Teachings on je Tsong Khapa’s Three Pincipal Aspects of the Path

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Teachings on je Tsong Khapa's Three Pincipal Aspects of the Path
Szerző Tendzin Gyaco
Főszerkesztő Jeremy Russell
Nyelv angol
Téma buddhizmus
Kiadás
Kiadó Library of Tibetan Works and Archives
Kiadás dátuma 2005
Média típusa könyv
Oldalak száma 61
ISBN8186470425

A Teachings on je Tsong Khapa's Three Pincipal Aspects of the Path (magyarul: Tanítások Congkapa - Az út három legfőbb aspektusához) című könyvben a tibeti buddhizmus egyik nagy tanítómesterének, Congkapának (1357-1419) Az Út Három Legfőbb Aspektusa című verséhez fűz kommentárokat a 14. dalai áma, Tendzin Gyaco. A 14 versszakos rendkívüli költemény magába sűríti Buddha összes tanítását. Úgy tartják, hogy a költeményben szereplő tanításokat Congkapa Mandzsusrítől kapta, majd Cakho Onpo Ngavang Dakpának adta át a kelet-tibeti Gyamo Rong területén.

Magyar nyelvű fordítása nem jelent meg.

Tartalma[szerkesztés]

A könyv alapját a dalai láma egyik előadása képezi (címe: The Three Principal Aspects of the Path), amelynek tolmácsa Thupten Dzsinpa volt, aki később írásos formába is szerkesztette barátja, Jeremy Russell segítségével. Az út három legfontosabb aspektusa arra vonatkozik, hogy a gyakorlót a gyakorlatai során mi befolyásolja. Háromfajta helyes motiváció létezik: a világi javakról való teljes lemondás, a bódhicsitta, illetve a helyes szemlélet. Az első nirvánához vezet, a második buddhasághoz, a harmadik a ciklikus létezés (szamszára ellentéte. Ha a gyakorló nem ezen motivációk mentén gyakorol, még ha rendkívüli műveltségre is tesz szert, vagy akár eonokon át meditációs állapotban marad, vagy rendelkezik az ötféle tisztánlátással (tibeti: mngon shes lnga - ezek a természetfeletti erők, tisztán látás, tisztán hallás, előző életek ismerete, gondolatolvasás), vagy akár elérte a nyolc megvalósítást (tibeti: grub chen brgyad - különleges természetfeletti képességek), akkor sem lesz képes maga mögött hagyni a ciklikus újjászületést.

A mindentudás állapotának eléréséhez gyakorolni kell az ügyes eszközök (upája) és a bölcsesség kétrétű gyakorlatát, amelyeken belül a fő gyakorlat a bódhicsitta és a helyes szemlélet (az üresség bölcsességének értése). Ezen utóbbiak gyakorlásához mindenekelőtt ki kell fejleszteni a ciklikus létezés felszínes csodái iránti mély undort, és az őszinte lemondást kell gyakorolni - a szamszárából való kijutás vágyát. Enélkül lehetetlen kifejleszteni a nagy együttérzést, a mások megszabadításának vágyát.

A bódhicsitta az érdemgyűjtés fő gyakorlata a buddha-test (rúpa-kája) eléréséhez, a helyes szemlélet pedig az igazság-test (dharma-kája) eléréséhez kell. A dharmával való teljes elköteleződéshez szükséges a teljes világi lemondás. Összességében mindhárom dologra szükség van, és ezeket nevezik az út három legfőbb aspektusának.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Teachings on Je Tsongkhapa. (Hozzáférés: 2016. június 4.)

További információk[szerkesztés]