Szikorszkij Ilja Muromec

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Szikorszkij Ilja Muromec
Egy Szikorszkij Ilja Muromec felszállás közben
Egy Szikorszkij Ilja Muromec felszállás közben

Funkció nehézbombázó
Gyártó Orosz-balti Vasúti Autó Művek
Tervező Igor Sikorsky
Gyártási darabszám Kb. 80 vagy több
Fő üzemeltetők Imperial Russian Aviation Roundel.svg Orosz Cári Légierő

Személyzet max. 12
Első felszállás 1913
Szolgálatba állítás 1913
Szolgálatból kivonva 1922
A Wikimédia Commons tartalmaz Szikorszkij Ilja Muromec témájú médiaállományokat.

A Szikorszkij Ilja Muromec (oroszul: Илья Муромец) a Russzkij Vityaz továbbfejlesztett változata, a világ első nagy, négymotoros szállító és nehézbombázó repülőgépe volt. Tervezője a később helikoptereivel híressé vált Igor Sikorsky volt.

Az Ilja Muromec története[szerkesztés]

Sikorsky már egész fiatalon a repülőtervezésnek adta a fejét, 1909-ben építette meg első repülőgépét. Bár ez a kétmotoros repülőgép nem váltotta be a hozzá fűzött reményeit, hamar tanult a kudarcból és elismert repülőgép-tervezővé lépett hamar elő. 1912-ben megépítette a világ első négymotoros repülőgépét, a 31,5 méteres fesztávú Russzkij Vityazt és 1913-ban maga végezte a tesztrepülést. Ezt továbbfejlesztve tervezte meg a Szikojszkij Ilja Muromecet, amit eredetileg utasszállító gépnek szánt. Az első felszállást már 1913-ban végrehajtották és a gép kiállta a próbát. Nemsokára már demonstrációs célokkal 16 utassal a fedélzetén szállt fel a gép, amelyben ülések és WC is volt.

Az első világháború kitörésével Szikorszkij úgy döntött, megváltoztatja egy kicsit a gép tulajdonságait és átalakíttatta a konstrukciót nehézbombázóvá. 800 kg-os bombaterhet tudott szállítani a gép, a védelmet pedig kilenc géppuska adta. A bombázót a hadsereg alkalmazásba vette és elkezdték szervezni az első bombázó századokat. 1914. decemberéig tíz bombázó század, 1916. nyarára már húsz század állt szolgálatban. A Muromecek közül nem sokat sikerült a németeknek a háború négy éve alatt megsemmisíteni a gép erős védelmi fegyverzetének köszönhetően. A háború során a gépen több fejlesztést is végeztek, folyamatosan gyártották és a gyártás leállításáig nagyjából nyolcvan vagy annál több gép került ki az üzemekből.

A háború lezárultáig a Szikojszkij Ilja Muromec bombázók összesen 600 bevetést teljesítettek és 65 tonna bombaterhet dobtak az ellenséges állásokra, objektumokra. A gépet 1922-ben vonták ki a szolgálatból.

Technikai adatok (S-23-as modell)[szerkesztés]

Egy Ilja Muromec a levegőben
 • Hosszúság: 17,5 m
 • Fesztáv: alul 21 m, felül 29,8 m
 • Magasság: 4 m
 • Szárnyfelület: 125 m²
 • Szerkezeti tömeg: 3150 kg
 • Megrakott gép tömege: 4600 kg
 • Hajtómű: 4 db Sunbeam Crusader V8-as motor
 • Maximális sebesség: 110 km/h
 • Fegyverzet:
  • fedélzeti fegyverek: A háború alatt több variáció volt a fedélzeti fegyverek tekintetében. Általában hét géppuska volt a gépeken, ezek lehettek többek között 12,7 mm-es, 15,3 mm-es, 25 mm-es, 37 mm-es és 7,62 mm-es géppuskák illetve gépágyúk, Maxim géppuskák, Colt gépfegyverek.
  • bombák: a bombázók fedélzetén lévő bombák típusa és mérete között is több variáns volt. A bombázó 800 kg bombaterhet tudott szállítani. Több gépen volt több 50 kg-os bomba, esetleg néhány 100 kg-os bomba. Volt olyan gép, amin 675 kg-os bomba is volt és amellett volt néhány darab kisebb bomba.
 • Személyzet: max. 12 fő

Használó nemzetek[szerkesztés]

Egy megmaradt példány a Muromec S-22-es modelljéből

 Orosz Birodalom[szerkesztés]

 • Imperial Russian Aviation Roundel.svg Orosz Cári Légierő

Az Orosz Cári Légierő volt a bombázó repülőgép első számú használója és az egyetlen gyártó állama. A gépeket a mai Lettország területén található Orosz-balti Vasúti Autó Művek (Русско-Балтийский вагонный завод, RBVZ) gyártották és a gyártás beszüntetéséig megközelítőleg 80 vagy annál is több bombázót szereltek össze.

Az Oroszországi polgárháború kitörésével sok gép került a szovjetek kezébe, akik a Vörös Légierő kötelékeibe osztották be őket.

A polgárháború végével a megmaradt, szovjet kézen levő gépeket a civil kereskedelmi légierő használta egészen a gépek onnan való leselejtezéséig.

Egyéb használó országok[szerkesztés]

Az Ilja Murovec bombázóból nem csak a szovjetek, hanem a környező nemzetek közül is zsákmányoltak néhányat. Ukrajnában a bolsevikok ellen harcoló kozák és ukrán alakulatok szereztek néhány példányt, a lengyelek pedig szintén zsákmányoltak egy-két darab Ilja Murovecet a akkor alakuló Lengyel Légierő számára.

Források[szerkesztés]