Finomszesz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lengyel gyártmányú finomszesz.

A finomszesz, mezőgazdasági eredetű etil-alkohol vagy rektifikált szesz olyan tömény égetett szesz, amit többszörös lepárlással tisztítottak meg úgy, hogy legfeljebb az alapanyagának íze érződik, alkoholtartalma pedig legalább 96 térfogatszázalék.[1] A finomszesz alkoholtartalmának 97,2 térfogatszázalék (95,6 tömegszázalék) a felső határa, ugyanis az alkohol és a víz ilyen arányban azeotrópos elegyet képez, így lepárlással nem válaszhatók el többé.[2] A nem emberi fogyasztásra szánt finomszeszt általában denaturálják, mert így jövedékiadó-mentessé válik.

A finomszesz gyakori alapanyagai a répa- és nádcukor gyártásakor fennmaradó melasz,[3][4] illetve a gabona, törköly vagy burgonya.

A finomszeszt kevert italokban, likőrök vagy párlatok készítésekor, gyógyászati segédanyagként vagy oldószerként használják.

  • A vodka a (legtöbbször gabonából főzött) finomszesz továbbtisztításával készül.[1]
  • Az amerikai blended whisky finomszeszt is tartalmazhat, ekkor azonban az Európai Unióban nem forgalmazható whiskyként.[1][5] Az európai blended whiskykben használt gabonawhisky a finomszeszhez hasonló módszerrel készül, de nem finomítható 94,8%-nál erősebbre és legalább 3 évig fahordóban kell érlelni.
  • Egyes párlatok készítésekor a finomszeszt különböző hozzávalókkal együtt újra lepárolják. Így készül például az ouzo, a geist, a gin és az anis,[1] illetve az abszint is, mely utóbbinak azonban más alkohol, például borpárlat is lehet az alapanyaga.[6] Ezen italok egy része azonban hideg úton, azaz finomszesz és előregyártott kivonatok elegyítésével is készülhet.[1]
  • A csehországi slivovice lehet tiszta szilvapárlat, azonban utolsó lepárlása előtt finomszesz is adható hozzá.[1]
  • Az úgynevezett kommersz szeszes italok – melyek különböző párlatok utánzatai – hígított finomszesz és aromák, színezékek összekeverésével készülnek.[4]

Források[szerkesztés]

  • dr. Vásony Lajos: Szeszgyártás. ChemoNet. (Hozzáférés: 2000. február 19.)

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]