Gentle Bridges - Conversations with the Dalai Lama on the Sciences of the Mind

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Gentle Bridges (Conversations with the Dalai Lama on the Sciences of the Mind)
Szerző Tendzin Gyaco
Főszerkesztő Jeremy W. Hayward,
Francisco J. Varela
Nyelv angol
Téma Tudomány
Kiadás
Kiadó Shambhala Publications
Kiadás dátuma 1992, 2001
Média típusa könyv
Oldalak száma 288
ISBN978-1570628931

A Gentle Bridges – Conversations with the Dalai Lama on the Sciences of the Mind (magyarul: Nemes hidak - párbeszédek a dalai lámával a tudat tudományáról) a Tudat és Élet intézet 14. dalai láma, Tendzin Gyaco jóváhagyásával készült könyv, amelyben bizonyos nyugati tudományok találkoznak a buddhizmus tudományos bölcsességeivel.

Háttér[szerkesztés]

1987. októberében tudósok egy kis csoportja Észak-Indiába utazott, hogy találkozzon a magas rangú tibeti lámával. A tudósok közül mindenki érdekelt volt a Tudat és Élet intézet valamilyen modern tudományos kutatásában. Ezenfelül a többségük szintén érdeklődést mutatott a buddhizmus iránt. Hat napon át, reggel és délután, a tudósok tudományos párbeszédet folytattak a dalai lámával a spirituális vezető saját otthonában. Az eseményen jelen volt még két tibeti buddhista tudós, két tolmács és néhány szemlélődő. Két világhagyomány, Nyugat és a buddhizmus - kiemelkedő gondolkodóinak volt ez egy rendhagyó, alapos és baráti diskurzusa. Később kiderült, hogy ez az alkalom egy sor további konferenciát szül még a tudat és az élet témakörében.

A Gentle Bridges (Nemes hidak) a legelső alkalom szerkesztett dokumentációja, amelyben többek között olyan témák szerepelnek, mint például mi a tudat természete, lehet-e valaha a számítógépeknek tudatuk, tanulható-e az együttérzés, mikortól rendelkezik az emberi embrió tudattal? A könyvből kiderül, hogy nem kizárólag a dalai láma érdeklődik a nyugati tudományok iránt, hanem a tudatot kutató tudósok érdeklődését is felkeltette a tibeti buddhizmus.[1]

Részt vevő tudósok:

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Gentle Bridges: Conversations with the Dalai Lama on the Sciences of Mind. Mindandlife.org. [2016. június 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. április 22.)

További információk[szerkesztés]