Pattogatott kukorica

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Elkészített pattogatott kukorica
Az egyik legkedveltebb rágcsálni való a mozikban a többféle ízesítéssel kínált pattogatott kukorica, azaz angolul: „popcorn”

A pattogatott kukorica (angolul: popcorn) kukorica magjaiból hevítéssel előállított rágcsálnivaló.

Története[szerkesztés]

Kutatások szerint már időszámításunk előtt 3600-ban is fogyasztották a felhevített kukorica magvakat.[1]

A XIX. században még elterjedt volt a negyvenölés, azaz a böjtölő a nagyböjt negyven napján csak egyszer vett magához táplálékot. Nagypéntek volt a legszigorúbb. E napon a protestánsok is böjtöltek, nemegyszer keményebben, mint a katolikusok. A nap folyamán pattogatott kukoricát, lepénykenyeret ettek.

– Dyekiss Virág: Magyar böjtölési szokások[2]

Leírása[szerkesztés]

A kukorica magja három részből áll: perikarpa, csíra és endoszperma (magbelső). Lehet rizs alakú (hegyes végű) és gyöngy alakú (tompa végű). A kipattant szem lehet lepkeformájú (butterfly) és gomba alakú (mushroom). A szem akkor pattan, ha a melegítés hatására a mag belül 177 °C hőmérsékletre hevül. Optimális nedvességtartalma: 12-14% (genotípustól függően).

Fogyasztása[szerkesztés]

Fogyasztható natúr, fűszeres, édes, vajas, ropogós vagy ragadós formában.[3] Az egyik legkedveltebb csemege a mozikban a popcorn, de szabadtéri rendezvényeken, sporteseményeken is árusítják.[4] Többféle ízesítésben kapható, általában papírzacskóban árulják fél- illetve egyliteres kivitelben. A legjobb frissen, de kihűlt állapotban is lehet fogyasztani.

Készítése[szerkesztés]

Hagyományosan gázsütő fölött, szabadtéren készítették, a magok folyamatos rázásával (és ezáltal a láng fölötti cseréjével).

Házilag is elkészíthető, ekkor a még ki nem sütött magokat sterilen lezárt papírzacskóban árulják. Ezt a változatot mikrohullámú sütőben lehet elkészíteni. Létezik alumíniumfóliába csomagolt változat is, ezt gázláng fölött kell melegíteni.

A magok sütés közben hangos, pattogó hangok közepette térfogatuk többszörösére növekszenek. A sütést kb. addig kell folytatni, amíg az utolsó mag is kipattan.

Tápérték[szerkesztés]


Pop-corn, levegőn pattogtatott,
adalékanyagok nélkül
Tápanyagtartalom 100 g-ban
Energia 382 kcal   1598 kJ
Szénhidrátok78 g
- Étkezési rostok  15 g
Zsír4 g
Fehérje 12 g
Tiamin (B1-vitamin)  0.2 mg17%
Riboflavin (B2-vitamin)  0.3 mg25%
Vas  2.7 mg21%


Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Így mentette meg a pattogatott kukorica a mozikat, szeretlekmagyarorszag.hu
  2. Dyekiss Virág: Magyar böjtölési szokások, old.asziv.hu
  3. Miért jó a pattogatott kukorica Archiválva 2015. március 17-i dátummal a Wayback Machine-ben, rd.hu
  4. josérodrigez: A mozik megmentője, avagy a popcorn története (magyar nyelven). blog.hu, 2014. január 17. „A pattogatott kukorica neve egybeforrt a mozizás élményével ...”

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Popcorn
A Wikimédia Commons tartalmaz Pattogatott kukorica témájú médiaállományokat.