A bölcsességszem felnyitása

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A bölcsességszem felnyitása (The Opening of the Wisdom Eye: And the History of the Advancement of Buddhadharma in Tibet)
SzerzőTendzin Gyaco, a 14. dalai láma
Nyelvangol
Témabuddhizmus
Műfajösszefoglaló
Kiadás
KiadóThe Theosophical Publishing House
Kiadás dátuma1966
Magyar kiadóÉdesvíz Kiadó
Magyar kiadás dátuma2004
FordítóZsélyi Ferenc
Oldalak száma224
ISBN978-0835605496
SablonWikidataSegítség

A The Opening of the Wisdom Eye (a teljes címe magyarul: A bölcsességszem felnyitása: és a buddhadharma fejlődésének története Tibetben) című könyvben a 14. dalai láma, Tendzin Gyaco a tibeti buddhizmus tanításait beszéli el összefoglaló jelleggel. A könyv azzal a szándékkal készült, hogy hozzájáruljon a tibeti kultúra teljesebb megértéséhez. Magyar nyelvű fordítása 2004-ben készült el. A fordító Zsélyi Ferenc volt.[1]

Tartalma[szerkesztés]

A mű elején Tendzin Gyaco röviden elmeséli a buddhizmus tibeti történetét és a tibeti buddhista iskolák kialakulását, majd a különféle tibeti buddhista gyakorlatok kerülnek bemutatásra közérthetően és tömören, amely csak az igazi nagy guruk tudásával lehetséges. A könyv fontosabb témái közé tartoznak a szkandhák, az ájatanák, a bódhiszattva különböző képzési formái, az abhidzsnyá, a szamatha kifejlesztése és egyéb fontos tanítások.[2] A művet három buddhista tudós (Thubten Kalzang rinpocse, Bhikkhu Nagasena és Bhikkhu Khantipalo) fordította le tibeti nyelvről angolra, akik egy tibeti buddhista templomban dolgoztak együtt.[3]

Magyarul[szerkesztés]

  • A bölcsességszem felnyitása; ford. Zsélyi Ferenc; Édesvíz, Bp., 2004

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A bölcsességszem felnyitása. Dakinikonyvek.hu. (Hozzáférés: 2016. július 2.)
  2. Reviewed Works: Lectures on Comparative Philosophy by P. T. Raju; The Philosophical Traditions of India by P. T. Raju. University of Hawai'i Press - Jstor.org. (Hozzáférés: 2016. április 1.)
  3. The Opening of the Wisdom Eye And the History of the Advancement of Buddhadharma in Tibet - book review. Exoticindiaart.com. [2016. június 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. április 1.)

További információk[szerkesztés]