Ugrás a tartalomhoz

Lions Club

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A LIONS Clubok Nemzetközi Szövetségét, a LIONS Clubs Internationalt Melvin Jones alapította 1917-ben az Amerikai Egyesült Államokban, Chicagoban. A jószolgálati célokkal alapított szervezet folyamatos fejlődésének eredményeképp a Lions mozgalom ma 206 országban van jelen, 46 000 klubban, közel 1,5 millió tagja van, és a világ legnagyobb, klub alapon szerveződő, civil jószolgálati szervezete, amely vallásoktól és a politikától függetlenül végzi tevékenységét. A LIONS egy mozaikszó, a "LIBERTY, INTELLIGENCE, OUR NATION'S SAFETY" első betűiből tevődik ki.

A LIONS közösség jelszava "We Serve" - azaz "Szolgálunk".[1]

A látás védelme - SightFirst[szerkesztés]

A nemzetközi LIONS mozgalom tevékenységének alapját a látás védelme, azaz a látáskárosodások megelőzése valamint a vakok- és gyengénlátók segítése, támogatása jelenti. A lionok ennek érdekében a SightFirst (A látás mindenekelőtt) program keretében szemvizsgálatokat, szemszűréseket szerveznek, használt szemüvegeket és pénzadományokat gyűjtenek.[2]

Helen Keller a LIONS mozgalom legmagasabb szintű döntéshozatali fórumán, az 1925-ös, Ohioban megtartott konvención szólította fel a szervezet tagjait, hogy "legyenek a vakok lovagjai a sötétség elleni Kereszteshadjáratban." Ezen időponttól Lions mozgalom legfőbb célkitűzése: harcoljanak a megelőzhető és visszafordítható vakság ellen valamint segítsék a látásukat végérvényesen elveszített vagy vakon született embertársaikat a mindennapokban.[3]

Diabetes elleni küzdelem[szerkesztés]

A cukorbetegség a látás romlásának az egyik leggyakoribb kiváltó oka, a betegség egyik leggyakoribb szövődménye. A Lions közösség az alapításának 100. évfordulóján a következő évszázad egyik legfontosabb feladatának tűzte ki, hogy a diabetes elleni küzdelemben feladatot vállal. A magyarországi Lions közösség is csatlakozott ehhez a kezdeményezéshez és egészségmegőrző és szűrőprogramokat szerveznek rendszeresen.[4]

Ifjúsági cseretábor fiatalok számára[szerkesztés]

A lions mozgalomban kiemelt szerep jut a gyermekeknek és a fiataloknak. Kiemelt programjuk a külföldi diáktábori programban (Youth Exchange) való részvétel megszervezése, kivételes esetekben a kiutazás támogatása.[5]

Támogatás a rászorulóknak[szerkesztés]

Az önállóan működő Lions klubok elsősorban saját környezetükben végzik tevékenységüket, ott ismerik a legpontosabban kinek és milyen módon lehet a leghatékonyabban segíteni. Programjaik között szerepel a hátrányos helyzetű emberek, a betegek, a gyerekek és idősek támogatása. Élelmiszergyűjtést vagy kulturális programok szervezését is végzik.

A Lions Clubok Magyarországi Szövetsége által koordinált, de a klubok által végzett tevékenység egy szemszűrő busz üzemeltetése, amely segítségével hátrányos helyzetű településen végeznek szemszűrést ingyenesen.

A klubok jószolgálati munkát önálló kezdeményezéseik, ötleteik alapján végeznek.

Néhány klub szinten végzett tevékenység:

A Pécs Normandia Lions Club Pécsett a kórházi kezelés alatt álló daganatos és leukémiás gyermekek szülei számára biztosít ingyenesen szállást, azzal a céllal, hogy a beteg gyermekek szülei számára a gyógyulás időszakát megkönnyítsék.

A Székesfehérvári Lions Klub a sérült - elsősorban látássérült - emberek számára VAGYOK néven rendezi meg évente azt a kulturális seregszemlét, amely egyfajta tehetségkutató fesztiválként szolgálja ezt a közösséget.

