Raki

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Raki

Típuségetett szesz
Származási helyTörökország
Főbb összetevők
  • ánizs,
  • törkölyből vagy gyümölcsből készített alkoholpárlat
Alkoholtartalom40–50% V/V ± 0,3% V/V%
A Wikimédia Commons tartalmaz Raki témájú médiaállományokat.

A raki (török rakı) Törökország nem hivatalos nemzeti itala, 40-50% alkoholtartalmú, ánizsmaggal ízesített törköly- vagy gyümölcspárlat. A legenda szerint Evlija Cselebi utazó „fedezte fel”,[1] aki az araka vagy araki nevű arab ital készítését jegyezte le utazásai során. Feljegyzései szerint az 1600-as években Konstantinápolyban már több száz meyhane-ban, azaz kocsmában mérték a rakıt.[2] A törökök hívják még aslan sütü-nek is, melynek jelentése „oroszlántej”, mivel az ital víz hozzáadásakor tejfehér lesz.

Az ital ránézésre hasonlít a görög ouzóhoz és a francia pastishoz.

Előállítása[szerkesztés]

Először a borkészítéskor maradt törkölyből készítették, később mazsola sőt füge és más gyümölcsök felhasználásával is készült rakı,[2] ma már azonban csak friss szőlőből készülhet. Hagyományos, rézből készült úgynevezett alembik[3] desztilláló üstben készítik, ánizs hozzáadásával.

A török törvények értelmében a felhasznált alkoholnak legalább 65%-ban sumának, azaz szőlőpárlatnak kell lennie, a fennmaradó rész pedig finomszesszel is helyettesíthető, mely általában melaszból készül. A második lepárláskor annyi ánizstermést kell hozzáadni, hogy a párlatnak legalább 800 mg/l anetoltartalma legyen, de a minőségi márkákat 1,298–1,570 mg/l, vagyis az abszintokéhoz hasonló[4] mennyiség jellemzi.[5][6]

Fogyasztása[szerkesztés]

Fogyasztható magában, egy kísérő pohár vízzel, vagy vízzel hígítva, jeges pohárban. Hígításkor a louche-hatás miatt fehér színű lesz. Törökországban úgynevezett meze, azaz előételek kíséretében szolgálják fel, ami lehet sajt, dinnye vagy hal, de népszerű a különféle kebabok kísérőjeként is. A legkedveltebb márkák a Yeni Rakı, az Efe Rakı, Kulüp Rakısı és az Altınbaş.

Források[szerkesztés]

  1. Raki (magyar nyelven). gourmandnet.hu. [2008. április 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. augusztus 13.)
  2. a b Traditional Turkish drinks Raki (angol nyelven). allaboutturkey.com. (Hozzáférés: 2011. augusztus 13.)
  3. Szathmáry László: RÉGI MAGYAR SZESZES ITALOK ÉS SZESZIPARI MŰSZAVAK (magyar nyelven). Magyar Elektromos Könyvtár. (Hozzáférés: 2011. augusztus 13.)
  4. Thujone testing and analysis. Thujone.info. [2010. július 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. július 9.)
  5. Turgut Cabaroglu; Murat Yilmaztekin: Methanol and Major Volatile Compounds of Turkish Raki and Effect of Distillate Source. Journal of the Institute of Brewing, 2011 [2011. augusztus 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. május 23.)
  6. Distile Alkollü İçkiler Tebliği. Istanbul Saglik Mudurlugu. [2012. május 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. május 23.)

További információk[szerkesztés]