Masztika

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A görög Chios Masticha Ouzo és Masticha Liqueur

A masztika (mastika, mastiha, masticha, vagy μαστίχα, mely görögül rágást vagy fogcsikorgatást jelent), eredetileg a híoszi pisztáciafa (Pistacia lentiscus) gyantájával ízesített szeszesital. Az apró, örökzöld fa mediterrán vidékeken őshonos, és Híosz szigetén termesztik. Csak az ott termő fák adnak gyantát, mikor megvágják őket. A gyanta íze elsőre sokszor kellemetlen, és enyhén füstös ízű.

Görögországban kétféle masztika létezik. Az egyik a híoszi masztika (Μαστίχα Χίου), egy borpárlat alapú, eredetvédett likőr,[1] mely Híosz szigetéről származik. Sokszor mandulás desszertek mellé fogyasztják, esküvői vacsorákon pedig digestifként. Édes illata és íze az édesgyökérre emlékeztet. A másik fajta az ouzóhoz és a tszikudiához (τσικουδιά) hasonló erős párlat. Hidegen, vagy szobahőmérsékleten jégkockával szolgálják fel. Különböző előételekkel (mezé) fogyasztják őket, pl. polip, saláta, szardínia, tintahal, sült cukkini és kagyló.

A masztika nevet a Balkán-félsziget déli részén több ország is használja az arrafelé elterjedt ánizsos szeszre, ami Macedónia és Bulgária nemzeti italának is számít. A bolgár törvények szerint literenként legalább 2,5 gramm természetes anetolt tartalmaz, ánizsízű, és legalább 47% az alkoholtartalma.[2] Az alkoholt sokszor szőlőből, mazsolából, szilvából vagy fügéből párolják. Általában jégre töltik és mezé-vel fogyasztják. Bulgáriában sokszor a kedvelt nyári frissítőként ismert, Menta-nak nevezett fodormenta-likőrrel keverik, s az így kapott koktélt „felhőnek” nevezik. Romániában esküvői köszöntőkkor isszák, és jó kísérőnek tartják a hagyományos csirkeételekhez. Ízében hasonlít görög ouzóra és a török rakıra is.

Gyártása[szerkesztés]

Az (eredeti, híoszi) masztika készítéséhez valamilyen gyümölcs (általában szőlő) erjesztett cefréjét kétszer lepárolják, majd átszűrik híoszi pisztáciafa gyökerein. Ez utóbbi helyett (vagy mellett) a szeszbe a fa gyantájából is keverhetnek, majd a keveréket újra lepárolják. Palackozás előtt tiszta vizet, cukrot, esetenként tiszta alkoholt is kevernek hozzá.

Források[szerkesztés]

The Magic Tree - Marvelous Masticha, Epikouria Magazine, Fall/Winter 2005

Skinos Mastiha Spirit- Production

  1. Az Európai Parlament és a Tanács 110/2008/EK rendelete (2008. január 15.) a szeszes italok meghatározásáról, megnevezéséről, kiszereléséről, címkézéséről és földrajzi árujelzőinek oltalmáról ld. Μαστίχα Χίου/Masticha, Chios
  2. Наредба за определенията на видовете спиртни напитки, видовете суровини и технологични операции, правилата за производство на спиртните напитки, разрешените добавки и условията за използването им, ДВ бр. 68 от 2006 г.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Mastika című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Мастика című bolgár Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.