mai napig az egyik vezető helikoptergyártó vállalat a világon és egy kis repülőtér, a Sikorsky Memorial Airport is az ő emlékét őrzi Bridgeportban.

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben az Igor Sikorsky című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]