My Appeal to the World

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
My Appeal to the World (in quest of truth and justice on behalf of the Tibetan people, 1961-2010)
Szerző Tendzin Gyaco, a 14. dalai láma
Főszerkesztő Sofia Stril-Rever
Nyelv angol
Téma buddhizmus
Kiadás
Kiadó Tibet House US
Kiadás dátuma 2015
Média típusa könyv
Oldalak száma 400
ISBN978-0967011561

A My Appeal to the World (magyarul: Felhívásom a Világ számára) című könyv a 14. dalai láma, Tendzin Gyaco vallásközi harmónia megteremtésére irányuló törekvésének eredménye. A könyvet Sofia Stril-Rever, marokkói születésű tibetológus és szanszkrit tudós állította össze, az előszót Robert Thurman, amerikai buddhista író írta. Buddhista szerzetesként a dalai láma legfőbb területe a spirituális élet, amely mellett 2011. március 10-ei hivatalos lemondásáig[1] a tibeti emigráns kormány vezetőjeként igyekezett biztosítani a tibeti emberek túlélését és az egyedülálló tibeti buddhista kultúra megőrzését. Ennek részeként 1961-től 2011-ig, a kínai katonai megszállás elleni legnagyobb tibeti felkelésre emlékezve minden év március 10-én felhívást intézett az egész Világ felé a tibeti emberek nevében.

Magyar nyelvű kiadása nem jelent meg.

Tartalma[szerkesztés]

A könyvben szereplő felhívásokban a dalai láma felhívja a figyelmet az igazságra és a Tibet történetének és aktuális helyzetének tényszerű valóságára. Az igazságot védő beszédeiben segítséget kér, és fogadalmat tesz elkötelezettségéről, és leküzdi a legnagyobb nehézségeket is. Éves felhívásaiban az egész emberség számára történő felhívásokat fogalmaz meg. A könyvben a dalai láma összes március 10-ei felhívása szerepel, szövegmagyarázattal és történelmi kontextusba helyezve. A szövegek összeállítója és kommentátora Sofia Stril-Rever, aki a dalai láma francia nyelvű tolmácsa volt éveken keresztül.

Több nemzet igyekezett már segíteni a tibeti ügyben, azonban egyetlen kormány sem volt képes eddig hatékonyan fellépni.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Távozik a dalai láma a tibeti emigráns kormány éléről. Index. (Hozzáférés: 2015. április 23.)
  2. My Appeal to The World. Goodreads.com. (Hozzáférés: 2016. június 6.)

További információk[szerkesztés]