Suntory

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Suntory Holdings Limited
SUNTORY logo.svg
Suntory Malts beer.jpg
Típus Kabusiki gaisa
Alapítva 1899.
Névadó
Székhely  Japán, Oszaka
Vezetők Szadzsi Nobutada
Alapító Sindzsiro Torii
Iparág Élelmiszeripar
Forma kabusiki gaisa
Leányvállalatai Beam Inc.

A Suntory Holdings Limited weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Suntory Holdings Limited témájú médiaállományokat.

A Suntory Holdings Limited (サントリーホールディングス株式会社; Hepburn: Santorī Hōrudingusu Kabushiki-Gaisha?) japán szeszipari vállalatcsoport. Az 1899-ben alapított cég az egyik legrégebbi alkoholosital-forgalmazó, illetve japán whiskygyártó Japánban. A Suntory üzleti tevékenysége egyéb területekre is kiterjedt, így a cég üdítőitalokat is gyárt, illetve szendvicsáruházláncot is működtet. A vállalat a Beam, Inc. 2014-es felvásárlásával a világ egyik legnagyobb égetettszesz-gyártója lett. A Suntory székhelye az oszakai Kita-kuban van.

A cég története[szerkesztés]

A Suntory oszakai székhelye

A Suntory elődjét Sindzsiró Torii alapította, aki 1899. február 1-jén nyitotta meg első üzletét, a Torii Shotent Oszakában, ahol importált borokat árult. 1907-ben felvették az üzlet termékkínálatába az Akadama portói édes vörösbort. Az üzlet 1921-ben Kotobukiya néven cégként is be lett jegyezve, hogy tovább bővítsék annak üzleti tevékenységét, 1923-ban Sindzsiró Torii megépíttette Japán első maláta whiskyfőzdéjét, a Yamazaki Distilleryt. A gyártás 1924 decemberében indult meg és öt évvel később került a piacra Japán első maláta whiskyje, a Suntory Whisky sirofuda (fehér címkés).

A Kotobukiya a második világháború alatti hiányok miatt az új termékek kifejlesztésének szüneteltetésére kényszerült, azonban 1946-ban újra elindította a Torys Whisky márkát, ami igen népszerűnek bizonyult a háború utáni Japánban. 1961-ben a Kotobukiya elindította az „Igyon Toryst, hogy Hawaiira utazhasson” reklámkampányt. Akkoriban egy külföldi nyaralás egyszer az életbeni lehetőség volt. 1963-ban a cég nevét Suntoryra váltották, a whiskymárkájuk nevére utalva. Ugyanebben az évben a Muszasino Sörgyár elkezdte gyártani a Suntory Beer sört. 1997-ben a vállalat a Pepsi termékek kizárólagos palackozója, forgalmazója és engedélyese lett Japánban.

2009. április 1-jén a Suntory Suntory Holdings Limited (サントリーホールディングス株式会社?) néven készletező vállalat lett, illetve megalapították a Suntory Beverage and Food Limited (サントリー食品株式会社?), a Suntory Products Limited (サントリープロダクツ株式会社?), a Suntory Wellness Limited (サントリーウェルネス株式会社?), a Suntory Liquors Limited (サントリー酒類株式会社?), a Suntory Beer & Spirits Limited (サントリービア&スピリッツ株式会社?), a Suntory Wine International Limited (サントリーワインインターナショナル株式会社?) és a Suntory Business Expert Limited (サントリービジネスエキスパート株式会社?) cégeket.[1]

2009. július 14-én a Kirin bejelentette, hogy tárgyal a Suntoryval a lehetséges egyesülésről.[2] 2010. február 8-án bejelentették, hogy a két cég közötti tárgyalásokat berekesztették.[3]

2009-ben felvásárolták az Orangina üdítőitalmárkát 300 milliárd jenért, illetve a Frucor energiaitalokat 600 millió euróért.[4] A vállalat 2013. július 2-án felkerült a tokiói tőzsdére, amivel közel 4 milliárd amerikai dollárt hoztak össze.[5]

