A könyörület ereje

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A könyörület ereje (Őszentsége, a XIV. Dalai Láma tanításainak gyűjteménye)
Szerző Tendzin Gyaco
Eredeti cím The Power of Compassion: A Collection of Lectures by His Holiness the XIV Dalai Lama
Nyelv angol
Téma buddhizmus
Kiadás
Kiadó Harper Collins
Kiadás dátuma 1995, 1997
Magyar kiadó Szukits Kiadó
Magyar kiadás dátuma 2003
Fordító Szántai Zsolt
Média típusa könyv
Oldalak száma 189
ISBN963-9344478

A könyörület ereje (eredeti címe: The Power of Compassion) című könyv a 14. dalai láma, Tendzin Gyaco londoni beszédein alapul. Az emberiség által leküzdendő aktuális problémákról szól: fajgyűlölet, nemiség, környezetvédelem. A könyv tisztán és világosan szól arról, miképp lehet helyesen élni és meghalni, valamint hogyan érhető el a bölcsesség és az együttérzés a mindennapi életben:

„Az igazi együttérzés annak a teljes elfogadásán és felismerésén nyugszik, hogy mások, ahogy saját magunk is, boldog életre vágynak és joguk van a szenvedés legyőzésére. Ilyen alapon ki lehet fejleszteni a másokkal való törődést függetlenül attól, hogy annak a személynek milyen a felénk mutatott hozzáállása. Ez az együttérzés. - 14. dalai láma[1]

Tartalma[szerkesztés]

A tibeti buddhista lámához nagy számban érkeztek kérések, hogy ossza meg a világgal az emberiség aktuális problémáiról alkotott véleményét. Egy Londonban tartott előadássorozat alkalmával - a vallási és filozófiai témákon felül - számos ilyen jellegű kérdéssel is foglalkozott. Szóba került többek között a balkáni helyzet, a fajgyűlölet, a nemi diszkrimináció és a környezetvédelem problémaköre. A modern életben az embereknek fokozottan szükségük van a bátorításra a sok bizonytalanság és szenvedés leküzdésére, hogy képesek legyenek az életük és a kapcsolataik átalakításához. A buddhista tanítómester a legegyszerűbb nyelvezettel mondja el, hogyan tehető az együttérzés és a tolerancia a mindennapi élet szerves részévé.[2]

Magyarul[szerkesztés]

  • A könyörület ereje. Őszentsége a XIV. Dalai Láma tanításainak gyűjteménye; ford. Szántai Zsolt; Szukits, Szeged, 2003 (Szabad szellemeknek)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. . Harpercollins.co.uk. (Hozzáférés: 2016. április 23.)[halott link]
  2. A könyörület ereje. konyvorszag.hu. [2016. június 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. május 10.)

További információk[szerkesztés]