Túl a valláson

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Túl a valláson
Szerző Tendzin Gyaco, a 14. dalai láma
Főszerkesztő Alexander Norman, George Fitz Herbert
Eredeti cím Beyond Religion: Ethics for a Whole World
Nyelv magyar
Téma buddhizmus
Műfaj esszé
Kiadás
Kiadó Rider Books
Kiadás dátuma 2012, 2014
Magyar kiadó Noran Libro Kft
Magyar kiadás dátuma 2013
Fordító Dudik Annamária Éva
Média típusa könyv
Oldalak száma 244
ISBN978-6155274121

A Túl a valláson (eredeti címe: Beyond Religion: Ethics for a Whole World) a 14. dalai láma, Tendzin Gyaco világi erkölcstanról szóló üzenete. A könyv alapvető üzenete nem vallási, bár spirituális témájú. Felhívja a figyelmet, hogy „minden területen túlságosan nagy figyelmet szentelünk a külsőségeknek, az anyagiaknak, és túlságosan keveset az erkölcsnek és a belső értékeknek” (11. oldal). A könyv alapvető üzenete, hogy vallás nélkül is lehetséges boldog és erkölcsös életet élni. Mégsem tekinthető a tibeti láma üzenete vallásellenesnek, hiszen elismeri, hogy az imádkozásnak például rendkívüli pszichológiai ereje van, illetve minden nagy világvallás közvetíti ugyanazokat az alapvető emberi belső értékeket, mint a szeretet, a megbocsátás, az őszinteség, a türelem, stb.[1][2]

Tartalma[szerkesztés]

Más világi vezetők korábban nem tettek olyan kijelentést, mint a tibeti buddhista tanító, hogy a világ jelenlegi alakulása sürgetővé tette egy egyházak fölé helyezett, szekuláris etika kidolgozását, amely az egyetemes belső értékekre épül. A dalai láma felhívja a figyelmet, hogy a „szekuláris” szót az ókori Indiában használt értelemben használja, amelyben a kifejezés nem az vallásokkal való tiszteletlenséget jelenti, hanem az összes vallás tiszteletét. Tíz évvel korábban az Ősi bölcsesség, modern világ – Erkölcsi gondolatok az új évezredre című könyvében a dalai láma először beszélt a vallási elvek helyett az egyetemes értékeken alapuló, világi erkölcsről. A Túl a valláson ezt a gondolatmenetet viszi tovább kifinomultabb és részletesebb formában. Az általa vizionált világi erkölcsöt szorgalmazó, új rendszerben a vallások teljes tiszteletet érdemelnek, miközben a globális emberi közösség boldog léte a kölcsönös tiszteleten és a megértésen alapul. A dalai láma védő szárnyai alá veszi a hittel nem rendelkező embereket is, akik szintén jobb világra és boldogságra vágynak, és ehhez minden joguk megvan.[3]

Belső értékek[szerkesztés]

A dalai láma belső értékek alatt a következőket érti:

„Belső értékek alatt azokat értem, amelyeket becsülünk másokban, és amelyek felé mindannyian természetes ösztöneinktől hajtva vonzódunk, ezt örököltük ugyanis abból a korból, amikor állatként biológiai létünk csak olyan környezetben volt képes fennmaradni és gyarapodni, amelyet a törődés, a szerető ragaszkodás és a szívélyesség jellemzett – egy szóval: az együttérzés. (11. oldal)”

Magyarul[szerkesztés]

  • Túl a valláson; ford. Dudik Annamária Éva; Noran Libro, Bp., 2013

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Book review: 'Beyond Religion' by the Dalai Lama. Los Anglese Times, 2011. december 21. (Hozzáférés: 2017. január 10.)
  2. Beyond Religion: Book Review by Frederic and Mary Ann Brussat. spiritualityandpractice.com. (Hozzáférés: 2017. január 10.)
  3. Beyond Religion: Ethics for a Whole World. Goodreads.com. (Hozzáférés: 2016. április 26.)

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]