Suntory

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Suntory Holdings Limited
SUNTORY logo.svg
Típus Kabusiki gaisa
Alapítva 1899.
Székhely  Japán, Oszaka
Vezetők Szadzsi Nobutada
Alapító Sindzsiro Torii
Iparág Élelmiszeripar
Forma kabusiki gaisa
Leányvállalatai Beam Inc.

A Suntory Holdings Limited weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Suntory Holdings Limited témájú médiaállományokat.

A Suntory Holdings Limited (サントリーホールディングス株式会社; Hepburn: Santorī Hōrudingusu Kabushiki-Gaisha?) japán szeszipari vállalatcsoport. Az 1899-ben alapított cég az egyik legrégebbi alkoholosital-forgalmazó, illetve japán whiskygyártó Japánban. A Suntory üzleti tevékenysége egyéb területekre is kiterjedt, így a cég üdítőitalokat is gyárt, illetve szendvicsáruházláncot is működtet. A vállalat a Beam, Inc. 2014-es felvásárlásával a világ egyik legnagyobb égetettszesz-gyártója lett. A Suntory székhelye az oszakai Kita-kuban van.

A cég története[szerkesztés]

A Suntory oszakai székhelye

A Suntory elődjét Sindzsiró Torii alapította, aki 1899. február 1-jén nyitotta meg első üzletét, a Torii Shotent Oszakában, ahol importált borokat árult. 1907-ben felvették az üzlet termékkínálatába az Akadama portói édes vörösbort. Az üzlet 1921-ben Kotobukiya néven cégként is be lett jegyezve, hogy tovább bővítsék annak üzleti tevékenységét, 1923-ban Sindzsiró Torii megépíttette Japán első maláta whiskyfőzdéjét, a Yamazaki Distilleryt. A gyártás 1924 decemberében indult meg és öt évvel később került a piacra Japán első maláta whiskyje, a Suntory Whisky sirofuda (fehér címkés).

A Kotobukiya a második világháború alatti hiányok miatt az új termékek kifejlesztésének szüneteltetésére kényszerült, azonban 1946-ban újra elindította a Torys Whisky márkát, ami igen népszerűnek bizonyult a háború utáni Japánban. 1961-ben a Kotobukiya elindította az „Igyon Toryst, hogy Hawaiira utazhasson” reklámkampányt. Akkoriban egy külföldi nyaralás egyszer az életbeni lehetőség volt. 1963-ban a cég nevét Suntoryra váltották, a whiskymárkájuk nevére utalva. Ugyanebben az évben a Muszasino Sörgyár elkezdte gyártani a Suntory Beer sört. 1997-ben a vállalat a Pepsi termékek kizárólagos palackozója, forgalmazója és engedélyese lett Japánban.

2009. április 1-jén a Suntory Suntory Holdings Limited (サントリーホールディングス株式会社?) néven készletező vállalat lett, illetve megalapították a Suntory Beverage and Food Limited (サントリー食品株式会社?), a Suntory Products Limited (サントリープロダクツ株式会社?), a Suntory Wellness Limited (サントリーウェルネス株式会社?), a Suntory Liquors Limited (サントリー酒類株式会社?), a Suntory Beer & Spirits Limited (サントリービア&スピリッツ株式会社?), a Suntory Wine International Limited (サントリーワインインターナショナル株式会社?) és a Suntory Business Expert Limited (サントリービジネスエキスパート株式会社?) cégeket.[1]

2009. július 14-én a Kirin bejelentette, hogy tárgyal a Suntoryval a lehetséges egyesülésről.[2] 2010. február 8-án bejelentették, hogy a két cég közötti tárgyalásokat berekesztették.[3]

2009-ben felvásárolták az Orangina üdítőitalmárkát 300 milliárd jenért, illetve a Frucor energiaitalokat 600 millió euróért.[4] A vállalat 2013. július 2-án felkerült a tokiói tőzsdére, amivel közel 4 milliárd amerikai dollárt hoztak össze.[5]

A Suntory 2014 januárjában bejelentette, hogy megegyeztek az Egyesült Államok legnagyobb bourbongyártója, a Beam Inc. 16 milliárd amerikai dolláros felvásárlásáról.[6] A tranzakciónak köszönhetően a Suntory a világ harmadik legnagyobb párlatkészítője lett.[7] A felvásárlás 2014. április 30-ra fejeződött be, amikor is bejelentették, hogy a Beamet át fogják nevezni Beam Suntoryra.[8][9]

A Suntory 2014 januárjában a brit GlaxoSmithKline italrészlegét is felvásárolta, melynek keretében megszerezték a Lucozade és a Ribena márkaneveket, azonban a Horlicksra nem terjedt ki a megállapodás.[10]

Holding cégeik[szerkesztés]

Suntory Malt’s sör

Közös vállalatok[szerkesztés]

Egy Suntory „Kaku-bin” whisky egy Yamaya szeszesital-boltban Iizakában

Az 1990-es évek elejétől a Suntory nagymértékben együttműködött a melbourne-i székhelyű Florigene biotechnológiai céggel, hogy géntechnológiailag megalkossák a világ első igazi kék rózsáját, amit gyakran a lehetetlennel vagy elérhetetlennel kötöttek össze. 1991-ben a csapat az intenzív globális versenyt megnyerve elsőként tudta izolálni a kékszínű virágokért felelős géneket, azóta számos a kék színspektrumba tartozó genetikailag módosított virágot fejlesztettek ki, valamint a számos egyéb áttörést is elértek a vágott virágok vázaélettartamának meghosszabbításában.

2003-ban a Suntory 98,5%-os tulajdonosi részesedést szerzett a Florigene-ben. Ezt megelőzően, 1999-től a Florigene a Nufarm Limited nemzetközi agrokémiai óriás leányvállalata volt. 2004 júliusában a Suntory és a Florigene tudósai bejelentették az első kék színpigmenteket tartalmazó rózsák kifejlesztését, ami egy fontos előrelépés volt a valódi kék rózsák megalkotásában.

2011 júliusában a Suntory Beverage and Food Limited és a PT GarudaFood, az indonéz MNC Group leányvállalata bejelentette, hogy megegyeztek egy alkoholmentes italokat gyártó cég alapításáról 51, illetve 49 százalékos részvényekkel. A közös cég gyártja a Suntory Ooolong Teat, illetve a Boss és Orangina termékeket.[12]

Média és reklámkampányok[szerkesztés]

Az Akadama portói bor reklámplakátja, az első meztelen reklámplakát Japánban. A reklám 1922-ben jelent meg Kataoka Tosiró rendezésében, Macusima Emiko főszereplésével
 • A Suntory és annak különböző termékei szerepelnek a Yakuza videójáték-sorozatban.
 • A Suntory volt az egyik első ázsiai cég, mely kifejezetten amerikai hírességekkel népszerűsítette termékeit.[forrás?] Az egyik legjelentősebb ilyen Sammy Davis Jr. volt, aki az 1970-es évek elején számos Suntory-reklámban feltűnt. Az 1970-es évek végén Kuroszava Akira egy amerikai hírességeket szerepeltető reklámsorozatot rendezett a cégnek a Kagemusa című filmje díszleteiben. Az egyik ilyenben Francis Ford Coppola, a film egyik executive producere is feltűnik, mely később lányát, Sofia Coppolát inspirálta az Elveszett jelentés című filmje megírásában. A film középpontjában egy amerikai színész áll, akivel egy Suntory-reklámot forgatnak Tokióban.
 • Aizava Tosijuki Reutersben megjelent fényképén a Suntory „TV-sisak” marketingstratégiája látható. Ebben a hirdető cég alkalmazottai narancssárga kezeslábasba öltöztek, sisakjukra egy televíziót erősítettek, mely a sörfőző vállat reklámjait sugározta.
 • A Suntory számos kulturális és szociális program mellett két múzeumot is működtet Suntory Museum of Art (Tokióban) és Suntory Museum Tempozan (Oszakában) néven.
 • A Suntory számos italt készített „Final Fantasy Potion” név alatt, melyet a Final Fantasy videójáték-sorozat leggyengébb és leggyakoribb gyógyitaláról kapta nevét. Ezek mindegyike csak rövid ideig volt elérhető Japánban, hogy népszerűsítsék a Square Enix Final Fantasy XII szerepjátékát, a Final Fantasy VII tizedik évfordulóját, illetve a Dissidia Final Fantasy megjelenését. Az italok a hasonló nevük ellenére nem egyeznek meg. A Final Fantasy XIII promóciójához megjelent italt Elixir néven forgalmazták, ami egy olyan tárgy a sorozatban, ami teljesen felgyógyít egy személyt és annak varázspontjait is visszatölti.
 • A Suntory tulajdonában áll a japán Suntory Sungoliath rögbicsapat.
 • Az 1970-es években a Suntory felbérelte a Carpenters amerikai popegyüttest az egyik újonnan indított üdítőital-vonaluk népszerűsítésére.
 • Suntory volt a London közelében, a Wentworth Clubban évenként megrendezett profi golfverseny egyik korábbi szponzora.
 • A Suntory „Kaku-bin” whisky feltűnik a Bartender című 2006-os animesorozat egyik epizódjában.
 • A vállalat a 2000-es években a Premium Malt’s sörük reklámkampánya részeként egy televíziós reklámsorozatot indítottak, melyben Jazava Eikicsi és több másik híresség előadja a Shall We Dance? című dalt.