Az Első Miskolci Lions Klub és a Lady Lions Club Miskolc rendszeresen szervez a Baráthegyi Vakvezető Kutyaiskolában képzett kutyák számára tápgyűjtő akciót, amellyel a már átadott és a kiképzés alatt álló segítő kutyák fenntartásában segítenek.

Az Első Soproni Lions Klub a városban és környékén található védett sírok gondozását vállalta fel.

A Nyíregyházi Lions Klub a kárpátaljai magyar közösséget támogatja évről-évre és Nyíregyházán Egészségnapot szervez.

A DIGITAL Lions Klub a napjaink egyik legaktuálisabb témájával, a fiatalok digitális függőséggel kapcsolatos kérdésekkel, problematikával foglalkozik.

Több klub igyekszik felhívni a figyelmet érzékenyítő előadásokkal, rendezvényekkel a látássérültek problémáira.

A Lions Klubok munkájukat a helyi érdekvédelmi szervezetekkel (pl. Vakok és Gyengénlátók Egyesülete) együttműködve, azokkal partnerségben végzik.

LEO Klubok[szerkesztés]

A Lions közösség nagy figyelmet fordít arra, hogy a fiatalokat is bevonják jószolgálati munkába. A szervezet ifjúsági programja a LEO. A világon ma már 140 országban mintegy 4700 LEO klub működik, 144 000 aktív fiatallal. Magyarországon több LEO klubban fiatalok ismerkednek a jószolgálattal, szervezik saját programjaikat és segítik a Lions klubok által szervezett jószolgálati tevékenységet.[6]

A világ legjobb civil szervezete[szerkesztés]

A Financial Times amerikai napilap 2007-ben 445 cégóriás szakembereinek szavazata alapján 34 nemzetközi jószolgálati szervezetet állított rangsorba. A Lions Clubok Nemzetközi Szövetségének alapítványa, a Lions Clubs International Foundation ekkor nyerte el a világ legjobb nem állami (civil) szervezetének megtisztelő címét. A kitüntető címet többek között azzal érdemelte ki az LCIF, hogy a jószolgálatra összegyűjtött adományok teljes összegét, azaz az adományok 100%-át eljuttatja a rászorulókhoz.[7]

LIONS szervezet Magyarországon[szerkesztés]

A LIONS Clubok Magyarországi Szövetsége (LCMSZ) - a Lions Clubs International tagjaként - 1989-ben jött létre. A Magyarországi Szövetség, amint a Nemzetközi Szövetség is, LIONS Clubok szövetsége. Magyarországon jelenleg mintegy 41 Lions Club közel 860 tagja végzi jószolgálati munkáját. A nemzetközi szervezet D-119-es kormányzósági egységének (körzet) klubjai alkotják a magyar Szövetséget.

LIONS Clubok Magyarországi Szövetsége egyesületként működik, az ország egyik legjelentősebb civil szervezete. A szövetség a klubok tevékenységének összehangolását, hazai és nemzetközi érdekképviseletét is ellátja. A Szövetség jószolgálati célokat tűzött ki maga elé: az egészségmegőrzés, a betegségmegelőzés, gyógyító- egészségügyi rehabilitációs tevékenység, a családsegítés és időskorúak gondozása mind-mind szerepel feladataik között. Kiemelt célja a gyermek- és ifjúságvédelem, melyet országosan működő programja fémjelez, a Lions Youth Exchange, melynek révén a magyar fiatalok is bekapcsolódhatnak az LCI szerteágazó és gazdag nemzetközi diákcsere programjába.

A magyar LIONS Jószolgálati tevékenysége rendkívül szerteágazó. Évente 150-200 millió forintnyi adományt juttatnak el a rászorulókhoz a szövetség illetve az egyes klubok különböző programjain keresztül. A tevékenység fő iránya a megelőzhető, illetve visszafordítható vakság elleni küzdelem, a vakok és gyengénlátók támogatása, segítségnyújtás a természeti katasztrófák károsultjainak, az ifjúsági cseretábor program szervezése. Ezen belül támogatják a Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségét, a Vakok Állami Intézetét, alapítói a Debrecenben működő Lions Szemészeti Intézetnek, ahol szaruhártya-műtéteket végeznek térítésmentesen a rossz anyagi körülmények között élő betegeken.

