Bogányi Gergely

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bogányi Gergely
2009-ben
2009-ben
Született 1974január 4. (43 éves)
magyar Vác
Állampolgársága magyar
Foglalkozása zongorista
Díjak Liszt Ferenc-díj (2000)
Kossuth-díj (2004)

Bogányi Gergely weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Bogányi Gergely témájú médiaállományokat.

Bogányi Gergely (Vác, 1974. január 4. –) Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar zongoraművész.

Életrajz[szerkesztés]

Bogányi Gergely négyéves korában kezdett zongorázni szülővárosában a váci Zeneiskolában, ahol az első zongoratanára Szabó Katalin volt. Hatévesen különdíjasa volt a nyíregyházi Országos Zongoraversenynek (1980), amit kilencévesen (1983) meg is nyert. Már a versenyen felfigyelt különleges tehetségére Máté Klára (zsűri tag volt) zeneakadémiai tanárnő. 1984-ben tíz évesen, már nem ismeretlenül, felvételt nyert a Zeneakadémia előképző 'különleges tehetségek osztályába' ahol a tanára kezdetben Máté Klára volt majd később Esztó Zsuzsa és végül Baranyay László volt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen is. 1993-ban a finn zeneakadémia ösztöndíjasaként tizenkilenc évesen eljutott a tengerentúlra egy amerikai zeneművészeti egyetemre, ahol egy éves ösztöndíjjal tanult. Az ottani tanulmányait a budapesti Zeneakadémiával párhuzamosan végezte. Az egyesült államokban az Indiana Egyetemen[1] Sebők György († 1999) és a helsinki Sibelius Akadémián Matti Raekallio professzorok irányították munkáját. Az USA -ba 2004 során tért vissza és koncertezett régi tanulmányai színhelyén az Indiana Egyetemen Kelemen Barnabás hegedűművésszel.

Évről évre ellátogat Erdélybe is, ahol Marosvásárhelyen és egyéb más városokban is játszik. Hangversenyezett a világ leghíresebb koncerttermeiben. Repertoárján több mint harminc zongoraverseny és a zongorairodalom jelentős része szerepel. Eddigi munkásságának egyértelmű csúcspontja a 2010-es Chopin-év alkalmából rendezett két napon átívelő koncertsorozata, ahol is a zeneszerző összes, szólózongorára írt művét megszólaltatta.

Díjak, kitüntetések[szerkesztés]

Lemezek[szerkesztés]

Diszkográfiája hét lemezt foglal magába Mozart-versenyművekkel, Chopin és Liszt zongoraműveivel, Chopin és Rachmanyinov cselló-zongora szonátáival és Liszt teljes hegedű-zongora termésével. Önálló lemezfelvételei jelentek meg Mozart versenyművekkel, Chopin zongoraműveivel és Liszt Ferenc zongoraterméseivel.

 • The Chopin Album
 • Chopin
 • Mozart zongora-verseny
 • Chopin Rachmaninov
 • Chopin 2002
 • Aranyszín köntösbe
 • Villa Gyllenberg
 • Mozart
 • Liszt
 • Gergely Bogányi: Chopin Schumann


Bogányi-zongora[szerkesztés]

Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész és konstruktőrök csoportja egy új elképzelés és technológia alapján épített egy teljesen egyedi formájú és felépítésű zongorát. A magyar csodazongoraként megnevezett hangszer prototípusát 2014 novemberében mutatták be a Zeneakadémián . A Budapest Music Centerben (2015) a nyilvánosság is megismerhette új típusú hangversenyzongorát. A 2015-ös Milánói világkiállításon volt a hangszer nemzetközi debütálása, ahol nagy sikert aratott.

Hivatkozások[szerkesztés]

Forrás[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

 • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap