Ugrás a tartalomhoz

„Keresztyén tökéletesség” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a Keresztyén tökéletesség” levédve: Kéretlen, nem idevaló tartalom ([Szerkesztés=automatikusan megerősített szerkesztők számára] (lejár: 2024. május 30., 19:03 (UTC)) [Átnevezés=automatikusan megerősített szerkesztők számára] (lejár: 2024. május 30., 19:03 (UTC)))
Nincs szerkesztési összefoglaló
Címkék: Visszaállítva Vizuális szerkesztés Mobilról szerkesztett Mobil web szerkesztés
1. sor: 1. sor:
A '''keresztény tökéletesség''' [[kereszténység|herczegh Kende]] ,
A '''keresztény tökéletesség''' [[kereszténység|keresztény]] tan, mely szerint a keresztény ember lelke a [[megtérés]] után, de még a halál előtt megtisztulhat az [[eredendő bűn]] szennyétől. A tökéletességet „teljes megszentelődésnek” is nevezhetjük.<ref>{{KatLex|1||T/tökéletesség.html}}</ref> Főként [[John Wesley (lelkész)|John Wesley]] követőihez kapcsolódik, akik a megszentelő kegyelem Wesley-féle értelmezéséből eredő [[Szentségmozgalom|szentségmozgalomhoz]] tartoznak. A tökéletesség vonatkozhat a tökéletességhez vezető útra vagy a tökéletesség állapotára. A keresztyén tökéletességet gyakran „tökéletességre törekvésnek” mondják.


==A tan Wesley-nél==
==A tan Wesley-nél==

A lap 2024. június 15., 17:48-kori változata

A keresztény tökéletesség herczegh Kende ,

A tan Wesley-nél

John Wesley

A tökéletesség a megszentelődés folyamata és a kegyelem műve. Wesley szemében a megszentelődés kegyelem által irányított lelki növekedés volt. A keresztyén tökéletesség Wesley szerint „a szándék tisztaságát, egész életünk Istennek szentelését jelenti”, valamint „azt a teljes lelkületet jelenti, amely Krisztusban is megvolt, s amely lehetővé teszi, hogy úgy éljünk, ahogyan ő élt.” „Azt jelenti, hogy teljes szívünkből szeretjük Istent, és szeretjük felebarátunkat, mint magunkat.”[1] „Helyreállítást jelent nemcsak Isten jóindulatát, hanem Isten képmását illetően is, ami nem pusztán a bűntől való szabadulást foglalja magában, hanem az Isten teljességével való megtelésünket is.”[2]

Wesley egyértelműen kifejtette, hogy a tökéletesség nem jelent tökéletes testi egészséget vagy tévedhetetlen véleményalkotást. Azt sem jelenti, hogy többé nem szegjük meg Isten akaratát, mivel az akaratlan törvényszegések megmaradnak. A tökéletességre jutott keresztyének továbbra is ki vannak téve a kísértésnek, s imádkozniuk kell megbocsátásért és szentségért. Nem abszolút tökéletességről van szó, hanem a szeretet tökéletességéről. Amellett Wesley nem a tökéletesség általi üdvösséget tanította, hanem azt mondja: „A tökéletes szentség is csak Jézus Krisztus által fogadható el Isten számára.”[3]

Wesley nem a bűntelenséget nevezte tökéletességnek. A tökéletesség nem is a vétkezésre való képtelenség állapotát jelenti, inkább azt az állapotot, amikor az ember úgy dönt, hogy nem vétkezik. A Wesley-féle tökéletesség az élet megváltozását foglalja magában, valamint a szabadságot az Isten elleni szándékos lázadástól, a tisztátalan szándékoktól és a büszkeségtől. Wesley ugyanakkor nem tekintette véglegesnek a tökéletességet.

Wesley egy verset is tanított követőinek, hogy el ne felejtsék a keresztyén tökéletesség tanát:

Tedd a jót, ahogy csak tudod,
minden emberrel,
minden időben,
minden módszerrel,
minden eszközzel,
amíg csak tudod.

Jegyzetek

  1. (A keresztyén tökéletesség világos leírása, 27. pont)
  2. (62. prédikáció, „Krisztus eljövetelének célja”, III.5.)
  3. (A keresztyén tökéletesség világos leírása, 25. pont, 9. kérdés)