A mulandóságról

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A mulandóságról
Szerző Tendzin Gyaco, a 14. dalai láma
Főszerkesztő Jeffrey Hopkins
Eredeti cím Advice on Dying – And Living a Better Life
Nyelv magyar
Téma buddhizmus
Kiadás
Kiadó Random House
Kiadás dátuma 2002
Magyar kiadó Édesvíz Kiadó
Magyar kiadás dátuma 2006
Fordító Lovasi Gábor
Média típusa könyv
Oldalak száma 184
ISBN963-5288832

Az A mulandóságról (eredeti címe: Advice on Dying – And Living a Better Life) című könyvben Jeffrey Hopkins buddhista tudós és professzor a 14. dalai lámával (Tendzin Gyaco) együtt tanulmányozza a halálra és a haldoklásra való spirituális felkészülést buddhista irodalmak felhasználásával. A könyv az 1. pancsen láma 17. századi költeményéből merítkezik, amelynek fő témája a halálfélelem és a haldoklás szintjein keresztül elérhető megvilágosodás. A tizenhét fennkölt versszak az életciklus tudatosításával kezdődik, majd átvezet a haldoklás, a halál és az újjászületés során végbemenő tudatállapot-változásokon. A tibeti buddhista láma kommentárokat fűz a tibeti és a szanszkrit forrásszövegekhez, így ez az ezoterikus tanítás megfogható tanácsként szolgál. A dalai láma elmondása szerint a halálfélelem eltűnik, ha a gyakorló tudatos a saját halálával kapcsolatban, amely olyan belátásra tehet szert, amellyel eredményesebben aknázhatja ki a jelen élet lehetőségeit.

Tartalma[szerkesztés]

A tibeti mondás szerint „mindenki meghal, de senki sem halott”. Ezzel a bölcselettel kezdődik a könyv. A halálkor bekövetkező tudatállapot igen hasonlatos az elalvás, az ájulás, vagy az orgazmus (William Shakespeare szerint a „kis halál”) tudatállapotához. Az egyes tudatszintek olyan részletesen kerülnek jellemzésre, hogy érezhető a tudat mélye felé való utazás. Így segít a dalai láma a halálra való felkészülésben, illetve abban, miképp éljünk hasznosabb életet, hogyan ne féljünk vagy legyünk idegesek a közelgő halál miatt, illetve hogyan érjünk el egy lehetséges üdvös újjászületést. A cél a megvilágosodás felé vezető út. A halál elfogadása és az állandótlanságon való meditáció a buddhista tanítások fontos részeit képezik. A tibeti buddhista hagyomány különösképpen tudományos szintre fejlesztette a haldoklás, a halál és az újjászületést megelőző folyamatok pontos leírását. A tibetiek számára ugyanolyan fontos a helyes halál, mint a helyes életmód. A szöveg rövidsége ellenére alapos bepillantást ad a halállal kapcsolatos buddhista tanítások természetébe és a különböző tudatállapotokba.

A halál nyolc szakasza visszatükröződik a hétköznapi életből ismert cselekedetekben is, mint az alvás, a tüsszentés vagy az orgazmus. A könyv utolsó része leírja a testben áramló energia mozgását halálkor. A mély meditáció, tantrikus jóga, csikung vagy reiki előzetes ismerete nélkül ezt viszonylag nehezebb értelmezni. Különböző természetfeletti képességről is szó esik, mint repülni képes szerzetesek, azonban a dalai láma felhívja a figyelmet, hogy a szent szövegek nem minden esetben tévedhetetlenek.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Advice on Dying. Goodreads.com. (Hozzáférés: 2016. május 15.)

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]