Bánky József

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Bánky József
József Bánky.jpg
Életrajzi adatok
Született 1930. április 13. (90 éves)
Diósgyőr
Házastársa Karvai (Hartl-Prugberger) Lívia
Gyermekei Bánky Tibor
Bánky Ottó
Bánky Géza
Szülei Bánky (Biber) József
Szontagh Magdolna
Pályafutás
Hangszer zongora
Díjak
Tevékenység zongoraművész, professor emeritus, zeneszerző
A Wikimédia Commons tartalmaz Bánky József témájú médiaállományokat.

Bánky József (Diósgyőr, 1930. április 13. –) a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett zongoraművész, professor emeritus, a Pécsi Tudományegyetem oktatója, Pécs díszpolgára.

Tanulmányok[szerkesztés]

Közismereti[szerkesztés]

Általános iskolai Diósgyőr-Vasgyárban (19361940), középiskolai a Miskolci "Fráter György" Gimnáziumban (1940-1948), érettségi: 1948-ban.

Zenei[szerkesztés]

A kezdeti privát, majd a Miskolci Városi Hubay Jenő Zeneiskola növendékeként folytatott zongora tanulmányok után 1948 és 1954 között Budapesten, a Zeneakadémián (ma Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem) zongora: Wehner Tibor, zeneszerzés: Viski János, zenetörténet: Bartha Dénes és Szabolcsi Bence, zeneelmélet: Molnár Antal, népzene: Kodály Zoltán, ill. Járdányi Pál, kamarazene: Molnár Antal, Mihály András, Banda Ede, szolfézs: Szervánszky Endre, Maros Rudolf, Gát József professzoroknál. A legjobb növendékeknek kijáró megbecsülést fémjelzi, hogy játszott 1952-ben a Kodály Zoltán 70. születésnapja tiszteletére rendezett hangversenyen, valamint végzősként a Rádiózenekarral, Melles Károly vezényletével.

Hangversenyek[szerkesztés]

Számtalan belföldi, külföldi és főként pécsi hangversenyen mintegy 30 zongoraversenyt és igen sok szólóművet játszott. A versenyművek közül Brahms B-dúr, mindkét Ravel-koncert, Rachmaninov Rapszódia Paganini-témára, Bartók I. zongoraverseny és Britten Diversion pécsi bemutatója fűződik nevéhez. A szólóművek közül ő játszotta Pécsett először Debussy 24 prelűdjét, Liszttől sorozatban a Zarándokévek mindhárom kötetét, Ravel Miroirs ciklusát és számos kisebb művet, Chopin 24 etűdje egyetlen koncerten belül Pécsett eddig csak tőle volt hallható. 1973 és 1986 között az Országos Filharmónia szólistája, ebben az időszakban különösen sok fellépése volt, többek között Gyermán István kamarapartnereként a hegedű-zongora szonátairodalom színe javát végigjátszotta.

Budapesten a Zeneművész Szövetség felkérésére lemezfelvételt készítettek vele (Radioton Production, 1991.), melyen Debussy- és Liszt-műveket játszik, Pécsett pedig az Universitas TV több előadását örökítette meg DVD-n: Elődök és utódok, Debussy prelűdjeinek csodálatos világa, stb.

Tanári munka[szerkesztés]

A tanítást alsó fokon kezdte (1953-1955 Zalaegerszeg, 1956-1958 Magyar Rádió Gyermekkórus Zeneiskolája). Középfokon 1958-tól 1966-ig Pécsett a Zeneművészeti Szakiskola tanára, majd a továbbiakban már csak felsőfokon 1966-tól a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Pécsi Tagozatán oktatott s végül 1995-ben mint tanszékvezető tanár ment nyugdíjba. Azóta – jelenleg is – a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Zeneművészeti Intézetének óradíjasaként[1] folytatja tanári munkáját. Ars poeticája szerint a tanítás eredményességét a szakmai tudáson és tapasztalaton kívül a következetesség, a tervszerűség, a bizalom, a növendékekkel való lelki kapcsolat, a felelősségérzet és a szeretet garantálja.

Zeneszerzés[szerkesztés]

Komponistaként néhány kamaraműtől eltekintve csak hangszerére ír. Zongoraműveiről egy méltatója egyszer úgy nyilatkozott, hogy bennük "a tonalitás és atonalitás értő egyensúlya, a karakterek világos kifejezése, a zenei mondanivaló mély megfogalmazási képessége és átütő ereje, a fülbemászó, klasszikus hangzásokhoz szokott publikum számára is befogadhatóvá váló zenei hangzás, ideáinak logikus felépítése, fejlesztése és érthető rendbe foglalása egészséges kapcsolat-hidat képez a zeneszerző és közönsége között." E művek többsége mindmáig csak szűkebb körben ismert, noha volt Budapesten szerzői estje (Bartók Béla Emlékház, 2014) és rádióhangversenyein is több ciklusa elhangzott saját előadásában, pécsi szólóestjein pedig számos alkalommal hallhatott belőlük a közönség. Ő maga saját stílusát a modern zene konzervatívabb ágához sorolja, úgy gondolja, hogy olyan zenére van szükség, amit a közönség meg tud érteni és meg tud szeretni. A divat, a meghökkentés, a "Pomádé király új ruhája"-szindróma távol áll tőle.

Díjak, kitüntetések[szerkesztés]

Tüke-emlékérem átvétele a pécsi bazilikában

További munkásság[szerkesztés]

Egyéb szakmai tevékenységei közül kiemelendő az Országos Liszt Ferenc Társaság (melynek társelnöke) rendezésében tartott számos nagy sikerű előadással egybekötött hangverseny, valamint zsűritagság mindkét pécsi nemzetközi Liszt-versenyen és számos egyéb országos és megyei versenyeken.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Zeneművészeti Intézetének oktatói Archiválva 2016. október 9-i dátummal a Wayback Machine-ben (Hozzáférés: 2016. október 8.)
  2. Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének zárt ülésén hozott 386/2000. (06.29.) sz. határozata kitüntet címek adományozásáról Archiválva 2016. október 9-i dátummal a Wayback Machine-ben (Hozzáférés: 2016. október 8.)
  3. Nemzeti Erőforrás Minisztérium hírarchívuma: Díjátadások - művészeti díjak (2015. március) Archiválva 2016. október 9-i dátummal a Wayback Machine-ben (Hozzáférés: 2016. 10. 08.)
  4. Pro Communitate díj Archiválva 2016. április 21-i dátummal a Wayback Machine-ben, Pecs.hu (Hozzáférés: 2016. 10. 08.)
  5. Két oktatónk vehetett át Jubileumi Emlékérmet[halott link], Pécsi Tudományegyetem hírarchívum (Hozzáférés: 2016. 10. 08.)
  6. Közös rendezvénnyel ünnepelte az új tanévet a Város és az Egyetem Archiválva 2016. szeptember 3-i dátummal a Wayback Machine-ben, Pécsi Tudományegyetem hírarchívum (Hozzáférés: 2016. 10. 08.)
  7. Professor emeritus-i kinevezés a PTE Ünnepi Szenátusi Ülésén - 2019. március 15. (Hozzáférés: 2019. április 7.)

Források[szerkesztés]