Tennessee whisky

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jack Daniel's Old No. 7 Tennessee Whiskey

A Tennessee whisky[1][2][m 1] (az amerikai angolban többnyire Tennessee whiskey[1]) az amerikai Tennessee államban készült straight bourbon whisky.[3][4][5], habár a jelenlegi négy gyártó közül hárman elhatárolódnak a „bourbon” elnevezéstől.

A Tennessee whiskyk majdnem mindegyikét a „lincoln megyei eljárásnak” vetik alá, mely során a párlatot vastag juharfaszén rétegen szűrik át, mielőtt új, kiégetett tölgyfahordókban érlelnék. A faszén a párlat bizonyos összetevőit kisebb-nagyobb mértékben megköti, így a whisky íze szelektíven gyengül, az állaga pedig lágyabbá válik. Egyes szakértők szerint a módszer lényege, hogy lerövidíti a szükséges érlelési időt a markáns karakter rovására.[6] Az eljárás a Tennessee állambeli Lincoln megyéről kapta nevét, ahová a Jack Daniel’s whiskyt előállító üzem eredetileg tartozott, később azonban az újonnan létrehozott Moore megye részévé vált. Az egyetlen whisky, melyet a mai Lincoln megyében gyártanak a Benjamin Prichard's Tennessee Whiskey.

A gyártók egy része egy 1941-es rendeletre hivatkozva azt állítja, hogy a Tennessee whiskyt a juharfaszenes szűrés megkülönbözteti a bourbon whiskytől.[7] A jelenlegi négy Tennessee-márkából azonban csak a Jack Daniel's, a George Dickel, és a Collier and McKeel[8] használja ezt az eljárást, míg a Benjamin Prichard's nem.[9] A straight bourbon whiskyhez tilos ízesítő- vagy színezőanyagokat keverni, ezért elterjedt tévhit, hogy a juharfaszenes szűrés miatt a Tennessee nem lehet bourbon. Valójában a bourbon whiskynél sem ritka a faszenes szűrés, és a „bourbon” név mellőzése inkább marketingcélokat szolgál.[6][10][11]

2009-ben Tennessee közgyűlése módosította azt a sok éve érvényes rendeletet, mely a 95-ből csak három (Lincoln, Moore és Coffee) megyének engedélyezte a szeszes italok előállítását. A felülvizsgált törvény további 41 megyének adott engedélyt a szeszfőzésre. A változástól kisebb szeszfőzdék megjelenését várják, és ezáltal többféle Tennessee whisky megjelenését.[12]

2013 májusában Tennessee állam rendeletben szabályozta a Tennessee whisky név használatát, így Tennessee whisky néven csak olyan whisky palackozható, amely megfelel a bourbon whisky szabályainak, és érlelés előtt juharfaszénen szűrik. Kivételt tett azonban a Benjamin Prichard's Tennessee Whiskey esetén, mely így továbbra is viselheti a nevet szűrés nélkül.[1][13] A rendelet ugyan közvetlenül csak Tennessee államban hatályos, de a gyakorlatban egész Észak-Amerikára és az Európai Unióra is kiterjed, mert a szövetségi törvények és bizonyos eredetvédelmi megállapodások értelmében máshol készült italt nem lehet Tennessee whiskyként forgalmazni.

Mivel a Tennessee whisky címkézése még egy-egy márkán belül sem egységes, a 2013-as rendelet mind a négy akkor használt variációt rögzítette.[1]

  • Tennessee Whiskey (Jack Daniel's Gentleman Jack, Jack Daniel's Single Barrel, Benjamin Prichard's, Collier and McKeel)
  • Tennessee Whisky (George Dickel Barrel Select)
  • Tennessee Sour Mash Whiskey (Jack Daniel's Old No. 7)
  • Tennessee Sour Mash Whisky (George Dickel No. 8, George Dickel No. 12)

Mivel a sour mash, azaz savanyúcefrés eljárás szinte kizárólagosan elterjedt a hagyományos amerikai whiskyk gyártásakor, a négy elnevezés ugyanazt a whiskyfajtát takarja.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Tennessee whiskey című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Lincoln County Process című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Ebben a szócikkben a Gasztronómiai műhely irányelvei szerint – az ott részletezett okokból – a whisky egységes betűzését alkalmazzuk.

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]