Ugrás a tartalomhoz

Az Egyesült Államok Parti Őrsége

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Amerikai Egyesült Államok Parti őrsége
A United States Coast Guard emblémája
A United States Coast Guard emblémája

MottóSemper Paratus (Mindig készenlétben)
Alapítva1790. augusztus 4.
Jogelőd
  • United States Life-Saving Service
  • United States Revenue Cutter Service
SzékhelyWashington
Nyelvekangol
ParancsnokLinda L. Fagan

Elhelyezkedése
Amerikai Egyesült Államok Parti őrsége (Egyesült Államok)
Amerikai Egyesült Államok Parti őrsége
Amerikai Egyesült Államok Parti őrsége
Pozíció az Egyesült Államok térképén
é. sz. 38° 51′ 23″, ny. h. 77° 00′ 39″Koordináták: é. sz. 38° 51′ 23″, ny. h. 77° 00′ 39″
Az Amerikai Egyesült Államok Parti őrsége weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Amerikai Egyesült Államok Parti őrsége témájú médiaállományokat.
HH-65 Dolphin
HC-130H felszállás közben a Mojave űrközpontról
HC-130H jéghegyellenőrzési járőrözés közben

A United States Coast Guard (USCG) az Egyesült Államok haderejének egyik haderőneme. A parti őrség a fegyveres erők hét haderőneme közül a legkisebb, feladata az állampolgárok és a környezet védelme, valamint az Egyesült Államok gazdasági és biztonságpolitikai érdekeinek megóvása bárhol, ahol azt veszélyek fenyegethetik, így többek között a nemzetközi vizeken, valamint Amerika partjai mentén, annak kikötőiben és az ország belső vizein.

Az USCG tizenegy feladata: illegális bevándorlók elfogása; honvédelmi készenlét; kábítószercsempészek elfogása; kikötői, vízi és partmenti felügyelet; egyéb rendészeti feladatok; kutatás és mentés; navigációs segítség; tengeri biztonság; tengeri élőlények védelme; tengeri környezetvédelem; valamint jéggel kapcsolatos műveletek.

Áttekintés[szerkesztés]

A parti őrség az amerikai belbiztonsági minisztérium alá tartozó tengerészeti, katonai, több feladatot ellátó szervezete. Az USCG egyenruhás tagjai háború során az amerikai védelmi minisztérium alá tartoznak.

A parti őrség széles körű és fontos belbiztonsági, rendészeti, kutatás-mentési és navigációs feladatokat át el. Az USCG az Egyesült Államok legrégebben üzemelő tengerjáró szolgálata. 2006 októberében a parti őrségnél 41 000 egyenruhás, 20.000 tartalékos, 7 000 polgári alkalmazott és 30 000 aktív szolgálatot teljesítő kisegítő személyzet dolgozott.[1]

A parti őrség jelmondata: Semper Paratus, azaz mindig készenlétben. A parti őrség a háborúkból is kivette a részét: a normandiai partraszállásnál és a csendes-óceáni hadszíntér megannyi szigetén segített a partraszállásoknál, a vietnámi háború alatt folyami őrjáratokban és parti ágyúzásban vett részt, és a jelenlegi iraki háborúban is partvédelemmel és egyéb rendészeti feladatok ellátásával járul hozzá a hadi cselekményekhez.

2003. február 25-én a Coast Guard az amerikai belbiztonsági minisztérium felügyelete alá került. A 2006-os Transportation Act szerint a kongresszus vagy az amerikai elnök által üzent háború esetén a parti őrség a hadügyminisztérium hatáskörébe, a Department of Navy alá kerül. Az amerikai fegyveres erők többi ágával szemben a parti őrség nem esik a Posse Comitatus Act törvény hatáskörébe, azaz békeidőben is elláthat rendészeti feladatokat a volt konföderációs államok területén. E törvényt az amerikai polgárháború után hozták azért, hogy így korlátozzák a szövetségi kormányt abban, hogy a katonasággal lásson el rendőrségi feladatokat.

A parti őrség egyenruhás tisztjei egyben vám és pénzügyőrnek is számítanak, és így hagyományos rendészeti feladatokat is elláthatnak: hordhatnak fegyvert, beidézhetnek és letartóztathatnak, valamint végrehajthatják a pénzügyminiszter által előírt egyéb rendészeti feladatokat. A Coast Guard egyenruhás tagjaira ugyanúgy vonatkoznak a katonai törvények, mint a fegyveres erők többi tagjára, és ugyanazt a fizetést kapják, mint a többi fegyvernem azonos rendfokozatú tagja.

A Parti Őrség légi ereje:

41 db HC-130

2 db E-2

59 db HH-65

Lásd még[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]