Tüke-díj

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Tüke-díj
Tüke-díj és oklevél
Tüke-díj és oklevél
Szervezet neve Tüke Alapítvány
SzékhelyPécs
Alapítás éve 2003
Ország Magyarország
Díjátadás
Első díjátadás 2004. január 21.
Legutóbbi díjátadás 2020. január 21.
Hivatalos weboldal
hivatalos oldal
A Wikimédia Commons tartalmaz Tüke-díj témájú médiaállományokat.

A Tüke-díjat a pécsi polgárok szavazata alapján olyan személy kaphatja meg, aki Pécs fejlődéséhez példamutató tevékenységével jelentős mértékben hozzájárult.

Történet[szerkesztés]

A díjat alapító Tüke Alapítvány 2003-ban úgy döntött, hogy a tisztelet és megbecsülés kifejezésére létrehozza a Tüke-díjat azok számára, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtottak/nyújtanak Pécs felemelkedése érdekében. A díjat 2004-től kezdődően, minden esztendőben január 21-én, Pécs szabad királyi város rangjára emelésének napjára (1780-ban ezen a napon állíttatta ki Mária Terézia királynő a kancelláriában a város felszabadítására vonatkozó királyi privilégiumlevelet) emlékezve adják át.

Az első tíz évben a díjat a pécsi székesegyházban Garadnay Balázs által bemutatott szentmisét követően, a kitüntetettek teljes laudatiójának Bőzsöny Ferenc (a Magyar Rádió nyugalmazott főbemondója) általi felolvasása után adták át. 2014-től az egyház belső rendjének változása miatt a díj átadására nem a szentmise után a Székesegyházban, hanem a Dóm Kőtárban került sor. A külön szervezett műsoros eseményen 2014-ben Németh János színművész, 2015-től Halmos Gábor alapító kurátor olvassa fel a kitüntetett teljes laudatióját.

2018-ban a XV. Jubileumi Tüke-díj átadása előtti szentmisét Dr. Udvardy György megyéspüspök celebrálta.

2020-ban a díjátadás előtti szentmise, a Székesegyházban zajló felújítási munkálatok miatt, a pécsi Irgalmasok templomában került bemutatásra.

Leírás[szerkesztés]

A Tüke-díj a Citrom utcai Tüke kút kicsinyített eozin-másolata, mely Fürtös György keramikus alkotása. Az Ifjúsági Tüke-díj alkotója Krassói Száva keramikus. Mindkét díj a Zsolnay Porcelánmanufaktúra terméke.

A díjat Habsburg György - a Tüke Alapítvány tiszteletbeli elnöke - és Kerényi János - a Tüke Alapítvány elnöke - adja át.

A jelölés módja[szerkesztés]

Jelöltet állítani a médiában történő meghirdetést (novemberenként) követően írásban, a 7624 Pécs, Szent István tér 17. postacímen illetve a tukealapitvany@freemail.hu címen lehet. Jelölt nem csak tüke lehet, hanem bármely személy, aki sokat tett Pécs városáért. Tehát a díjat tükék adják a polgárok javaslatai alapján, de a díjat nem csak tükék kaphatják.

Az alapító kurátorok, akik a polgárok jelölései alapján a díjazottakkal kibővített kuratóriummal együtt a díjazottak személyéről döntenek:

Eddigi díjazottak[szerkesztés]

év díjazott kép rövidített laudáció
2004 Angster József

(1917-2012)

Angster Jozsef.jpg
A hazai orgonaépítés európai rangra történő emelésében az Angster dinasztia tagjaként a pécsi orgonaépítés hírnevének öregbítése érdekében végzett folyamatos fejlesztői, kutatói munkájáért, orgonaépítő művészetéért, valamint a gépészmérnökként végzett, a termelési hatékonyságot növelő új, gépi berendezések, és technológiák alkalmazásáért.
2005 Mattyasovszky Zsolnay Miklós

(1912-2005)

Mattyasovszky Zsolnay Miklos.jpg
A Zsolnay dinasztia tagjaként, a Zsolnay és Pécs város hírnevének, elismertségének növelését segítő, hazai és külhoni tevékenységéért, valamint a színes közéleti szerepvállalásáért. (Cserkészet, Rotary Club, szociális helyzetük miatt hátrányba lévők segítése.)
2006 Rajczy Péter

(1917-2006)

Rajczy Peter Ujvary Jeno.jpg
Az 1940-es években a tankerületekben végzett, a neveléselmélettel összefüggő, majd később tanárként, az ifjúság nevelésében kifejtett szakszerű és példaként állítható nevelői munkájáért, valamint a pedagógusi életpályája során az érdekvédelmi és a jogvédelmi munka következetes megvalósításáért. Az iskolatörténettel kapcsolatos tudományos és publikációs tevékenységéért és a hagyományőrzést szolgáló társadalmi célú egyesületekben végzett önzetlen munkájáért.
2006 Ujvári Jenő

(1939-2016)

Újvári Jenő.jpg
A kulturális igazgatás különböző területein végzett sikeres tevékenységéért, melynek során a kiállítások és a bemutatóhelyek az ország egyik legnagyobb hálózatává tették a pécsi és a baranyai múzeumi területet, valamint annak a több éves, szakszerű munkának az elismeréséért, amelynek köszönhetően sikeres lehetett Pécs UNESCO világörökségi pályázata, ezáltal Pécs ókeresztény temetőterülete európai, sőt világviszonylatban is egyedülálló emlékként vált ismertté.
2007 Toller László

(1950-2010)

Toller Laszlo.jpg
Nagyívű, széles körű tevékenysége révén Pécs városában a szellemi élet, a kultúra új lendületet kapott. Jelentős eredményeket ért el egy új, színes arculatú városkép kialakításában. Komoly szerepe volt abban, hogy a magyar kultúra nagykövetei lehetünk 2010-ben, Európában, s ezáltal olyan fejlesztésekhez jutott a város, amely utoljára a Zsolnayak, az Angsterek, a Litkék nemzedéke idején jellemezte Pécset. Elismerést érdemlő az a tevékenysége, melynek során a város kapuit több irányban nyitotta, hasznos nemzetközi kapcsolatokat teremtett, és ápolt.
2007 Somosi László
Somosi Laszlo.jpg
Munkássága Pécs város megbízható hőellátásában jelentős. A PANNONPOWER HOLDING Zrt. vezetőjeként hatékonyan segítette Pécs város, a régió, az ország energetikai fejlődését. Ennek során elsődlegesnek tekintette a villamos- és hőenergia termelő kapacitásoknak a legkisebb környezeti terhelést okozó, környezetbarát fejlesztését. Olyan struktúra- és technológiaváltást hajtott végre az erőműben, amely a megújuló energiaforrások felhasználásának irányába fordította a társaság innovációs stratégiáját. Az így megvalósított XXI. sz.-i technológia mindenben megfelel az Európai Unió vonatkozó előírásainak.
2008 Barri Istvánné

(szül: Simrák Ilona, 1908-2010)

Barri Istvanne Kele Pal.jpg
Mint rubintdiplomás pedagógus, egyedülálló életpályája során tanúsított tanári és emberi helytállása példaértékű. Nem csak a szaktárgyait, (magyar, latin, orosz) tanította magas színvonalon, hanem kiváló osztályfőnök és tanár kolléga. Sajátja volt a mindenkire történő odafigyelés, amely minden korban példamutató, időtálló, hasznos és erőt adó jellemvonás. Tanítványait megtanította a családban szükséges életvitelre. Az általa felmutatott és megkövetelt erkölcsi értékekkel tartalmas útravalót adott tanítványainak.
2008 Kele Pál

(1930-2019)

Barri Istvanne Kele Pal.jpg
Mint apátplébános 27 év óta teljesíti a hívek megelégedésére egyházi szolgálatát a Pécs Belvárosi templomban, ahol meghonosította az azóta is nagy érdeklődésre számot tartó német nyelvű szentmiséket. Hívei segítségével és szeretetével sok mindent megvalósított a templom és az egyház életével kapcsolatosan. Kiemelt gondot fordított a plébánia épületeinek, a kálváriák, a keresztúti stációk állagmegóvására, teljes felújítására. A város és az egyház iránti odaadása, sok személyes közbenjárása eredményeként a világban is ritka műszaki megoldással a templom mellé épült egy mozgó harangtorony, amely igazi turistalátványosság.
2009 Kiss Endre
Kis Endre.jpg
Mint a Szigetvári Takarékszövetkezet elnök-ügyvezetője, kiemelten segíti a helyi és a térségi gazdaság fejlesztését. Különösen értékes az a tevékenysége, amellyel az Európa Kulturális Fővárosa cím elnyerését követően, Pécs városát segítendően, létrehozza a pécsi Patrónus Kulturális Társaságot, mely a helyi vállalkozók és a lakosság összefogását példázza. Nyitott és érzékeny, a helyi értékek hangsúlyozására. Közel két évtized óta kiemelkedő az általa irányított pénzintézet Pécs városában és a régióban nyújtott mecénási törekvése, mely a kultúrához, az iskolai neveléshez, a sporthoz, és nem utolsósorban a civil szervezetekhez kapcsolódik.
2009 Tillai Ernő
Tillai Erno.jpg
Mint városépítési és városgazdálkodási szakmérnöknek, Pécsen és az ország számos pontján több mint 10000 épület jelzi munkásságát. Városunkban, a panellakásokon túl, számos középület, mint például a MATÁV Székház, a KONZUM irodaház, a DOMUS áruház, pénzintézetek, templomok épültek tervei alapján. Jelentős szerepet vállalt Budapesten, a budai Várnegyed műemléképületeinek rekonstrukciójában. Építészi munkássága mellett folyamatos törekvése, hogy lakóhelyünk múltja széles körben ismertté váljon, hogy az itt élő emberek fogjanak össze Pécs város élhetőbbé és szebbé tétele érdekében. Ezért másokkal együtt létrehozta a Pécsi Városvédő és Városszépítő Egyesületet. Ugyanígy, egyik alapítóként, szellemi közösségbe tömörítették a ma már patinás hírű Mecseki Fotóklub fotós érdeklődésű alkotóit.
2010 Mayer Mihály
Mayer Mihaly.jpg
Több mint 20 éves pécsi püspöksége alatt kitartással és elhatározottsággal végzett, a helyi értékeket és Pécs város közösségét is figyelembe vevő tevékenységéért, amely a szellemi, kulturális és erkölcsi értékek gazdagodását is segítette, immár hozzátartozva a város egész arculatához. Különösen fontosnak tekinthető az a kezdeményezése, amelynek nyomán a világiaknak is nyitott, színvonalas, az egyházművészet megismerését is segítő kulturális program került megrendezésre. Példás az az irányító és harmonizáló tevékenysége is, amellyel a „vallás és kultúra” évében megvalósult az egyházi épületek és műemlékek rekonstrukciója. Széles körű közösségerősítő tevékenységét mutatja, hogy sok módon segítette a keresztény felekezetek közötti együttműködést, az ökumenikus szemlélet erősítését.
2011 Gyermánné Vass Ágnes
Gyermanne Vass Agnes.jpg
Hazánkban és nemzetközileg egyaránt elismert művész, aki 36 éven keresztül a Pécsi Szimfonikus, majd a Pannon Filharmonikusok zenekar első koncertmestere. Sokrétű zenei és előadóművészi tevékenységét nagy zenei alázattal és kiemelkedő színvonalon végzi. Külön kiemelendő hegedűjátékának virtuozitása, a mély érzések és hangulatok választékos kidolgozása, azok csodás láttatása, a hangtechnikai lehetőségek bátor használata. Briliáns hegedűjátéka könnyen átélhető, imponáló magabiztossággal jelenik meg a hallgató előtt. Zenészi életpályája során példaértékű az a zenészi, művészi és alkotói kapcsolat, amely harmonikusan segítette a hazai és nemzetközi környezet, de legfőképp Pécs város zenei életének gazdagabbá válását.
2012 Szirtes Béla és Sallay Árpád
Szirtes Bela Sallai Arpad.jpg
A Pécsi Bányászattörténeti Alapítvány vezetőiként elkötelezett tevékenységet folytatnak a mecseki szén- és uránbányászat emlékeinek megörökítésén. Munkájuk során a legfontosabb feladat a bányászat jeles helyeinek megjelölése és a meghatározó személyei emlékének megörökítése.

Alkotásaik közül jelentőségében, művészeti értékében kiemelkedik a Pécsen felállított Központi Szén- és Uránbányászati Emlékmű, amely emlékeztet arra, hogy Pécs város negyed évezredes fejlődésében a bányászat jelentős szerepet játszott. Hagyományőrző programjaikban a világban is egyedülálló a bányász toronyzenei hálózat, amelyek az egykori bányásztelepülések templomainak tornyaiban, a hajdani műszakváltás időpontjában, egyszerre szólalnak meg a bányamunkára és a bányamunkásra emlékeztetve.

2013 Romváry Ferenc
Romvary Ferenc.jpg
Pécs város művészeti és képzőművészeti életében művészettörténészként fél évszázadon keresztül végzett munkássága jelentős, elismerésre méltó lenyomatot hagyott. Ő is részt vett abban a munkában, melynek során a Káptalan utcában a kanonoki épületek közvetlen, múzeum céljára történő felújításával párhuzamosan létrejöhetett az ún. „múzeumutca”, a már meglévő, Zsolnay Múzeum köré csoportosítva a többi, rendkívül nagynevű múzeumot. Életpályájának példás szakmai tevékenysége a teljes Csontváry-életmű restaurálásának irányítása, majd a gyűjteményes kiállítás külföldön történő kiállításainak rendezése. Kitartó munkájára volt szükség ahhoz is, hogy elkészülhessen könyv formájában a fél évszázados Zsolnay örökség is. Sokrétűségét dicséri a Pécsi Szemle várostörténeti folyóirat főszerkesztőjeként végzett tevékenysége éppúgy, mint a Pécs Lexikon megjelentetése érdekében végzett munkája.
2014 Meskó Sarolta

(1944-2014)

Pécs Város Egyesített Egészségügyi Intézete Tüdőgondozójának intézetvezető főorvosa volt 21 éven keresztül. Tüdőgyógyászként az általa irányított munkatársakkal együtt, példaértékű tevékenységet folytatott, a Pécsett nagymértékben elterjedt szilikózisos betegek kezelése, az allergiás és asztmás, valamint a krónikus tüdőbetegek gyógyítása során. A gyógyító és a betegeket gondozó munkájának tapasztalatait szakmai fórumokon, ismeretterjesztő rendezvényeken, rendszeresen közreadta. Számos civil szervezetben (Magyar Egészségügyi Társaság, Orvosi Kamara, Baranyai Orvosok Szociális Alapítványa, Asztmások, Allergiások Baranyai Egyesülete stb.) vállalt vezetői tisztséget, feladatot. Orvosi esküjéhez hűen, szakmai alázattal, kitartóan végzett szakorvosi és felvilágosító munkájában a betegek és a pécsi lakosság iránti fokozott tisztelet volt a jellemző.
2015 Gulácsi János Iskoláinak elvégzése után a Mecseki Szénbányák Szabolcs Bányaüzemében, villanyszerelő szakmunkásként kezdi tevékenységét.