Termékeik[szerkesztés]

Malt’s sör a Suntory kiotói sörfőzdéjében felszolgálva

Alkoholos italok[szerkesztés]

Üdítőitalok[szerkesztés]

Élelmiszer speciális egészségügyi célokra[szerkesztés]

A vállalat következő italai teljesítik a japán kormány „élelmiszer speciális egészségügyi célokra” (FOSHU) szabott követelményeit.[13][14][15]

Források[szerkesztés]

 1. Suntory News Release on January 19, 2009 (Global website), (Japan website) Archiválva 2009. március 24-i dátummal a Wayback Machine-ben - Suntory Limited
 2. キリン:サントリーと経営統合へ交渉 - 毎日jp(毎日新聞) Archiválva 2012. július 10-i dátummal az Archive.is-en Mainichi Shimbun (Hozzáférés ideje: July 13, 2009)
 3. Termination of Merger Negotiation with Kirin Archiválva 2010. március 1-i dátummal a Wayback Machine-ben Suntory News Release (Hozzáférés ideje: February 8, 2010)
 4. Suntory buys Frucor from Groupe Danone October 2008. Danone, 2008. október 23. (Hozzáférés: 2009. január 16.)[halott link]
 5. Suntory IPO
 6. Suntory News Release on January 13th, 2014 (Global website)
 7. MARTINNE GELLER AND OLIVIA ORAN. „Japan's Suntory to buy U.S. spirits maker Beam for $13.6 billion cash”, Reuters, 2014. január 14. 
 8. Beam Suntory, Suntory press release, April 30, 2014.
 9. Suntory Still has M&A Thirst, The Wall Street Journal, May 15, 2014.
 10. Angela Monaghan "Ribena and Lucozade sold to Japanese drinks giant", The Guardian, 9 September 2013
 11. Japan's Suntory snaps up Orangina”, BBC News, BBC, 2009. november 13. (Hozzáférés ideje: 2009. november 15.) 
 12. GarudaFood, Suntory form joint venture. The Jakarta Post, 2011. július 16. (Hozzáférés: 2012. október 14.)
 13. "Food for Specified Health Uses (FOSHU)", Ministry of Health, Labour and Welfare (Hozzáférés ideje: May 1, 2010)
 14. "Beverages, Health Beverages" Archiválva 2011. június 11-i dátummal a Wayback Machine-ben, Suntory (Hozzáférés ideje: May 1, 2010)
 15. "Soft drink product information" (japánul), Suntory (Hozzáférés ideje: May 1, 2010)

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Suntory
A Wikimédia Commons tartalmaz Suntory témájú médiaállományokat.