A bölcsességszem felnyitása

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A bölcsességszem felnyitása (The Opening of the Wisdom Eye: And the History of the Advancement of Buddhadharma in Tibet)
Szerző Tendzin Gyaco, a 14. dalai láma
Nyelv angol
Téma buddhizmus
Műfaj összefoglaló
Kiadás
Kiadó The Theosophical Publishing House
Kiadás dátuma 1966
Magyar kiadó Édesvíz Kiadó
Magyar kiadás dátuma 2004
Fordító Zsélyi Ferenc
Oldalak száma 224
ISBN978-0835605496

A The Opening of the Wisdom Eye (a teljes címe magyarul: A bölcsességszem felnyitása: és a buddhadharma fejlődésének története Tibetben) című könyvben a 14. dalai láma, Tendzin Gyaco a tibeti buddhizmus tanításait beszéli el összefoglaló jelleggel. A könyv azzal a szándékkal készült, hogy hozzájáruljon a tibeti kultúra teljesebb megértéséhez. Magyar nyelvű fordítása 2004-ben készült el. A fordító Zsélyi Ferenc volt.[1]

Tartalma[szerkesztés]

A mű elején Tendzin Gyaco röviden elmeséli a buddhizmus tibeti történetét és a tibeti buddhista iskolák kialakulását, majd a különféle tibeti buddhista gyakorlatok kerülnek bemutatásra közérthetően és tömören, amely csak az igazi nagy guruk tudásával lehetséges. A könyv fontosabb témái közé tartoznak a szkandhák, az ájatanák, a bodhiszattva különböző képzési formái, az abhidzsnyá, a szamatha kifejlesztése és egyéb fontos tanítások.[2] A művet három buddhista tudós (Thubten Kalzang rinpocse, Bhikkhu Nagasena és Bhikkhu Khantipalo) fordította le tibeti nyelvről angolra, akik egy tibeti buddhista templomban dolgoztak együtt.[3]

Magyarul[szerkesztés]

  • A bölcsességszem felnyitása; ford. Zsélyi Ferenc; Édesvíz, Bp., 2004

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A bölcsességszem felnyitása. Dakinikonyvek.hu. (Hozzáférés: 2016. július 2.)
  2. Reviewed Works: Lectures on Comparative Philosophy by P. T. Raju; The Philosophical Traditions of India by P. T. Raju. University of Hawai'i Press - Jstor.org. (Hozzáférés: 2016. április 1.)
  3. The Opening of the Wisdom Eye And the History of the Advancement of Buddhadharma in Tibet - book review. Exoticindiaart.com. [2016. június 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. április 1.)

További információk[szerkesztés]