A Bölcsesség Óceánja (könyv)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A Bölcsesség Óceánja (Idézetek Őszentsége, a XIV. Dalai Láma műveiből)
Szerző Tendzin Gyaco, a 14. dalai láma
Eredeti cím Ocean Of Wisdom: Guidelines for Living
Nyelv magyar
Téma buddhizmus
Kiadás
Kiadó Clear Light Publications
Kiadás dátuma 1989
Magyar kiadó Trajan Könyvesműhely
Magyar kiadás dátuma 2007
Fordító Szántai Zsolt
Borítógrafika Németh Csongor
Média típusa könyv
Oldalak száma 256
ISBN978-9638706379

A Bölcsesség Óceánja – Idézetek Őszentsége, a XIV. Dalai Láma műveiből a 14. dalai láma, Tendzin Gyaco 1989. előtti beszédeiből összeállított idézetek, bölcsességek gyűjteménye. A magyar kiadás előszavát Lopon Choegyal Tenzin a Milarepa Tibeti Kulturális Központ elnöke írta. A könyvben szereplő fő témák a boldogság, a bölcsesség, a buddhizmus, a szeretet és az együttérzés, valamint a világbéke, a nukleáris fegyverek okozta veszélyhelyzet és a környezetvédelem.[1]

Tartalma[szerkesztés]

A könyvet a magas rangú tibeti láma világ különböző részein, különböző alkalommal elhangzott beszédeiből állították össze. Az eredeti, angol nyelvű könyv előszavát Richard Gere írta. A könyv nem egy összefüggő tanítás, nem egy előadást rögzítő leírás, hanem idézetek egy magas szintű tanítómestertől.[2]

A felhasznált irodalmak között szerepelnek a dalai láma tibeti, angol és francia nyelven kiadott könyvei (pl.: Transcendent Wisdom, Universal Responsibility, Deity Yoga) valamint Magyarországon, Ausztráliában, valamint az Amerikai Egyesült Államokban megtartott előadásainak szöveges leirata és/vagy hanganyaga.

A szeretetről és együttérzésről szóló rész egyik idézete:

Nagyon fontos, hogy megértsük, mit is jelent az együttérzés. A legegyszerűbben megfogalmazva ez nem más, mint pozitív gondolatok és érzések összessége, amelyek halmazához remény, bátorság, elszántság, belső erő társul. A buddhista felfogás szerint az együttérzés és a szeretet ugyanannak a dolognak két aspektusa; az együttérzés azt jelenti, hogy szeretnénk egy másik lényt megszabadítani a szenvedéstől, a szeretet pedig azt, hogy boldogságot kívánunk egy másik lénynek.(116)

Magyarul[szerkesztés]

  • A bölcsesség óceánja. Idézetek őszentsége a XIV. dalai lama műveiből; összeáll., ford. Szántai Zsolt; Trajan, Bp., 2007 (Napkelet útjain sorozat)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Ocean of Wisdom: Guidelines for Living. Abebooks.com. (Hozzáférés: 2016. április 16.)
  2. A bölcsesség óceánja. Ekultura.hu. (Hozzáférés: 2016. április 16.)

További információk[szerkesztés]