Medronho

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az aguardente de medronho (gyakran egyszerűen medronho vagy medronheira) egy erős portugál gyümölcspárlat, melyet a nyugati szamócafa erjesztett gyümölcseiből készítenek. A nyugati szamócafák vadon nőnek Portugália vidéki régióiban, mint például Alentejo és Algarve vidékein.

Házi készítésű Aguardente de Medronhos

Ültetvényes termesztése nem is létezik Portugáliában a nyugati szamócafáknak, ezért inkább csak helyi mezőgazdasági dolgozók gyűjtik és egyénileg készítik el. Ebből kifolyólag nem is igazán lehet a nagyobb áruházláncok polcain találkozni az aguardente de medronhos-szal, ezért elsősorban közvetlenül az ezzel foglalkozó gazdáktól lehet beszerezni. Csak nagyon kevés gazdának van szeszfőzési joga, ugyanakkor a hatóságok tiszteletben tartják a Medronho készítőit, mivel életben tartanak egy régi portugál hagyományos alkoholkészítési módszert.[1]

Az ital kereskedelmi forgalomban kapható változatait elsősorban az algarvei és a buçacói medronheira képviselik (Medronheira do Algarve és Medronheira do Buçaco), melyek európai uniós eredetvédelem alatt állnak.[2] Medronheirából készül a Brandymel márkanéven forgalmazott likőr is, melynek készítésekor a párlatot gyógynövényekkel és mézzel ízesítik, majd 27% alkoholtartalommal palackozzák.[3]

Az aguardente de medronhos igen közkedvelt a hétköznapi emberek körében, mint amilyenek a halászok, vagy a gazdálkodók és gyakran fogyasztják reggeli mellé, hogy beindítsa az emésztést.

A külföldiek számára Firewater azaz tüzesvíz néven is ismert az Aguardente de Medronhos, mivel torokba való leérkezése közben és utána forró érzetet kelt a torokban.

Alkoholtartalma változó, bár számos Medronho palackján 48%-os alkoholfok van feltüntetve.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Medronho című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  1. homedistillers.org. [2014. december 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. december 13.)
  2. Az Európai Parlament és a Tanács 110/2008/EK rendelete (2008. január 15.) a szeszes italok meghatározásáról, megnevezéséről, kiszereléséről, címkézéséről és földrajzi árujelzőinek oltalmáról
  3. Brandymel. Garrafeira Naciona. [2014. december 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. december 13.)