Munkája során számos újítása segítette elő a magasabb technikai színvonal megteremtését. Évekkel később úgy döntött, hogy mint kisiparos, áttér a toronyórák és templomi harangok mechanikai működtetésének villamos, illetve, elektronikussá történő átalakítására. Saját tervezésű és gyártású haranghajtóművei és toronyórái - hazánkban és a határokon túl - több mint 400 toronyban működnek. Az általa kifejlesztett és alkalmazott digitális, quarz-vezérlésű óraszerkezet programozhatósága is különleges technikai megoldás. Európában elsőként 1974-ben a Tihanyi Apátság tornyában helyezett el ilyen óraszerkezetet. A Városvédő és Városszépítő Egyesület tagjaként mint „kisiparosnak”, Pécsett is számos különleges munkája látható. Például a Városháza toronyórája, a püspöki levéltár órája, a Zsinagóga kettős mutatórendszerrel működtetett óraszerkezete, a Szent Bertalan harangtorony egyedülálló harangozó és zenélő szerkezete, a bányászhagyományokat ápoló toronyzenék működtetése éppúgy a nevéhez kötődnek, mint egyéb köztéri órák, jelzőberendezések, forgó reklámok. Értékteremtő, szakmailag sokrétű, hagyományokat tisztelő kézműves munkája elismerését jelenti a 2015. évi Tüke-díj.

2016 Ádám Antal A jogi szakterületen végzett kimagaslóan színvonalas és sokrétű egyetemi oktatói munkássága, alkotmánybíróként is példaként emlegetett tevékenysége, valamint a hat évtizedet meghaladó, kiemelkedően tartalmas publikációs képessége széles körben ismert és elismert.

Egész életpályáján változatos és folyamatosan megbecsült közéleti aktivitás figyelhető meg. Életútja, munkássága, megnyerő közvetlensége és emberi kapcsolatteremtő képessége, a köz érdekében mutatott fáradhatatlan aktivitása miatt is követendő példa lehet mindannyiunk számára.

2016 Nagy Imre Mint középiskolai, majd egyetemi tanár, munkálkodása folyamatosan a magyar irodalmi oktatás színvonalának emelése érdekében, különösen a műközpontú irodalom oktatás jegyében történt. Elkötelezett tanárként a XIX. sz. magyar irodalomból tartott előadásai, nagy elismerésnek örvendtek.

A magyar irodalomtörténet területén végzett tudományos munkássága, nagy ívű publikációs tevékenysége nem csak a szakmája területén tette ismertté. Tudásával nagymértékben és folyamatosan segíti szülővárosa (Pécs) irodalmi és kulturális életének fejlődését. Személye a múlt hagyományait tisztelő s a jövőt gazdagító polgár alakját testesíti meg, akinek tevékenysége hozzájárul az egyetemes emberi értékek fejlesztéséhez.

2017 Sólyom Katalin
Sólyom Katalin átveszi a 2017-es Tüke-díjat Pécsen.jpg
Közel 50 éve tagja, - néhány éve már Örökös tagja – a Pécsi Nemzeti Színház társulatának. Személye a színházi hűség jelképe. Sokoldalú színésznőként, változatos darabokban (136 színdarab és 9 magyar film) alkotott maradandót, nyújtott felejthetetlen alakításokat. „Egyszemélyes színházában”, a verses összeállítások, a monodrámák, a gyerekműsorok egyik legnagyszerűbb előadója. Avatott tolmácsolója a kortárs-költőknek. Sokat tett a pécsi, baranyai költők népszerűsítéséért. Pécs város művészeti életének közel 50 éve már nemcsak résztvevője, hanem aktív alakítója. A színházi, filmszerepek, az irodalmi programok sokasága mellett igazi közéleti ember, jószolgálati nagykövet. A pécsi színművészek közül kiemelkedik azzal, hogy a művészetet a színház falain kívül is értő módon, nagy lelkesedéssel népszerűsíti.
2018 Pinczehelyi Sándor
Tüke-díj-Pinczehelyi Sándor.jpg
Pécs város képzőművészeti életének nemcsak résztvevője, hanem aktív alakítója. A képzőművészeti életben az 1970-es években nagy robbanást hozó Pécsi Műhely egyik alapítója.

A Pécsi Galéria igazgatójaként több mint 500 kiállítást rendezett, kiemelt figyelemmel a kortárs művészet bemutatására. Művészi pályáját a szabad és játékos gondolkodás, a vizuális ötletesség és a háttérben felfedezhető irónia jellemzi. Alkotó tevékenysége során keletkezett műveit magyar, európai, amerikai és japán köz- és magángyűjtemény őrzi.

