Jack Daniel’s

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Jack Daniel’s whiskey sajátos formájú üvege
Whiskeys hordók a lynchburgi Jack Daniel’s lepárlóüzemben, Tennessee-ben

A Jack Daniel’s egy szögletes üvegéről és Tennessee whiskyjéről[m 1] ismert amerikai márka. A Tennessee államban lévő lynchburgi központú céget 1875-ben alapították, 1956 óta a Brown-Forman cégcsoport tulajdonában van. Skót-ír származású alapítója, Jasper Newton „Jack” Daniel.

Habár a Jack Daniel’s whiskyk megfelelnek a straight bourbon whisky követelményeinek, a gyártó mellőzi ezt a megnevezést, és Tennessee straight bourbon whiskey helyett Tennessee sour mash whiskey és Tennessee whiskey megnevezésekkel hozza őket forgalomba. A Jack Daniel’s gyártásakor (a Tennessee whiskyk többségéhez hasonlóan) érlelés előtt juharfaszénen szűrik a párlatot, amitől a gyártó szerint a bourbon whiskytől eltérő termék készül, azonban ezek a whiskyk ezzel együtt is megfelelnek a bourbon szabályozásának.[1][2]

Mivel Jack Daniel sohasem házasodott meg és gyermekei sem születtek, kedvenc unokaöccsét, Lem Motlow-ot vette szárnyai alá. Lemnek jó érzéke volt a számokhoz és hamarosan ő vezette a lepárlóüzem teljes könyvelését. 1907-ben, hanyatló egészsége miatt Jack Daniel átadta a céget unokaöccsének. 1911-ben halt meg vérmérgezésben.

Változatok[forrásszöveg szerkesztése]

A főzde szerint a különböző változatok ugyanabból a párlatból készülnek, de eltérő szűréssel vagy érleléssel.

  • Jack Daniel’s Old No.7 Black Label (40%) – az eredeti változat. A szesztartalma 1987-ig 45% volt,[3] majd 2004-ig 43%, azóta pedig 40%, ami az amerikai whiskynél megengedett minimum. A szesztartalom csökkentését a gyártó a vásárlói igényekkel indokolta, a lépést azonban sokan a 138 éves Jack Daniel’s-hagyomány semmibe vételének tekintették, és sikertelen petíció indult a régi változatért.[4]
  • Jack Daniel’s Old No. 7 Green Label (40%) – a zöld címkés változat könnyebb ízű, mert jellemzően a raktár alsóbb szintjein tartott hordókból palackozzák.
  • Gentleman Jack (40%) – a juharfaszenes szűrést megismétlik érlelés után is.
  • Jack Daniel’s Single Barrel (45%) – egyetlen hordóból származó whisky, melyet a raktár legfelső emeletén tárolnak, így a nagyobb hőmérséklet-ingadozás miatt érlelése intenzívebb.

A különleges kiadások között magasabb szesztartalmú változatok is megjelentek. Korábban az a 48%-os Jack Daniel's volt a legerősebb kiadás, melyet a Tennessee whisky 200 éves évfordulójára, díszüvegben adtak ki 1996-ban. Jelenleg a 2011 Holiday Select a legerősebb változat, mely 50% szesztartalmú.

Megjegyzések[forrásszöveg szerkesztése]

  1. Ebben a szócikkben a Gasztronómiai műhely irányelvei szerint – az ott részletezett okokból – a whisky egységes betűzését alkalmazzuk.

Hivatkozások[forrásszöveg szerkesztése]

  1. Charles K. Cowdery, Favorite whiskey myths debunked, The Chuck Cowdery Blog, December 16, 2009. (Accessed January 2011.)
  2. Charles K. Cowdery, Tennessee Whiskey Versus Bourbon Whiskey, The Chuck Cowdery Blog, February 21, 2009. (Accessed January 2011.)
  3. Drinkers object to Jack Daniel's watering whiskey down”, USA Today, 2004. szeptember 29. (Hozzáférés ideje: 2012. március 9.) 
  4. "A Legacy Betrayed" Modern Drunkard Magazine

Fordítás[forrásszöveg szerkesztése]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Jack Daniel's című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Külső hivatkozások[forrásszöveg szerkesztése]