Robinson Crusoe-sziget

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Robinson Crusoe-sziget
Közigazgatás
Ország Chile
RégióValparaíso
SzékhelySan Juan Bautista
Népesség
Teljes népesség1083 fő (2014)
Földrajzi adatok
FekvéseCsendes-óceán
SzigetcsoportJuan Fernández-szigetek
Terület47,93 km²
Szélesség7,0 km
Legmagasabb pontCerro El Yunque (915 m)
IdőzónaUTC–6
Elhelyezkedése
Robinson Crusoe-sziget (Chile)
Robinson Crusoe-sziget
Robinson Crusoe-sziget
Pozíció Chile térképén
d. sz. 33° 38′ 29″, ny. h. 78° 50′ 28″Koordináták: d. sz. 33° 38′ 29″, ny. h. 78° 50′ 28″
A Wikimédia Commons tartalmaz Robinson Crusoe-sziget témájú médiaállományokat.

A Robinson Crusoe-sziget (spanyolul Isla Robinson Crusoe) egy kis méretű sziget a Csendes-óceán délkeleti részén, a dél-amerikai partok közelében. A Chiléhez tartozó Juan Fernández-szigetek két fő szigetének egyike. Valparaíso kikötővárostól nyugatra 667 km távolságra található és 47,9 km² területével csekély mértékben kisebb, mint a tőle nyugatabbra lévő másik fősziget, az Alejandro Selkirk-sziget.[1] Mielőtt 1966-ban a mai nevét kapta volna, Isla Más a Tierra volt a hivatalos neve, ami magyarul annyit tesz, hogy „a szárazföldhöz közelebb fekvő sziget” – utalva arra, hogy a két fő sziget közül ez van közelebb a kontinenshez.

Földrajza[szerkesztés]

A geológiai múlt idején lejátszódott vulkanikus tevékenységnek és az eróziónak köszönhetően a sziget területe hegyvidéki, meredek hegyoldalakkal. A legmagasabb pontja a Cerro El Yunque a 915 méteres magasságával.[2] Hosszúsága 12 km, szélessége 3 km. A délnyugati része a keskeny, 6 km hosszúságú Cordon Escarpado-félszigetben végződik.[1] A sziget nyugati csúcsa előtt 1,5 km távolságra délre található a szigetcsoport harmadik legnagyobb tagja, a lakatlan Santa Clara-sziget (Isla Santa Clara).

Flóra és fauna[szerkesztés]

A Lactoris fernandeziana egy endemikus növényfajta a szigeten, a Lactoris nemzetség egyetlen képviselője és jelenleg vagy egy külön családba, a Lactoridaceae családba sorolják őket, vagy a farkasalmafélék családjába (Aristolochiaceae) sorolják őket.[3] A virágos növények közé tartozó endemikus élőlénye a szigetnek a Gunnera peltata a Gunneraceae családból.[4] és a Juania australis a pálmafélék családjából (Arecaceae).[5] A sziget biodiverzitását a behurcolt idegen fajok, így a patkányok, kecskék vagy a szederbokrok erősen veszélyeztetik.[6]

Endemikus madárfajok a szigeten a Juan Fernández-szigeteki kolibri (Sephanoides fernandensis) és a királygébicsfélék közé tartozó Anairetes fernandezianus.

A klímaváltozás hatásai[szerkesztés]

A legtöbb csendes-óceáni szigethez hasonlóan a Robinson Crusoe is ki van téve a klímaváltozás következményeinek. A Nature Climate Change szakfolyóirat egy 2016-os cikke szerint 2090-re előreláthatólag a sziget teljesen ki fog száradni.[7]

Egy a Robinson szigetéről készült fametszet 1871-ből

Történelme[szerkesztés]

A szigetet 1574. november 22-én fedezte fel Juan Fernández spanyol hajóskapitány és a szigetcsoportot őutána nevezték el. 1704-ben a szigeten tették ki Alexander Selkirköt, egy skót tengerészt. Négy évet és négy hónapot élt itt teljes magányban. Az ő történetét vette alapul Daniel Defoe angol író, hogy a világszerte ismertté vált regényét, a Robinson Crusoe-t megírja. 2008-ban egy régészcsoport a szigeten olyan tárgyakat talált, melyek csak egy a korai 18. században élt európai emberé lehettek, mint például egy navigációs körzőt.[8] Feltételezhetően ezek az ő eszközei voltak.

1877 áprilisában a svájci Alfred von Rodt haszonbérleti szerződést kötött és a sziget alprefektusa (Subdelegado) lehetett. Érkezésekor mintegy 60 ember, 100 tehén, 60 ló és körülbelül 7000 Juan-Fernández-kecske élt a szigeten a számtalan fóka mellett. A 400 fókabőrt szállító első hajót azonban a vihar összetörte. Von Rodt feleségül vett egy helyi lakost, Antuquita Sotomayort, akitől hat gyermeke született. A helyiek maguk állítottak elő vajat és sajtot. 1895-ben egy gyár települt ide, mely ürühússal töltött konzerveket állított elő. Ezt követően kezdte el a chilei kormányzat aktívan támogatni a halászatot. A haszonbérleti szerződése lejárta után von Rodtot gyarmati felügyelővé nevezték ki. Emellett ő vitte az erdészeti és halászati ügyeket, de ellátta a bírói, vámtisztviselői és postafőnöki feladatokat is egy személyben. 1905. július 4-én hunyt el rövid betegség után. A leszármazottai azóta egyszerű halászokként élnek. Flora nevű ükunokája vezeti a faluban lévő Barón de Rodt éttermet. A temetőben lévő síremlékén a következő felirat olvasható: Don Alfredo de Rodt – a sziget első gyarmati ura.

Az első világháború idején a falklandi csatából egyedüli német hadihajóként megmenekülő Dresden könnyűcirkáló hosszas rejtőzködés után, üzemanyaga fogytán a szigetnél keresett menedéket, ahol internáltatni akarta magát. Az utána kutató brit cirkálóraj azonban 1915. március 14-én rátalált a Cumberland-öbölben horgonyzó cirkálóra és annak ellenére, hogy semleges területen tartózkodott és nem mutatott harcra késznek, a britek tűz alá vették. A Dresden néhány tengerésze saját kezdeményezésre az egyik ágyúval négy lövést adott le. A Dresden lövetése során – amit a britek jelentős haditettként „Más a Tierra-i csataként” igyekeztek heroizálni – több német tengerész halálát és sebesülését eredményezte. A németek végül maguk süllyesztették el a cirkálót, mivel a britek teljes megadást vártak volna el. Ezután a chileiek internálták őket. Az incidens diplomáciai vitát eredményezett a németek és a britek között.

Lakosság[szerkesztés]

A sziget lakossága 843 fő volt 2012-ben és 926 fő 2017-ben.[9] A népesség főként San Juan Bautista településen lakik, a sziget északi felének középső részén és langusztafogásból és turizmusból él. A lakosság rendelkezik néhány járművel és műholdas internetkapcsolattal.

Évente néhány száz turista keresi fel a szigetet. Főként Defoe regényének hősével, Robinson Crusoe-val való kapcsolat miatt látogatják. Emellett a búvárkodás is egyre nagyobb szerepet kap, melynek fő célpontja a parttól kis távolságra elsüllyedt Dresden cirkáló. Ehhez kapcsolódóan a látnivalók közé tartoznak a Cumberland-öböl szikláiban a fel nem robbant brit gránátok által ütött lyukak.

A német cirkáló után nevezték el a település iskoláját (Escuela Dresden). A 2010. február 27-ei chilei földrengés keltette cunami több emberéletet követelt és csaknem az összes épületet elsodorta a szigeten.[10] A tizenkét éves Martina Maturana számos lakónak mentette meg az életét, mikor látva az ár közeledését megkongatta a vészharangot.[11]

Képek[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Robinson Crusoe (Insel) című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Archipiélago Juan Fernández. Sitio prioritario para la conservación de la bioversidad global. Sistematizacion del estado actual del conocimiento. (spanyol nyelven) (2009. május 4.). Hozzáférés ideje: 2017. január 8. 
  2. Santibáñez, H.T., Cerda, M.T.. Los parques nacionales de Chile: una guía para el visitante, Colección Fuera de serie (spanyol nyelven). Editorial Universitaria (2004. május 4.). Hozzáférés ideje: 2017. január 8. 
  3. Tropicos. [1]
  4. Rafaël Govaerts (Hrsg.): Gunnera - World Checklist of Selected Plant Families des Royal Botanic Gardens, Kew. Zuletzt eingesehen am 13. Februar 2017.
  5. Rafaël Govaerts (Hrsg.): Juania - World Checklist of Selected Plant Families des Royal Botanic Gardens, Kew. Zuletzt eingesehen am 13. Februar 2017.
  6. Unique wildlife on Robinson Crusoe islands at risk from goats and brambles (angol nyelven). The Guardian, 2009. november 16. (Hozzáférés: 2019. február 2.)
  7. Karnauskas et al. (2016)
  8. Süddeutsche Zeitung, 2008. október 31., 14. o.
  9. Microcensus 2017 des Instituto National de Estatisticas Chile
  10. Chile nach dem Beben: Trauer, Tod und Trümmer. Spiegel Online, 2010. február 28. (Hozzáférés: 2018. június 9.)
  11. How 12-year-old girl saved her Chilean island from catastrophe (angol nyelven), 2010. március 4.

Külső hivatkozások[szerkesztés]