Peter von Hofmann

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Peter von Hofmann
Peter von Hofmann.JPG
Született 1865. június 10.
 Habsburg Birodalom, Bécs
Meghalt 1923. május 8. (57 évesen)
 Ausztria, Bécs
Állampolgársága osztrák
Nemzetisége osztrák
Fegyvernem gyalogság
Rendfokozata gyalogsági tábornok
Csatái Első világháború
Kitüntetései (teljesség igénye nélkül)
Katonai Mária Terézia-rend lovagkeresztje
Vaskorona-rend
Vaskereszt
Iskolái Theresianum Katonai Akadémia
A Wikimédia Commons tartalmaz Peter von Hofmann témájú médiaállományokat.

Peter Freiherr von Hofmann (Bécs, 1865. június 10. - Bécs, 1923. május 8.) osztrák nemzetiségű katonatiszt, gyalogsági tábornok, hadtestparancsnok az első világháború idején, a Katonai Mária Terézia-rend lovagkeresztjének tulajdonosa.

Élete[szerkesztés]

Származása és pályafutásának kezdete[szerkesztés]

Von Hofmann 1865. június 10-kén született Bécsben, nemesi (bárói) családban. Apja a hadsereg tisztje volt. Hofmann először egy katonai középiskolában végezte tanulmányait, majd a bécsújhelyi Mária Terézia Katonai Akadémiára került. 1884-ben diplomázott, majd hadnagyi rangban aktív szolgálatot látott el. A Háborús Akadémián végzett ebben az időben további tanulmányokat, majd ezt befejezve 1889-ben főhadnagyi rangot kapott és a vezérkarhoz került.

1892-től százados. 1898. november 1-jén őrnaggyá léptetik elő. 1902-től már alezredes, majd 1904-től a vezérkart elhagyva újból csapatszolgálatot lát el. 1905. novemberében megkapta ezredesi kinevezését. 1908-tól a Hadügyminisztériumban teljesít szolgálatot. 1911-ben kinevezik vezérőrnaggyá. Ezekben az években nősült meg, házasságából két gyermeke született. 1911-től a 15. Lövészdandárban szolgál, majd 1913-tól a 6. Hadtest parancsnoka Lembergben.

Az első világháborúban[szerkesztés]

Az első világháború 1914-gyes kitörése után nem sokkal altábornaggyá nevezik ki. Új egységet kap és azzal a magyar-orosz határra kerül. 1915-ben kapta meg a vegyes, német-osztrák állományú ún. Hofmann hadcsoportot, amellyel az 1915. tavaszán támadó orosz erőkkel sikeresen vette fel a harcot az Uzsoki-hágó körzetében és később teljesítményéért megkapta a Katonai Mária Terézia-rend (MMThO) lovagkeresztjét. Nem sokkal ezután grófi rangja emelték.

Az uzsoki harcok után részt vett egységével a Gorlicei áttörés kivitelezésében, majd a Bug-offenzíva megállításában. 1916-ban részt vett a Bruszilov-offenzíva védekező harcaiban. 1918. februárjának végén kinevezik gyalogsági tábornokká. A háború során mindvégig a Keleti fronton szolgált, a háború legvégén rövid ideig Ukrajnában, a 25. Hadtesttel.

A háború után[szerkesztés]

A háború után leszerelt a hadseregből. Bécsben halt meg 1923. május 8-kán. Élete során számos kitüntetést kapott meg. Említésre méltó a Katonai Mária Terézia-rend lovagkeresztje, az Osztrák Császári Lipót-rend, a Vaskorona-rend és a Vaskereszt. A tábornok anyanyelve német volt, de jól beszélt franciául és a hatósági használatra elegendő szinten tudott beszélni magyarul és olaszul.

Források[szerkesztés]