A béke szellemében – Tanítások a szeretetről, az együttérzésről és a mindennapi életről

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A béke szellemében (Tanítások a szeretetről, az együttérzésről és a mindennapi életről)
Szerző Tendzin Gyaco, a 14. dalai láma
Főszerkesztő Thupten Dzsinpa
Eredeti cím Lighting the Path, Teachings on Wisdom and Compassion
Nyelv magyar
Téma életrajz
Kiadás
Kiadó Thomas C. Lothian
Kiadás dátuma 2003
Magyar kiadó Édesvíz Kiadó
Magyar kiadás dátuma 2003
Fordító Pordán Ferenc
Média típusa könyv
Oldalak száma 166
ISBN978-9635287185
SablonWikidataSegítség

A béke szellemében – Tanítások a szeretetről, az együttérzésről és a mindennapi életről (eredeti címe: Lighting the Path: The Dalai Lama Teaches on Wisdom and Compassion) című könyv összegyűjti a 14. dalai láma, Tendzin Gyaco inspiráló gondolatait, többek között a békés és boldog életről, a hittel, a tudománnyal és a vallással kapcsolatos kilátásainkról, valamint az életről, a halálról és az újjászületésről. A tibeti buddhista tanítómester saját szavaival fogalmazta meg életrajzát. Közérthető tanításai megmutatják, hogyan lehet bölcsességet és együttérzést fejleszteni a mindennapi élet során. A könyv ablakot nyit a dalai láma világára, végigkísérve bennünket életútján, bemutatva tanulmányait, Tibet megszállását és találkozását Mao Ce-tung elnökkel, kínai utazásával kapcsolatos meglátásait és Mahatma Gandhiról alkotott véleményét. A színes fotókkal illusztrált könyv betekintést kínál a tibeti buddhizmus gazdag hagyományaiba. Ian Cumming Tibetre és a Karib-térségre szakosodott fényképész. Több különböző alkalommal készített fotókat Őszentségéről, a Dalai Lámáról, ő a londoni központú Tibet Images ügynökség vezető fotográfusa.

A dalai láma 1935-ben, Tibet északnyugati részén született, s kétéves korában ismerték fel benne a 13. dalai láma (Tubten Gyaco) reinkarnációját. Lhászába, Tibet fővárosába vitték, és 1940-ben felszentelték. Tíz évvel később az állam és a kormány teljes felelősségű vezetőjévé avatták. Az 1959-es tibeti népfelkelés elfojtása után Indiába menekült, ahol politikai menedékjogot kapott. A dalai láma mára széles körben ismertté vált a világbéke szószólójaként, amit az 1989-es béke Nobel-békedíjjal ismertek el.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A béke szellemében. bookline.hu. [2016. június 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. május 23.)

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]