2019 Dr. Korinek László
Korinek tuke dij.jpg
Egyetemi tanárként, tanszékvezetőként, akadémikusként a jogtudomány, a kriminológia, a rendészettudomány elismert művelője. Szakmai tevékenysége mellett minden területen a közösségi kapcsolatok erősítését, formálását tekintette küldetésének. Aktív szerepet vállalt a Kolping mozgalom 1989-ben történt újraélesztésében. Nevéhez köthető a Magyarok Kenyere program, amely a diaszpórában élők és a nemzet közötti összetartozást erősíti. Mint Németország tiszteletbeli pécsi konzulja, 17 éven át segítette a Dél-Dunántúlon jelentős számban élő német állampolgárok ügyeinek intézését, a német ajkú lakosok önszerveződését, a német-magyar testvérvárosi kapcsolatok létrehozását, a tudományos és gazdasági együttműködés fejlesztését. Számos pécsi köztéri szobor és emléktábla az ő kezdeményezésére jött létre. Nemes célokért elkötelezetten, önzetlen humanistaként végzi magas színvonalú tevékenységét.
2020 Zsolt László
Zsolt laszlo tuke dij.jpg
Az általa alapított és irányított részvénytársaság országos viszonylatban is vezető szerepet betöltő biztonságtechnikai vállalkozás, amelynek tevékenysége a szakmai tisztesség és a környezet igényeinek kielégítésére fókuszál. Tevékenységükben az innovatív szemlélet, a mérnöki gondolkodás eredményes megvalósulása azt is jelenti, hogy a vagyonvédelem speciális igényeit is képes kielégíteni. Az általa, önerőből létrehozott nemzetközi színvonalú Tollaslabda Centrum jól szolgálja a tömeg és minőségi sport helyi és országos szintű fejlődését. Szakmai elhivatottsága, igényes vezetői munkája, értékteremtő tevékenysége, az emberi, cégvezetői tisztesség követendő példája. Társadalmi felelősségvállalását jelzi, hogy környezetében számos iskolát, egészségügyi és gyermekekkel kapcsolatos alapítványt, civil szervezetet segít.

A díjat alapító Tüke Alapítvány[szerkesztés]

A pécsi tükék egy csoportja elhatározta, hogy összefogásukkal segítik szülővárosuk fejlődését, érvényre juttatva a város értékes tradícióit, amellyel Pécs életét emberibbé tehetik. A Tüke Alapítványt 1997. július 1-én alapította a Polgári Kör Pécs Egyesület.

Az alapítvány elsőként Zsolnay Vilmos születésének 170. és a Zsolnay-gyár alapításának 145. évfordulójára a Tüke díszkút felállítását tűzte ki célul.

Tüke mise[szerkesztés]

Tüke mise, vezényel: Tillai Aurél

A zene története során számos olyan zeneműről tudunk, amely állami, városi, egyházi esemény, vagy királyi, főúri, polgári igény révén megfogalmazott megrendelés alapján keletkezett. Így jött létre például a Firenzei dóm felavatására írt mise már a XV. században, Johann Sebastian Bach Tanácsválasztási kantátája, Ferenc József koronázására írta Liszt Ferenc a Koronázási misét, Johannes Brahms egyetemi ünnepségre az Akadémiai ünnepi nyitányt, vagy Liszt Ferenc Esztergomi miséje.

E hagyományt követően a Tüke kuratórium úgy döntött, hogy felkéri a kuratórium alapító tagját, Tillai Aurél Liszt-díjas karnagyot, hogy a Tüke-díj átadásának ünnepi alkalmára komponálja meg a Tüke misét. A szerző vezényletével 2008-ban hangzott el első alkalommal a Tüke mise (Missa brevis) mint kórusmű, énekes szólistákkal és egyéni színeket hordozó hangszeres (fuvola, trombita, cselló, orgona) kísérettel, a Pécsi Kamarakórus közreműködésével. Mivel a Tüke-díj átadása évről évre a Pécsi Székesegyházban történik, a zenemű is itt hangzik el.

Egyéb díjak[szerkesztés]

Ifjúsági Tüke-díj[szerkesztés]

Ifjúsági Tüke-díj díszdobozban

A díjalapítás célja: Erősíteni a „Tükék” összetartozását, elősegítve a fiatalok közösségi fejlődését. A díj szellemisége szolgálja egyetemes kulturális értékeink és a különböző szakmakultúrák közötti harmónia elmélyítését, járuljon hozzá olyan értékek elismeréséhez, amelyek színvonala méltó a pécsi tükeség által képviselt és elfogadott normákhoz.

Az Ifjúsági Tüke-díjat 2018-tól, a kuratórium döntése alapján az a 30 év alatti, Pécsett született fiatal kaphatja meg, aki kimagasló tanulmányi, tudományos, kutatói, művészeti/alkotói, sporttevékenységet végez, figyelemre méltó, példamutató cselekedetet hajt végre az élet bármely területén.

A díj eozinból készült, mely Krassói Száva keramikus alkotása és a Zsolnay Porcelánmanufaktúra terméke.

A jelöltre javaslatot tehetnek minden év június 30-ig:

 • a Pécs városában bejegyzett szak- és középiskolák igazgatói,
 • a Pécs városában bejegyzett felsőfokú intézmények vezetői,
 • az MTA regionális szerve,
 • a Pécs városában bejegyzett sportegyesületek,
 • a Pécsett tevékenykedő egyházak,
 • a pécsi polgárok,
 • a Pécs Baranya Kereskedelmi és Iparkamara.
Év Díjazott Kép Rövidített laudáció
2018 Balogh Ádám
Ifjúsági Tüke-díj- Balogh Ádám.jpg
Hét évesen kezdett zongorázni. 13 éves koráig 8 országos versenyen nyert első díjat. Számos hazai verseny győztese, fődíjasa. Többek között a Szegedi Kortárs Zenei Verseny, a Budapesti Chopin zongoraverseny első helyezettje. Nemzetközi versenyekről is eredményesen térhetett haza, mint pl. a milánói Zongorista Tehetségek Versenye, a zágrábi Fiatal Virtuózok. A hágai nemzetközi zongoraversenyek díjnyertese.