A Suntory 2014 januárjában bejelentette, hogy megegyeztek az Egyesült Államok legnagyobb bourbongyártója, a Beam Inc. 16 milliárd amerikai dolláros felvásárlásáról.[6] A tranzakciónak köszönhetően a Suntory a világ harmadik legnagyobb párlatkészítője lett.[7] A felvásárlás 2014. április 30-ra fejeződött be, amikor is bejelentették, hogy a Beamet át fogják nevezni Beam Suntoryra.[8][9]

A Suntory 2014 januárjában a brit GlaxoSmithKline italrészlegét is felvásárolta, melynek keretében megszerezték a Lucozade és a Ribena márkaneveket, azonban a Horlicksra nem terjedt ki a megállapodás.[10]

Holding cégeik[szerkesztés]

Suntory Malt’s sör

Közös vállalatok[szerkesztés]

Egy Suntory „Kaku-bin” whisky egy Yamaya szeszesital-boltban Iizakában

Az 1990-es évek elejétől a Suntory nagymértékben együttműködött a melbourne-i székhelyű Florigene biotechnológiai céggel, hogy géntechnológiailag megalkossák a világ első igazi kék rózsáját, amit gyakran a lehetetlennel vagy elérhetetlennel kötöttek össze. 1991-ben a csapat az intenzív globális versenyt megnyerve elsőként tudta izolálni a kékszínű virágokért felelős géneket, azóta számos a kék színspektrumba tartozó genetikailag módosított virágot fejlesztettek ki, valamint a számos egyéb áttörést is elértek a vágott virágok vázaélettartamának meghosszabbításában.

2003-ban a Suntory 98,5%-os tulajdonosi részesedést szerzett a Florigene-ben. Ezt megelőzően, 1999-től a Florigene a Nufarm Limited nemzetközi agrokémiai óriás leányvállalata volt. 2004 júliusában a Suntory és a Florigene tudósai bejelentették az első kék színpigmenteket tartalmazó rózsák kifejlesztését, ami egy fontos előrelépés volt a valódi kék rózsák megalkotásában.

2011 júliusában a Suntory Beverage and Food Limited és a PT GarudaFood, az indonéz MNC Group leányvállalata bejelentette, hogy megegyeztek egy alkoholmentes italokat gyártó cég alapításáról 51, illetve 49 százalékos részvényekkel. A közös cég gyártja a Suntory Ooolong Teat, illetve a Boss és Orangina termékeket.[12]

Média és reklámkampányok[szerkesztés]

Az Akadama portói bor reklámplakátja, az első meztelen reklámplakát Japánban. A reklám 1922-ben jelent meg Kataoka Tosiró rendezésében, Macusima Emiko főszereplésével
 • A Suntory és annak különböző termékei szerepelnek a Yakuza videójáték-sorozatban.
 • A Suntory volt az egyik első ázsiai cég, mely kifejezetten amerikai hírességekkel népszerűsítette termékeit.[forrás?] Az egyik legjelentősebb ilyen Sammy Davis Jr. volt, aki az 1970-es évek elején számos Suntory-reklámban feltűnt. Az 1970-es évek végén Kuroszava Akira egy amerikai hírességeket szerepeltető reklámsorozatot rendezett a cégnek a Kagemusa című filmje díszleteiben. Az egyik ilyenben Francis Ford Coppola, a film egyik executive producere is feltűnik, mely később lányát, Sofia Coppolát inspirálta az Elveszett jelentés című filmje megírásában. A film középpontjában egy amerikai színész áll, akivel egy Suntory-reklámot forgatnak Tokióban.
 • Aizava Tosijuki Reutersben megjelent fényképén a Suntory „TV-sisak” marketingstratégiája látható. Ebben a hirdető cég alkalmazottai narancssárga kezeslábasba öltöztek, sisakjukra egy televíziót erősítettek, mely a sörfőző vállat reklámjait sugározta.
 • A Suntory számos kulturális és szociális program mellett két múzeumot is működtet Suntory Museum of Art (Tokióban) és Suntory Museum Tempozan (Oszakában) néven.
 • A Suntory számos italt készített „Final Fantasy Potion” név alatt, melyet a Final Fantasy videójáték-sorozat leggyengébb és leggyakoribb gyógyitaláról kapta nevét. Ezek mindegyike csak rövid ideig volt elérhető Japánban, hogy népszerűsítsék a Square Enix Final Fantasy XII szerepjátékát, a Final Fantasy VII tizedik évfordulóját, illetve a Dissidia Final Fantasy megjelenését. Az italok a hasonló nevük ellenére nem egyeznek meg. A Final Fantasy XIII promóciójához megjelent italt Elixir néven forgalmazták, ami egy olyan tárgy a sorozatban, ami teljesen felgyógyít egy személyt és annak varázspontjait is visszatölti.
 • A Suntory tulajdonában áll a japán Suntory Sungoliath rögbicsapat.
 • Az 1970-es években a Suntory felbérelte a Carpenters amerikai popegyüttest az egyik újonnan indított üdítőital-vonaluk népszerűsítésére.
 • Suntory volt a London közelében, a Wentworth Clubban évenként megrendezett profi golfverseny egyik korábbi szponzora.
 • A Suntory „Kaku-bin” whisky feltűnik a Bartender című 2006-os animesorozat egyik epizódjában.
 • A vállalat a 2000-es években a Premium Malt’s sörük reklámkampánya részeként egy televíziós reklámsorozatot indítottak, melyben Jazava Eikicsi és több másik híresség előadja a Shall We Dance? című dalt.

