Tetracén

From the Hungarian Wikipedia
Jump to navigation Jump to search
Tetracén
Naftacene.svg
Tetracene-3D-balls.png
Tetracene crystals.jpg
Tetracén kristályok
IUPAC-név tetracén
Más nevek naftacén
benz[b]antracén
2,3-benzantracén
Kémiai azonosítók
CAS-szám 92-24-0
PubChem 7080
ChemSpider 6813
Kémiai és fizikai tulajdonságok
Kémiai képlet C18H12
Moláris tömeg 228,29 g/mol
Megjelenés sárgás-narancsos, szilárd
Olvadáspont 357 °C
Oldhatóság (vízben) oldhatatlan
Ha másként nem jelöljük, az adatok az anyag standardállapotára (100 kPa) és 25 °C-os hőmérsékletre vonatkoznak.

A tetracén, más néven naftacén egy policiklikus aromás szénhidrogén. Megjelenése halvány narancssárga színű por. A tetracén négy gyűrűs molekula, az acének közé tartozik.

A tetracén egy molekuláris szerves félvezető, a szerves térvezérlésű tranzisztorokban (OFET) és szerves fénykibocsátó diódákban (OLED) használják fel. 2007 májusában két japán egyetem – a Tohoku Egyetem és Osaka Egyetem – kutatói bejelentették, hogy létrehoztak egy egyetlen tetracén kristályból álló ambipolár fénykibocsátó tranzisztort.[1] Az ambipolár azt jelenti, hogy a pozitív töltésű lyukak és a negatív töltésű elektronok egyaránt szállítanak elektromos töltést. A tetracén felhasználható lézerek aktív közegeként, mint kemilumineszcencia szenzibilizáló.

Jan Hendrik Schön a Bell Laboratóriumnál töltött idő (1997–2002) alatt azt állította, hogy kifejlesztettek egy tetracénen alapuló, elektromosan pumpált lézert. Azonban az eredményei nem voltak megismételhetőek, és így ez tudományos csalásnak minősül.[2]

Fordítás[edit]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Tetracene című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Hivatkozások[edit]