Legszebb eredményeit a közelmúltban érte el. Az amerikai Cooper Nemzetközi Zongoraversenyen döntőbe jutott, és az egyik legrangosabb, Texasban megrendezett zongoraverseny, a Cliburn Junior kategóriában pedig különdíjjal gazdagodhatott. 2017 márciusában, New Yorkban a Világkörüli Bemutatkozó Meghallgatás (Worldwide Debut Audition) nevű versenyen vett részt, ahol bejutott a háromfős döntőbe. Philadelphiában a neves Curtis Intézetben megrendezett Fiatal Zongoristák Akadémiájára többször nyert ösztöndíjat, illetve a Piano Texas és a LAUS Academya fesztiválokon is ösztöndíjasként vehetett részt. A magyar zenei színtereken is gyakran szerepel. Folyamatosan fellép Európa sok jelentős zenei fellegvárában. 2016-tól a Zeneakadémia tanulója. Koncertjein igazi, mély zeneiségről számot téve arat megérdemelt sikereket.

2019 Knoch Viktor és Burján Csaba
Knoch viktor apja tuke dij.jpg
Burjan csaba anyja tuke dij.jpg
Az újkori olimpiák megszületése után 94 évvel, a pjongcsangi Téli Olimpián Magyarország és a pécsi sport számára az 5000 méteres gyorskorcsolya váltóversenyében az olimpiai bajnok csapat két pécsi tagjaként elért sporttörténelmi eredményért, illetve Pécs város hírnevének öregbítéséért a pécsi polgárok elismeréseként. (A díjazottak a külföldi sportversenyeken való részvételük miatt a szüleiket kérték meg a díjak átvételére.)
2020 Szabó Attila
Szabo attila tuke dij.jpg
Már általános iskolás korában kiderült, hogy kivételes tehetségű és szorgalmú diák, akit a kitartás, a szenvedélyes érdeklődés, a világ dolgai iránti kíváncsiság motivál a tudás megszerzésében. Középiskolásként a Pécsi Leőwey Klára Gimnázium diákjaként érte el sikereit. Nemzetközi eredményeit Európában, Ázsiában, az amerikai kontinensen érte el, minden tanulmányi évben igencsak megsüvegelendő győzelmekkel. Ezek a sikerek a fizika, matematika tantárgyak Világbajnokságain, diákolimpiai, előolimpiai egyéni és csapatversenyein születtek. Így lett az említett tantárgyakból többszörös világbajnok, diákolimpiai bajnok, sőt a fizika tantárgyból nagy fölénnyel a versenyek abszolút első helyezettje, mely címet kétszer is kiérdemelte. Ugyanígy a Diákolimpiákon kétszer részesült különdíjban a legjobb elméleti dolgozatért.

A tudását elismerő tény, hogy a 43. észtországi diákolimpián az Európai Fizika Társaság díját is megkapta, míg Koppenhágában, a 44. Fizika Diákolimpián a legjobb európai férfiversenyzőnek járó elismerést is átvehette. Gimnáziumi tanulmányai során az összes, rangos, hazai fizika versenyt megnyerte, volt amelyiket több is. A középiskola elvégzése után a Cambridge-i Egyetem hallgatója lett, fizika/természettudomány szakon. Az alapszakon minden évben első helyezett az év végi vizsgákon, mesterszakos szakdolgozata pedig elnyerte a legjobb számítógépes fizikai kutatás díját. A PhD-t is Cambridge-ben végzi, most harmadéves. Kutatási területe az elméleti szilárdtestfizika.

Jubileumi Emlékérem (2013)[szerkesztés]

Jubileumi emlékérem
Év Díjazott Kép Rövidített laudáció
2013 Bertók László Bertók László Kossuth-díjas költő, a több mint fél évszázados, új verstípusokat is létrehozó, gazdag és igényes, színes és változatos versformákat nyújtó költészetéért.
2013 Bánky József Bánky József Zongoraművész, nyugalmazott tanszékvezető főiskolai tanár, a több mint fél évszázados, Pécsett megvalósított zenepedagógusi és zeneszerzői, valamint zongoraművészi munkája elismeréseként.
2013 Ivasivka Mátyás Ivasivka Mátyás Tanár, zenepedagógus, karnagy, Pécs zenei életében kifejtett több évtizedes, maradandó értékeket teremtő, példamutató munkájáért, valamint az ifjúság nevelésében elért szemléletalakító tevékenységéért.
2013 Dr. Kollár Lajos Dr. Kollár Lajos Érsebész professzor, a szakterületén végzett sikeres hazai és nemzetközi gyógyító munkája során bevezetett új műtéti eljárások széles körű alkalmazásáért, valamint az egészségügyi ellátórendszer struktúrájának átalakításában végzett munkájáért.
2013 Maszler József Maszler József A vendéglátós dinasztia tagjaként, a Tettye étterem vezetőjeként végzett több mint 30 éves, a pécsi vendéglátást szolgáló színvonalas munkája elismeréseként.
2013 Märcz Róbert (1937-2013) Märcz Róbert Testnevelő tanár, sporttörténész, Pécs sportértékeinek megőrzésében, népszerűsítésében évtizedeken keresztül végzett kimagasló tevékenységéért, valamint több hiánypótló sporttörténeti könyv szerkesztőjeként megvalósított tevékenysége elismeréseként.

