Gabonawhisky

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wild Turkey és Early Times straight Bourbon whiskeyk

A gabonawhisky (grain whisky) olyan whiskyfajták gyűjtőneve, melyeknek a cefréje maláta mellett (esetleg helyett) egy- vagy többféle malátázatlan gabonát is tartalmazott. A skót és ír whiskygyártásban a gabonawhiskyt finomítóoszlopon erősen rektifikálják, így – az érlelés alatt szerzett ízeket leszámítva – közel semleges ízű. A skót és ír gabonawhiskyt ritkán palackozzák tisztán, ehelyett a forgalmuk legnagyobb részét kitevő kevert whiskyk alapjául használják.

A kisüsti árpawhiskyt az írek pot still whiskynek nevezik, és nem sorolják a gabonawhiskyk közé, mások azonban időnként igen[1]

Az amerikai whiskyk többsége gabonawhisky, de kevésbé erős finomítása miatt önmagában is gabonaízű.[2] A kanadai whiskygyártásban az amerikai és a skót jellegű gabonawhisky egyaránt elterjedt, és a legtöbbször a kettő keverékéből álló kevert whiskyket palackoznak.[3]

Készítése[szerkesztés]

Cefrézés[szerkesztés]

A megőrölt gabonaszemeket nyomás alatt főzik, hogy keményítőtartalma puhuljon és vízben oldhatóvá váljon. Ehhez adnak valamennyi malátát hogy a benne levő enzim, a diasztáz az egész keverékben elősegítse a keményítő erjeszthető cukrokká való alakítását.

Erjesztés[szerkesztés]

Az előkészített pépet élesztő hozzáadásával erjesztik.

Lepárlás[szerkesztés]

A gabonawhiskyt általában folyamatos lepárlást biztsító lepárló oszlopban párolják le egyszer, ami tisztább, ugyanakkor aromamentesebb whiskyt biztosít. Az aromákat az érlelés és keverés útján pótolják később.

Érlelés és keverés[szerkesztés]

Európában használt tölgyfahordóban érlelik a whiskyt, ez a hordó előéletétől – hogy mit tároltak korábban benne (ld. malátawhisky) – függően finomítja a whisky aromáját. Európában főleg kevert whisky alapanyagaként használják a gabonawhiskyket, amelynél a fő ízeket a bekevert malátawhiskyk szabják meg. Európában legalább 3 évig kell érlelni a whiskyt.

Amerikában legtöbbször új, belülről kiégetett (karamellizált) tölgyfahordóban érlelik a whyskit, ami ott zömében gabonawhiskyt, azon belül is többségében kukoricán alapuló whiskyt jelent. Az új, égetett hordó a whisky ízét jellegzetesebben alakítja, malátawhiskyt sokkal kisebb mértékben használnak, mint Európában.

Típusai[szerkesztés]

Skóciában[szerkesztés]

  • Single Grain Scotch Whisky azaz házasítatlan gabonawhisky: egy lepárlóüzemben gyártott gabonawhisky
  • Blended Grain Scotch Whisky azaz kevert vagy házasított gabonawhisky: több lepárlóüzemben gyártott gabonawhisky keveréke

Írországban[szerkesztés]

Írországban egyetlen lepárló gyárt palackozásra single grain Irish whiskeyt

Amerikában[szerkesztés]

Amerikában a legtöbb whisky gabonawhisky, és ezen belül a jogi előírások kategóriákat különböztetnek meg a gabonakeverék összetétele valamint a készítés helye és módszere szerint:

A jogi előírás szerint a kukoricawhiskey kivételével az összes többit tölgyfahordóban kell érlelni, és 2 év után megkaphatják a straight előtagot is.

Fajtái[szerkesztés]

Skócia[szerkesztés]

A piacon még fellelhetők a bezárt lepárlók single grain whiskyjei is független palackozóktól.

Írország[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. Oliver Klimek: Why Is There No Pot Still Scotch Grain Whisky?. Dramming.com. (Hozzáférés: 2014. március 17.)
  2. How Column Distillation Works: Bourbon Edition. alcademics.com
  3. The Essence of Canadian Rye. (Hozzáférés: 2014. március 15.)