Termékeik[szerkesztés]

Malt’s sör a Suntory kiotói sörfőzdéjében felszolgálva

Alkoholos italok[szerkesztés]

Üdítőitalok[szerkesztés]

Élelmiszer speciális egészségügyi célokra[szerkesztés]

A vállalat következő italai teljesítik a japán kormány „élelmiszer speciális egészségügyi célokra” (FOSHU) szabott követelményeit.[13][14][15]

Források[szerkesztés]

 1. Suntory News Release on January 19, 2009 (Global website), (Japan website) Archiválva 2009. március 24-i dátummal a Wayback Machine-ben - Suntory Limited
 2. キリン:サントリーと経営統合へ交渉 - 毎日jp(毎日新聞) Archiválva 2012. július 10-i dátummal az Archive.is-en Mainichi Shimbun (Hozzáférés ideje: July 13, 2009)
 3. Termination of Merger Negotiation with Kirin Archiválva 2010. március 1-i dátummal a Wayback Machine-ben Suntory News Release (Hozzáférés ideje: February 8, 2010)
 4. Suntory buys Frucor from Groupe Danone October 2008. Danone, 2008. október 23. [2013. február 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. január 16.)
 5. Suntory IPO
 6. Suntory News Release on January 13th, 2014 (Global website)
 7. MARTINNE GELLER AND OLIVIA ORAN. „Japan's Suntory to buy U.S. spirits maker Beam for $13.6 billion cash”, Reuters, 2014. január 14.. [2015. október 2-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2015. szeptember 6.) 
 8. Beam Suntory, Suntory press release, April 30, 2014.
 9. Suntory Still has M&A Thirst, The Wall Street Journal, May 15, 2014.
 10. Angela Monaghan "Ribena and Lucozade sold to Japanese drinks giant", The Guardian, 9 September 2013
 11. Japan's Suntory snaps up Orangina”, BBC News, BBC, 2009. november 13. (Hozzáférés ideje: 2009. november 15.) 
 12. GarudaFood, Suntory form joint venture. The Jakarta Post, 2011. július 16. (Hozzáférés: 2012. október 14.)
 13. "Food for Specified Health Uses (FOSHU)", Ministry of Health, Labour and Welfare (Hozzáférés ideje: May 1, 2010)
 14. "Beverages, Health Beverages" Archiválva 2011. június 11-i dátummal a Wayback Machine-ben, Suntory (Hozzáférés ideje: May 1, 2010)
 15. "Soft drink product information" (japánul), Suntory (Hozzáférés ideje: May 1, 2010)

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Suntory
A Wikimédia Commons tartalmaz Suntory témájú médiaállományokat.