Jubileumi Emlékérem (2018)[szerkesztés]

Év Díjazott Kép Rövidített laudáció
2018 Iványi Dalma
Tüke Emlékérem-Iványi Dalma.jpg
Sportoló, sportvezető. Több mint húsz éves, magas szintű sportolói pályafutása során, Pécs városához kötődő hűsége, a kosárlabdát szerető közönségnek, hazai és nemzetközi szinten is felejthetetlen élményt nyújtó, nagy népszerűségnek örvendő tevékenysége, valamint a csapat sikereihez tartozó teljesítménye elismeréséért.
2018 Dr. Bödő László
Tüke Emlékérem-Dr.Bödő László.jpg
Sporttörténész. Baranya megye és Pécs város minőségi és tömegsport tevékenységének folyamatos fejlesztésében tanúsított színvonalas, tevékenységéért, a térség sporttörténetének másokkal együtt és önállóan történő hiteles feldolgozásáért.

Továbbá azért a kezdeményezéséért, amellyel a pécsi olimpikonokról három sportlétesítményt is elneveztek.

2018 Kleisz József
Tüke Emlékérem-Kleisz József.jpg
Cégalapító, cégtulajdonos. Vállalkozásszervező tevékenységével megteremtette annak az alapjait, hogy ma a MATRO Kft. a Dél-Dunántúl meghatározó, több mint 300 főt foglalkoztató középvállalkozásává válhasson. A nevéhez köthető, hogy a szakképzésben, az 1990-es években létrejöhetett az első dél-dunántúli, iskolai CNC gépeket alkalmazó tanműhely.
2018 Morvay Imre, Pio atya
Tüke Emlékérem-Morvai Imre Pió Atya.jpg
Irgalmasrendi szerzetes. A pécsi ételládák mozgalom elindításáért és működtetéséért, az utcán élő hajléktalanok, a nehéz helyzetben lévő emberek és családok elkötelezettségen alapuló önkéntes segítéséért nap mint nap, példamutató tevékenységéért.
2018 Nagy Emil
Tüke Emlékérem-Nagy Emil.jpg
Több, mint 35 éve vesz részt aktívan a lakásszövetkezeti mozgalomban mint a Jókai lakásszövetkezet elnöke. 27 éve a Lakásszövetkezetek és Társasházak Baranya Megyei Szövetsége elnöke. Érdemeket szerzett a vezetés és a tagság közötti kapcsolat élőbbé tételében, különösen a vállalkozási szellem elfogadtatásában.

Tevékenysége során mindig a pécsi emberek érdekeiből indult ki és ért el helyi és több esetben országos sikereket nagy tömegeket érintő szolgáltatási kérdésekben.

2018 Pintér László
Tüke Emlékérem-Plntér László.jpg
Nyugalmazott könyvtárigazgató. Csorba Győző Kossuth-díjas pécsi költő halála óta aktívan és lelkesen, folyamatosan gondozza a mértéket jelentő írói hagyatékot. Gondos tevékenysége nem engedi feledésbe merülni a költő emlékét, és elősegíti, hogy a mai fiatal nemzedék is megismerhesse a költő életművét, ugyanakkor pozitív szakmai és emberi példakép állhasson a pécsiek előtt.
2018 Dr. Szántó Zalán
Tüke Emlékérem-Dr.Szántó Zalán.jpg
Mellkassebész, egyetemi adjunktus. Az általa kifejlesztett okostelefonos alkalmazással a világon szinte egyedülálló módon lehet elvégezni a tüdődaganat kockázatának felmérését, a tüdődaganat korai stádiumban való felismerését. Ezáltal kulcslyuksebészeti megoldásokkal, kisebb megterhelésű műtétek elvégzésére nyílik lehetőség.

Az alkalmazáshoz tartozó kérdőív kitöltésével kideríthető, hogy az érintett személy a tüdőrák kockázata szempontjából mennyire veszélyeztetett. Magyarországon már több ezer ember töltötte le az applikációt. A világon Kínától, Brazíliáig sok országban használják.

Emlékérem[szerkesztés]

Év Díjazott Kép Rövidített laudáció
2018 Požonec Mária Dorothea
Emlékérem-Pozsonecz.jpg
2016. márciusában – a pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának tanulójaként – újraélesztette osztálytársát, akinek rosszullét következtében leállt a szívműködése. Lélekjelenléte, bátor, gyors és határozott, az egészségügyi szakma irányelveinek betartásával történő, szakszerű beavatkozása visszahozta az életbe osztálytársát.

Büszkék lehetünk, az azóta már orvostanhallgató Pozsonecz Mária Dorothea bátorságról, lélekjelenlétről tanúskodó, másoknak is példát mutató tevékenységére.

2020 Dr. Végh József
Vegh jozsef tuke emlekerem.jpg
A Pécsi Magyar-Finn Társaság megalakításában, eredményes, sokszínű működtetésében betöltött elévülhetetlen érdemei, valamint a Pécs és Lahti közötti testvérvárosi kapcsolat ápolásában tanúsított példaértékű, lelkes tevékenysége elismeréseként, városunk hírnevének öregbítéséért.

Civil szervezetek számára adományozott elismerések (2016-tól)[szerkesztés]

év díjazott kép rövidített laudáció
2016 Mecsek Egyesület A Mecsek turista értékeinek kifejlesztése, élhetőbbé, vonzóbbá tétele, épített örökségének folyamatos védelme, az egyesület természetvédelmi filozófiája, a példaként állítható gazdag egyesületi múlt, illetve a pécsi polgárok számára hasznos munkájuk elismeréséért.
2017 Pécsi Jótékony Nőegylet
Kittka Katalin átveszi a 2017-es Tüke-díjat a Pécsi Jótékony Nőegylet nevében.jpg
Pécs város polgárai számára hasznos, önzetlen, másokért felelősséget vállaló munkájuk során két évtizede számos szegény sorsú gyereknek biztosítják a meleg étkezést a „Nincs ebédem” program keretében. Nagy figyelmet fordítanak a peremkerületeken élő gyerekek életkörülményeire. Programjaik a rászorultság elvére épülve egyfajta védőhálót nyújtanak. Tevékenységük példamutatóan tanúsította a jó polgári mentalitás folyamatos kiteljesedését, a nehéz sorsú gyerekekért érzett felelősség kiterjesztését a szegénygondozási eszközrendszer működtetésében.
2018 Nevelők Háza Egyesület és a 20 éve általa működtetett Civil Közösségek Háza
Nevelők Háza-Vincze Csilla Anna.jpg
A polgárosodási folyamatban negyed százada eredményesen segítik a civil szervezetek és öntevékeny közösségek zökkenőmentes társadalmi beágyazódását. Munkájuk bővíti a kulturális teret, az értékek bemutatásával és fenntartásával lehetővé teszik a polgárság sokirányú tájékozódását, a civil szerveződések, öntevékeny közösségek és az egyéni alkotók területi felzárkózását.

Nyitott kapukkal tevékenykednek, kézen fogják és behozzák a házba a civil szerveződéseket, mintegy közösségi kovászt adva a közneveléshez is kapcsolódó, informális tanulási lehetőségeknek. Hozzájárulnak kulturális és emberi alapértékeink megbecsüléséhez.

2019 Pécsi Vasutas Sportkör
Pvsk tuke dij.jpg
A magyar vasutas sport történetében jeles dátum 1919, amikor 500 sportoló és pártoló tag létrehozta Pécs város napjainkban legrégebbi, megszakítás nélkül működő sportegyesületét. A megalakulás óta elkötelezetten tevékenykedő sportvezetők és sportolók a nehéz történelmi időszakokban is képesek voltak stabilizálni a sportkör működését. Kialakították és működtették azt a vasutas szellemiséget, amely ma is jellemzi a közösséget, erősítve a sportkör társadalmi szerepének elfogadtatását. Tevékenységük az elmúlt 100 évben jól példázza, hogy fontos teret adni a cselekvő, aktív közösségeknek, fontos hozzájárulni azok fejlesztéséhez, cselekvési képességük és sportbeli alapszándékaik erősítéséhez. A mindenkori sportvezetők és munkatársak a vállalt missziójukkal, a sokszínű tevékenységet támogató szolgálatukkal, a közösségért érzett szolidaritást példázzák. Hozzájárulnak sportbeli és emberi alapértékeink megőrzéséhez. (Az elismerő oklevelet és az emlékplakettet átvette: Czerpán István elnök és Rákossy Balázs társadalmi elnök.)
2020 Pécsi Magyar-Finn Társaság
Magyar finn tuke dij.jpg
Pécs és Lahti városok közösségének egymásra találásában tanúsított szerepük meghatározó. Az eltelt időszakban újabb és újabb területeket vontak be az együttműködésbe, így ez a munka bővítette a kulturális teret, az értékek kölcsönös bemutatását. A zenei, a képzőművészeti, a tánc, a színházművészeti, a fotóművészeti kölcsönös egymásra találások, a sportélet kapcsolatai, az iskolák, az evangélikus egyházak sokoldalú együttműködése, a diákifjúság, a nyugdíjasok csoportjainak cserelátogatásai, mind, mind a társaság kapcsolatközvetítő szerepének fontosságát, erősségét támasztja alá.

Fontos szólni a Pécsi Magyar-Finn Társaság gazdaságot segítő tevékenységéről, melyben a Pécs városában megtelepedett finn cégek dolgozóival való kapcsolat során, példás tevékenység volt a finn dolgozókkal való együttműködés és beilleszkedésük segítése. Vállalt missziójukkal, a sokszínű tevékenységet támogató, lelkesedéssel végzett munkájukkal a két testvérnép eredményes kapcsolatát is jól példázzák. A társaság nyitottságával, együttműködési készségével hozzájárult a magyar és finn, szakmai, kulturális és egyéb emberi alapértékeink, tudásunk nemzetközi cseréjéhez.

Források[szerkesztés]

 • Pécs Lexikon I-II. kötet, Romváry Ferenc (szerk.)
 • Pécsi Szemle 1998/2
 • Helyi téma 2011. február 2.
 • Angstertől Zsolnayig. Ipartörténeti tanulmányok (Szerk: Szirtes Gábor – Vargha Dezső)
 • Díjazottak évenkénti laudációja (Halmos Gábor - Tüke kuratórium anyagai)

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Televíziós megjelenések