Az egyes klubok önállóan döntik el, hogy milyen jószolgálati tevékenységet végeznek.

2013-ban az LMCSZ egy szemszűrő eszközökkel felszerelt buszt állított üzembe, amelyet a szervezet tagjaként működő önálló klubok juttatnak el hátrányos helyzetű településekre, ahol a buszban található eszközök segítségével, szemész orvosok közreműködésével végeznek szűréseket.

A LIONS klubok tagjai nem kizárólag másokon segítenek, a közel ezer magyar lion színes baráti közösséget is alkot.[8]

Magyarországi Kormányzók[szerkesztés]

A LIONS mozgalom hagyományainak megfelelően kormányzók irányítják egy-egy körzet, így a magyarországi területi egység munkáját is. A kormányzók - felmenő rendszerben - a klubok küldötteiből álló konvenció döntése alapján kapnak megbízatást a 2. alkormányzói feladatok ellátására. A 2. alkormányzói tisztség egy évig tart, ezt követően az 1. alkormányzóvá válik, majd újabb egy év után veszi át a kormányzói tisztséget.

Minden kormányzó a saját hitvallását kifejező mottót választ a kormányzói évéhez.

A LIONS Clubok Magyarországi Szövetségének eddigi kormányzói (év/személy/mottó)

 • 1989-1990 Dr. Czeglédi László (alapító kormányzó) †
 • 1990-1991 Dr. Czeglédi László †
 • 1991-1992 Dr. Pócs Attila †
 • 1992-1993 Szabados György
 • 1993-1994 Jahn Péter
 • 1994-1995 Dr. Nékám Kristóf
 • 1995-1996 Horváth Miklós
 • 1996-1997 Pázmányi György
 • 1997-1998 Körmendy András
 • 1998-1999 Dr. Gulyás Miklós
 • 1999-2000 Láng-Miticzky Katalin
 • 2000-2001 Dr. Németh Viktor †
 • 2001-2002 Petróczki Ferencné Kata
 • 2002-2003 Dr. Kutsch Zoltán
 • 2003-2004 Kovács Béla
 • 2004-2005 Ütő Ákos
 • 2005-2006 Treiber Ágota
 • 2006-2007 Pálinkás János
 • 2007-2008 Simon Zoltán
 • 2008-2009 Fésűs András „A hatalom szeretete nem a szeretet hatalma
 • 2009-2010 Dr. Farkas Zoltán
 • 2010-2011 Dr. Buzási Gábor - "Keresd, ami összeköt!"
 • 2011-2012 Németh István - "Szolgálat és közösség."
 • 2012-2013 Spissák István - "A mosoly mindennél többet ér!"
 • 2013-2014 Magyar László - "Adj reményt!"
 • 2014-2015 Dr. Solymosiné Dr. Kiss Ilona - "A szeretet erejével!"
 • 2015-2016 István Zsolt - "Együtt! A közösségünkért!"
 • 2016-2017 Simon Zoltán - "Szolidaritás, méltányosság, tisztelet."
 • 2017-2018 Koleszár Péter - "Szolgálunk. Együtt. Egymástól tanulva."
 • 2018-2019 Dr. Chrabák László - "Szolgálni hittel, szeretetben."
 • 2019-2020 Boronkay Gusztáv - "Hagyomány és modernitás."
 • 2020-2021 Keys Mária Hermina - "A kedvesség mégis számít"
 • 2021-2022 Dr. Fogarassy Csaba † - "A jövő most kezdődik újra"
 • 2022-2023 Koncsik István - "Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent, és munkálkodhass a jövőn! "

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. http://www.lions.hu/
 2. http://www.lcif.org/EN/lions-center/grants/sightfirst.php
 3. Archivált másolat. [2014. július 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. június 9.)
 4. Archivált másolat. [2018. május 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. május 29.)
 5. Archivált másolat. [2014. július 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. június 9.)
 6. [1]
 7. Archivált másolat. [2014. június 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. június 9.)
 8. http://www.lions.hu

Források[szerkesztés]

Kormányzói oldalak: