Jim Beam

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Egy üveg Jim Beam Black Kentucky Straight Bourbon Whiskey

A Jim Beam amerikai whiskymárka,[m 1] mely a világ egyik legnagyobb mennyiségben eladott bourbon whiskyjét gyártja a Kentucky állambeli Clermontban.[1] 1795 óta a Beam család hét generációjának volt valamilyen köze a gyártó céghez, a „Jim Beam” márkanevet azonban csak 1933-ban kapta James B. Beam tiszteletére, aki a szesztilalom után újjáépítette az üzletet. A Jim Beam tulajdonosa és gyártója ma a Suntory Beam Inc., ami az oszakai székhelyű Suntory leányvállalata. A Beam székhelye Chicago külvárosában található.[2] Az üzletet alapító Beam/Noe család jelenleg is részese az üzletnek. A cég különböző whiskyket, illetve whiskyt tartalmazó élelmiszereket is előállít.

Szeszfőzői[szerkesztés]

A mára Jim Beamként ismert márka lepárlómestereként a Beam (és Noe) család hét generációja követte egymást. Jerry Dalton (1998–2007) volt az első családon kívüli lepárlómester, utódja pedig ismét a család tagja.

Termékei[szerkesztés]

A legismertebb, fehér címkés Jim Beam Kentucky Straight Bourbon Whiskey

A Jim Beam márkanévvel több különböző whiskyt és egyéb italt hoznak forgalomba.[3] A whiskyk többsége Magyarországon is forgalomban van.

Straight bourbon whisky

A straight bourbon whisky gabonái között legalább 51% kukorica található, és legalább 2 évig kell új, kiégetett tölgyfahordókban érlelni.

 • Jim Beam „Original” (fehér címke) – 4 éves, 40%
 • Jim Beam Choice (zöld címke) – 5 éves, 40%, faszénen szűrve
 • Jim Beam Seven Year (fehér címke, piros kupak) – 7 éves, 40%
 • Jim Beam Black (fekete címke) – 8 éves, 43%
 • Jim Beam Devil's Cut – 45%. A használt hordók falából kinyert whiskyt használják hozzá, melyet hatéves Jim Beam-mel kevernek. A módszer jól utánozza az idősebb bourbon whiskyk jellegét.[4]
 • Jim Beam Distillers Series – 45%, 7 éves, különleges kiadás.
Straight rye whisky

A straight rye whisky (rozswhisky) gabonái közt legalább 51% rozs található, és legalább 2 évig kell új, kiégetett tölgyfahordókban érlelni.

 • Jim Beam Rye (sárga címke) – 4 éves, 40%
Red Stag by Jim Beam

A Red Stag-ek bourbon whiskyből és hozzáadott ízesítőkből állnak. Az Egyesült Államokban ízesített bourbon whisky, Az Európai Unióban szeszes ital néven kerülnek forgalomba.

 • Black Cherry (fehér címke): kései meggy ízesítéssel
 • Honey Tea (sárga címke): mézes tea ízesítéssel
 • Spiced (vörös címke): fahéjas ízesítéssel
 • Hardcore Cider (zöld címke): almaboros ízesítéssel
Blended whisky

Az amerikai blended whiskynek 20% straight whiskyt kell tartalmaznia, az alkohol többi része egyéb whisky és finomszesz is lehet.

 • Beam's Eight Star (arany címke) – 25%-nyi whiskyvel

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Ebben a szócikkben a Gasztronómiai műhely irányelvei szerint – az ott részletezett okokból – a whisky egységes betűzését alkalmazzuk.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Jim Beam című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]

 1. Beveragenet Reference URL last accessed April 11, 2008.[halott link]
 2. Beam Inc. Official website. BeamGlobal.com. (Hozzáférés: 2011. október 24.)
 3. Kentucky Straight Bourbon Whiskey Liquor Drinks| Jim Beam Bourbon Whiskey. Jimbeam.com. (Hozzáférés: 2011. október 24.)
 4. Chuck Cowdery: Beam Puts Dregs To Good Use With New Devil's Cut. The Chuck Cowdery Blog. (Hozzáférés: 2013. június 1.)