Path to Bliss (könyv)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Path to Bliss (A Practical Guide to the Stages of Meditation)
Szerző Tendzin Gyaco, a 14. dalai láma
Főszerkesztő Christine Cox
Nyelv angol
Téma buddhizmus
Kiadás
Kiadó Snow Lion Publications
Kiadás dátuma 1991, 2003
Fordító Thupten Dzsinpa
Média típusa könyv
Oldalak száma 240
ISBN978-1559391900

A Path to Bliss (magyarul: A boldogsághoz vezető út) című könyv egy gyakorlati útmutató a meditáció egyes szakaszaihoz kezdők számára. A könyv a dalai láma 1988-ban tartott dharamszalai előadására támaszkodva mesél a 11. században kifejlődött lamrim tibeti meditációs rendszerről. Az előadás anyagához a 4. pancsen láma, Loszang Csökji Gyalcen lamrim-rendszere szolgáltatta az alapot.

Tartalma[szerkesztés]

A könyv első része bemutatja a buddhista gyakorló spirituális útját, valamint a lamrim-féle utasítások eredetét. A második részben szerepelnek az alapvető gyakorlatok, a harmadik részben hangzanak el a legfőbb lamrim meditációk magyarázatai témánkként. A bodhiszattva fogadalmakat és előírásokat a függelék tartalmazza. Helyet kapott a könyvben Loszang Csökji Gyalcen eredeti művének angol fordítása is. Annak ellenére, hogy a könyv témája mélyen a tibeti hagyományokban gyökerezik, mégis könnyen olvasható és érthető. Ideális a tibeti buddhizmus új gyakorlóinak, illetve azok számára is, akik szélesíteni szeretnék a témában a tudásukat.[1] A könyv bemutatja, miképp lehet a vizualizációt, az érvelést és a kontemplációt szisztematikusan kialakítani és fejleszteni a személyiséget. A mentális értelemben vett fejlődéssel elérhetők a fejlettebb szintű technikák is, amelyekkel kifejleszthetők a tudat legmélyebb lehetőségei és a boldogság. Érezhető az apró részletek fontosságával való törődés, mégis végig játékos marad a könyv és élvezhető.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Vivianne Crowley: Review: 'The Path to Bliss: A Practical Guide to Stages of Meditation' by H.H. The Dalai Lama. Academia.edu. (Hozzáférés: 2016. április 21.)
  2. The Path to Bliss: A Practical Guide to Stages of Meditation. Shambhala.com. [2016. május 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. április 21.)

További információk[szerkesztés]