Budapest Music Center

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Budapest Music Center
Ünnepi hangverseny a BMC-ben
Ünnepi hangverseny a BMC-ben
Hely 1093 Budapest, Mátyás utca 8.
Építési adatok
Építés éve 2013
Megnyitás 2013. március 23.
Építész(ek) Gőz Dorottya
Chehadé Abdel-Rahim
Taraczky Dániel
Építési költség 1,5 milliárd Ft
Hasznosítása
Felhasználási terület zenei könyvtár
hangstúdió
koncertterem
zenei oktató központ
Elhelyezkedése
Budapest Music Center (Budapest)
Budapest Music Center
Budapest Music Center
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 29′ 08″, k. h. 19° 03′ 40″Koordináták: é. sz. 47° 29′ 08″, k. h. 19° 03′ 40″
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Budapest Music Center témájú médiaállományokat.

A Budapest Music Center Ferencváros négyezer négyzetméteres, ötemeletes kulturális tere.

Története[szerkesztés]

A 2013. március 23-án megnyílt intézményben zenei könyvtár és információs központ, 350 fő befogadására képes, kamarazenei produkciók számára készült koncertterem, zenészek képzését szolgáló tantermek is találhatók. A tervek szerint az állandó komolyzenei és dzsesszkoncertek mellett akár többhetes nemzetközi kurzusokat, szakmai eseményeket, versenyeket, ifjúsági programokat is szerveznek majd a tantermekben és rendezvénytermekben. Helyet ad az épület a világhírű kortárs operaszerző, Eötvös Péter Nemzetközi Intézetének is. Kétszáz személyes, kétszintes dzsesszklub és kávéház is várja a látogatókat.

Az épületben szállásnak használható helyiségek és egy professzori lakás is található. A Budapest Music Centerben működik továbbá két nagy stúdió és több, feljátszó helyiségnek is használható öltöző – így egy időben akár hat különböző helyen is lehet hangfelvételeket készíteni benne.

A központ vezetője-tulajdonosa, Gőz László részben saját erőből, részben bankhitelből, mintegy 1 milliárd forintból finanszírozott magánberuházásához a kormányzat 500 millió forinttal járult hozzá.

Az adatbázis gyűjtőköre[szerkesztés]

A Budapest Music Center 1996 óta gyűjti, és teszi interneten hozzáférhetővé a magyar zenei élet szereplőinek adatait. A magyar klasszikus és kortárs zenei adatbázisokban magyar nyelv és angol nyelven lehet keresni személyre, együttesre, zenei albumra, kiadóra és zeneműre. A ma élő magyar zeneművészekről, illetve professzionális zenekarokról és kórusokról életrajz/történet, diszkográfia, kontakt és fotó áll rendelkezésre, továbbá zeneszerzők esetén a teljes műjegyzék is elérhető. Az albumokról a kiadóra és a közreműködőkre vonatkozó információk, míg egy-egy zeneműről 17 különböző adat, valamint egyperces, online hangminta található az adatbázisokban.

Források[szerkesztés]

  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap