Deity Yoga (könyv)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Deity Yoga
Szerző Tendzin Gyaco, a 14. dalai láma
Nyelv angol
Téma buddhizmus
Sorozat Wisdom of Tibet
Előző Tantra in Tibet
Kiadás
Kiadó Snow Lion Publications
Kiadás dátuma 1981
Média típusa könyv
Oldalak száma 276
ISBN978-0937938508

A Deity Yoga (magyarul: Istenség-jóga, magyar nyelvű kiadása nem készült) a 14. dalai láma, Tendzin Gyaco könyve, amely a buddhista meditáció alapvető folyamatát mutatja be működés közben, illetve a csárjajóga tantráit. Három fő részből áll: Heart of Mantra (A mantra szíve), amelyben a magas rangú láma részletesen elmeséli az istenség-jóga meditációs rítusairól szerzett tapasztalatait - az egyedülálló tantrikus gyakorlat, amelyben a jógik vizualizációval Buddha természetfeletti testébe képzelik magukat az együtt érző bölcsesség megtestesüléseként. A Deity Yoga haladó szintű tanítás, amely a buddhizmus iránt általánosan érdeklődők számára nehéz olvasmánynak számít.

A könyv a Tantra in Tibet (Tantra Tibetben) folytatása a Wisdom of Tibet (Tibet bölcsessége) című könyvsorozatban, amelyet a dalai láma támogatása mellett adtak ki. A könyvnek magyar nyelvű kiadása nem jelent meg.

Tartalma[szerkesztés]

Bemutatásra kerülnek különleges istenség-jóga technikák, amelyek a szív, a tudat és a buddhák fizikai megjelenésének fejlesztését célozzák egy sor összefüggő jógagyakorlat segítségével. A meditációkat kísérő mudrákat (kézzel történő kifejezések) világosan ábrázolják. A Jeffrey Hopkins által készített melléklet részletesen bemutatja a tantragyakorlatokat, illetve a különleges jógi képességek kifejlesztésének fontosságát.

Az egykori buddhista tanító, Congkapa által írt A tantrák terjedelmes magyarázata című műve részletesen leírja a gyakorlatokat és a tantrákat. Ez a mű jelenti a magasabb tantrikus gyakorlatok alapját, amely elmagyarázza az istenség-jóga meditációs szertartásait is.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Deity Yoga: http://www.shambhala.com/deity-yoga.html. Shambala.com. [2016. augusztus 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. április 1.)

További információk[szerkesztés]